Citizen Promaster Eco-Drive Professional Diver 1000M – žiadne solárne napájané hodinky sa nemôžu ponoriť hlbšie

Michal Pindura 0 22.05.2017

Citizen Promaster Eco-Drive Professional Diver 1000M - žiadne solárne napájané hodinky sa nemôžu ponoriť hlbšie

Potápačská sezóna štartuje, Citizen zbrojí. Japonskí hodinári vyslali z bazilejského veľtrhu radostnú správu pre všetkých milovníkov poriadne hlbokých vôd. Táto správa má dve naj: chystaná novinka Promaster Eco-Drive Professional Diver 1000M je celkom jednoznačné najodolnejším modelom Citizen, čo sa týka rezistencie voči tlaku vody a podľa všetkého vôbec prvým profesionálne ladeným, solárne napájaným časomerom, s ktorým je možné spoznávať život v hĺbkach, kam neprenikne ani jediný lúč prirodzeného svetla. Na zahodenie nie je ani cena hodiniek.

Model s kódovým označením BN7020-09E je od základov navrhnutý na službu v profi potápačských sférach. Bez zaváhania prežije dlhú dobu v dekompresnej komore a obsahuje tiež samočinný ventil na uvoľnenie nahromadeného hélia (pozícia 10:00). Funkcie, ktoré tieto hodinky ponúknu, sú integrované z dôrazom na trvanlivosť, bezpečnosť a odolnosť proti opotrebovaniu počas nosenia. Presne to od hodiniek – čoby záložného časomerného prístroja – očakáva každý potápač, ktorý svoju záľubu berie vážne (alebo sa ňou živí).

Citizen Promaster Eco-Drive Professional Diver 1000M

V konštrukcii novinky našli uplatnenie prinajmenšom dve inovácie, ktoré by podľa inžinierov značky mali v potápačoch vyvolať túžbu môcť ich vyskúšať na vlastnej koži. Prvou z nich je tzv. twist-to-lock mechanizmus chrániaci okružie s vyznačenou 60-minútovou stupnicou pred náhodným pootočením. Poistka (alebo zámka) tohto systému, umiestnená v spodnej časti okružia, je mohutná, prispôsobená na ovládanie v rukaviciach a zvýraznená sýto oranžovou farbou. Oranžové sekcie sa stanú viditeľnými v prípade odomknutej poistky a pred možným nebezpečenstvom varujú aj pri odskrutkovanej korunke.

Ďalšia inovácia tkvie v luminiscencii. Aj keď sme si takmer istí, že Citizen nevyvinul novú fluorescenčnú zmes, nemáme dôvod neveriť, že oproti štandardným svetielkujúcim materiálom je intenzita svitu vrstvy nanesenej na ručičkách a indexoch 2,2-násobná aj po piatich hodinách od nasvietenia. Je to zrejme dôsledok bohatšej nádielky luminoforu, ktorá ťaží aj z veľkosti plochy typicky promasterovských ručičiek a skutočne veľkorysých aplikovaných indexov s tenkým strieborným orámovaním. Je fajn, že si dizajnéri zobrali k srdcu starú známu pravdu o víťaznej zostave, ktorá sa nemení. Svoju tvorivosť neobrátili proti niečomu, čo sa im vydarilo v predošlých modeloch a potápači sa s tým už stihli dokonale zžiť.

Citizen Promaster Eco-Drive Professional Diver 1000M, pohľad na ciferník

Neznamená to však, že by zaspali na vavrínoch. Hneď vzápätí, čo sme im pripísali body za prístup k osvedčeným riešeniam, nám zrak padol na okružie s výstupkami v tvare pílového listu. Nepochybujeme, že tvar, ktorý pri ovládaní umožní lepšie zapretie prstov a isté uchopenie, bude mať svojich zástancov, no ako každá novinka, aj táto sa môže stretnúť s odporom tradicionalistov. Kým sa zamyslíte nad tým, či by ste chceli hodinky s okružím, na ktorom narástli „žraločie zuby“, pripomenieme, že Citizen aj pri návrhu týchto hodiniek úzko spolupracoval s Národnou agentúrou pre morský výskum a techniku JAMSTEC. Ak bolo takto koncipované okružie dobré odborníkom, v reálnom nasadení by malo svoje kvality len potvrdiť.

Citizen Promaster Eco-Drive Professional Diver 1000M, detail uzamykacieho systému

Citizen Promaster Eco-Drive Professional Diver 1000M sú z kategórie urastených hodiniek. Ich titánové púzdro má priemer 52,5 a hrúbku 21,4 mm. Vzhľadom na absenciu úchytov remienka síce môžu pôsobiť o niečo menším dojmom, na druhú stranu však nízko položený remienok pri nasadení na zápästie opticky zväčšuje ich už beztak značnú hrúbku. Tento hendikep je menej výrazný, pokiaľ nie sú hodinky priamo na zápästí (napr. na neopréne), ale priznajme si, väčšinu času aj tak strávia na holej koži. Púzdro má, celkom logicky, plné viečko bez priehľadu a z prednej strany ho zaceľuje antireflexné zafírové sklo. Dodatočnou ochranou sklíčka je jeho zapustenie pod úroveň okružia.

Nebol by to Citizen, keby povrch titánového tela neupravil na svoj obraz. Púzdro vytvrdzoval patentovanou metódou, ktorej výsledok, vrstva menom Duratect, údajne až päťnásobne zvyšuje odolnosť materského kovu. V kombinácii s povlakom DLC je titánu poskytnutá slušná výhoda v boji proti škrabancom. K hodinkám je pripojený mäkký polyuretánový remienok čiernej farby. Zakončený je robustnou opaskovou prackou.

Citizen Promaster Eco-Drive Professional Diver 1000M, púzdro je hrubé 21,4 mm

Prejdime k vnútornej výbave. Tvorená je quartzovým, solárne napájaným Eco-Drive kalibrom J210 s funkciami hodín, minút, sekúnd a dátumu. Strojček vyrobený v závodoch Citizen je pri plnom nabití vstavaného akumulátora schopný prevádzky po dobu 2,5 roka, aj keby na solárny článok nedopadol jediný fotón. K užívateľsky nevymeniteľnému článku sa energia zo svetla dostáva cez fotovoltický panel uložený pod ciferníkom. O stave nabitia informuje ručičkový indikátor na pozícii 9:00.

S dostupnosťou potápiek Promaster Eco-Drive Professional Diver 1000M sa počíta v priebehu letných mesiacov. Keďže ide o vrcholový model – nič lepšie Citizen momentálne neponúka, treba sa pripraviť na cenu presahujúcu 2100 eur.

Zdroj: Citizen

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.