Citizen Tourbillon Y01 – japonská vstupenka do klubu vysokej hodinárčiny

Michal Pindura 0 04.07.2017

Citizen Tourbillon Y01 - japonská vstupenka do klubu vysokej hodinárčiny

Japonská spoločnosť Citizen je bez akýchkoľvek pochybností a zveličovania jedným zo spoluvládcov hodinárskeho priemyslu. Aj napriek tomu, že tokijská korporácia vlastniaca alebo vďaka väčšinovému podielu ovládajúca renomované švajčiarske firmy, akými sú Frederique Constant, Alpina, La Joux Perret, Atelier DeMonaco či klenot v podobe manufaktúry Arnold & Son, v portfóliu rovnomennej značky, ktorá to všetko v roku 1918 začala a ktorá sa zlatými písmenami podpísala pod úspechy skupiny Citizen, sa však až do tohto leta nenachádzali hodinky hodné označenia high-end.

Nemáme, pravdaže, namysli časomery, ktorých vrcholový status by potvrdzovali použité pokročilé technológie (o tie u Citizenu nikdy nebola núdza), ale také, pri ktorých zaplesá srdce človeka vyžívajúceho sa v hodinárskom remesle. Natískala sa preto otázka, či sa Citizen v záujme vnútropodnikovej stratégie zámerne nechce to týchto vôd púšťať, aby si jeho značky navzájom nekonkurovali, alebo iba čaká na vhodný okamih. Dnes už vieme, že správna je druhá možnosť. Pri príležitosti 300. výročia založenia obchodného reťazca Daimaru, pripravil Citizen prémiový mechanický model, ktorý ako prvý vo firemnej histórii obsahuje komplikáciu tourbillonu.

Podobnosť čisto náhodná? Citizen Tourbillon Y01 (vľavo) a Hajime Asaoka Project T

Prekvapivú, a treba povedať, že v dobe písania tohto článku neoficiálnu zvesť, priniesol špecializovaný portál Watches By SJX, pričom informácie o chystaných hodinkách čerpal zo stránok WWD Japan. Ten istý zdroj uvádzal aj cenu novinky, ktorú pri poznaní vývoja situácie na poli tourbillonov v žiadnom prípade nemožno nazvať priaznivá. Ak si zoberieme, že štíhly model ExoTourbillon Slim od Montblancu stojí 35-tisíc eur a začiatkom roka predstavený časomer Ulysse Nardin Marine Tourbillon Grand Feu Enamel je dokonca ešte o 7000 eur lacnejší, suma presahujúca 80-tisíc eur, ktorú si Citizen za hodinky predávané výhradne v obchodných domoch Daimaru účtuje, sa javí značne prestrelená.

Pár otázok sa vynára tiež v súvislosti s vývojom hodiniek. Sú čisto dielom firemných hodinárov, alebo im s tourbillonovým debutom ktosi výdatne pomohol? Zahraničné servery okamžite upozornili na nápadnú podobnosť s výrobkami nezávislého hodinárskeho majstra menom Hajime Asaoka. Sám Asaoka svoju účasť na vývoji nekomentoval, no pri porovnaní jeho tvorby (Project T) s modelom Citizen Tourbillon Y01 možno isté spoločné znaky – najmä, čo sa týka rozloženia a spracovania ciferníka – spozorovať aj bez detailného skúmania. Pochybnosti vyvoláva akurát konštrukčné riešenie kalibru viditeľného cez zafírový priehľad. Mostíky majú iný tvar a odlišné je takisto umiestnenie rubínových kameňov.

Citizen Tourbillon Y01, náhľad

Celkom určite najhmatateľnejším rozdielom oboch komplikačne zhodných kúskov je však cena. Pokiaľ je autorom (alebo spoluautorom) skutočne Hajime Asaoka, potom je zaujímavé, že vyššie spomenutý model Project T je zhruba o 15-tisíc eur lacnejší.

Kým nad autorstvom novinky sa vznáša opar nejasností, z nápisov na ciferníku možno zreteľne vyčítať, že hodinky so 42-milimetrovým púzdrom vyrobeným z 18-karátového bieleho zlata a ciferníkom smaltovaným technikou cloisonné sú vrátane strojčeka a tourbillonu navrhnuté a vyrobené priamo v Tokiu. Potvrdená je tiež trojhertzová (21600 v/h) frekvencia regulátora a výkonová rezerva na hranici 100 hodín.

Zdroj: www.wwdjapan.com, www.watchesbysjx.com

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.