Citizen stvoril ultimátny chronograf. Má všetko, na čo si spomeniete

Michal Pindura 0 22.11.2015

Citizen stvoril ultimátny chronograf. Má všetko, na čo si spomeniete

Čo si predstavíte, keď sa povie komplexný športový chronograf? Ak vám aj napadlo pár modelov, novinka od Citizenu vás prinúti prehodnotiť obraz o tom, ako majú vyzerať hodinky schopné merania času bez kompromisov. Pretekárske časomery Citizen Promaster 1/1000 Chronograph budú snom množstva chlapov milujúcich motošport.

Séria Citizen Promaster sa pre odolnosť a funkčnosť dlhodobo teší priazni profesionálov z rozmanitých oblastí záujmov. Nové chronografy majú v hľadáčiku predovšetkým ľudí, ktorý z akýchkoľvek dôvodov potrebujú vedieť odstopovať časové úseky s presnosťou na tisícinu sekundy. Modely Citizen Promaster 1/1000 Chronograph túto zručnosť delegovali na analógové i digitálne ukazovatele. Kým samostatné analógové registre uľahčujú odčítanie nameraných hodnôt, digitálny LCD displej má pod palcom zobrazovanie viacerých pokročilých funkcií.

CITIZEN JW0124-53E

Ako už bolo povedané, najzaujímavejšou schopnosťou týchto hodiniek je tisícinový chronograf, ktorý nájde uplatnenie hlavne vo svete rýchlych áut. Úprimne, kde inde je nutné poznať čas s presnosťou na tri desatinné miesta? K tisícinám indikovaným digitálnym displejom sa môžu po získaní dát o prejdenej vzdialenosti – dajme tomu na závodnom okruhu – pridať údaje o priemernej a maximálnej dosiahnutej rýchlosti. Pre lepší prehľad o situácii na trati je pamäť hodiniek v móde LAP pripravená na uloženie dvadsiatich časov jednotlivých kôl.

Desatiny a stotiny sekundy sú zobrazované analógovo, prostredníctvom združeného dvojručičkového sčítača na dvanástej hodine. Japonská značka sa na videu, ktoré nájdete pod článkom, chváli bleskovou rýchlosťou otáčania tisícinovej ručičky. Pokiaľ sa ručička nezastaví, ľudské oko vidí len rozmazanú šmuhu.

Na ciferníku chránenom antireflexným zafírovým sklíčkom sa nachádza taktiež register celých sekúnd (pozícia 10:00) a ukazovateľ hodín (2:00). V závislosti od zvoleného režimu je z monochromatického displeja možné zistiť čas v 43 mestách sveta a permanentne si na ňom nechať zobraziť čas v druhom časovom pásme. Displej takisto slúži ako prostredník medzi majiteľom hodiniek a funkciami kalendára predprogramovaného do 31. decembra 2099, budíka a časovača s kapacitou 99 minút. LED podsvietenie je spolu s luminiscenčným náterom na ručičkách a indexoch zárukou viditeľnosti podstatných častí ciferníka aj za zhoršených svetelných podmienok.

CITIZEN JW0125-00E
Za všetky časomerné funkcie vďačí novinka quartz kalibru Citizen Eco-Drive U700, uvedenému v roku 2008. Solárne napájaný mechanizmus s mesačnou variáciou ± 15 sekúnd je navrhnutý na generovanie energie z akéhokoľvek svetelného zdroja – prírodného, umelého a dokonca aj tlmeného. Pri plnom nabití vstavaného akumulátora je strojček nabitý energiou, ktorá mu postačí na ďalších sedem mesiacov prevádzky (8 mesiacov pri zapnutom úspornom režime).

Púzdro modelov Citizen Promaster 1/1000 Chronograph je vyrobené z nehrdzavejúcej ocele 316L. K prijateľne dimenzovanému telu s rozmermi 44,7 × 14,3 mm je pripojený buď päťradový oceľový náramok alebo perforovaný kožený remienok s kontrastným žltým prešitím. Verzia s dvojvrstvovým čiernym remienkom ako jediná dostala púzdro povlakované čiernym PVD. Hodinky celkovo pôsobia mohutne, dynamicky. Veľký podiel na tom majú veľké eliptické tlačidlá chronografu a zapustená skrutkovacia korunka. Zabezpečenie korunky pred vniknutím vody do vnútra púzdra je veľavravným znakom signalizujúcim vyššiu vodeodolnosť. Novinky udržia tekutinu na dištanc do úrovne zodpovedajúcej skúšobnému tlaku 20 atmosfér (200M).

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.