Citizen World Chronograph A-T – všetko, čo cestovateľ potrebuje. A v elegantnom balení.

Michal Pindura 0 02.11.2016

Citizen World Chronograph A-T - všetko, čo cestovateľ potrebuje. A v elegantnom balení.

V záložkách prehliadača má aspoň tri letenkové portály, kufre vždy napoly zbalené, pas pootvorený na stránke s fotkou. Našli ste sa v týchto slovách? Potom to už určite viete – áno, ste cestovateľ telom i dušou. Zo spoznávania sveta sa stal fenomén, ktorý už dávno nie je určený iba pre vyvolených. Vďaka čoraz dostupnejšej leteckej doprave viete byť jeden deň pod Tatrami, na druhý obdivovať mrakodrapy na Manhattane a o ďalších 24 hodín vás môže prebudiť šum vĺn kdesi v dovolenkovom raji obklopenom vodami Indického oceána.

Nič z toho nie je dnes problém. Horšie to už býva s časom. Časové pásma, ich posuny a striedanie sú pri lietaní na dlhšie trate starosťou, ktorej aj skúsený svetobežník musí venovať pozornosť, či sa mu to páči alebo nie. Vlastne, nemusí. Mobil sa nastaví sám, tak načo? Pokiaľ veríte tomu, že sa vám telefón nevybije, alebo, že všade, kam sa pri potulkách svetom dostanete, je stopercentné pokrytie signálom, potom tento článok nie je pre vás. Ak však máte radi v časových pásmach poriadok za každých okolností a chcete mať absolútne presný čas vždy na dosah ruky, existuje iba jediné riešenie – rádiovo riadené hodinky s funkciou svetového času.

CITIZEN AT8113-12H | Hodinky.sk

O tom, že takéto hodinky existujú, asi už viete. Špecialista na ich výrobu, japonská značka Citizen, však zašla ešte ďalej. Hodinky, ktorých čas sa na diaľku synchronizuje s jedným z piatich dlhovlnných vysielačov atómových hodín, vybavila technológiou Eco-Drive, schopnou premieňať energiu prirodzeného i umelého svetla na elektrickú energiu. Tej sa v ich vstavanom lítium-iónovom akumulátore dokáže nazhromaždiť dostatok na niekoľkomesačnú prevádzku.

V najnovšej chronografovej kolekcii Citizen A-T sa všetky menované silné stránky stretli s oku lahodiacim elegantným dizajnom a parametrami, za ktoré by sa nehanbili ani oveľa drahšie prémiové hodinky. Cestovatelia – a, prirodzene, nielen oni – ocenia kvalitne spracované 43 mm púzdra z nehrdzavejúcej ocele 316L, extrémne tvrdé zafírové sklíčka a plaveckú vodeodolnosť 100M/10ATM. Na výber sú štyri varianty, z toho dve AT8113-12H (PVD v odtieni ružového zlata, hnedý kožený remienok) a AT8113-55A (zlaté PVD, päťradový oceľový náramok) sme iba nedávno zaradili do ponuky nášho obchodu.

Hodinky CITIZEN AT8113-12H | Hodinky.sk

Obe novinky sa opierajú o solárne napájaný quartz kaliber Citizen Eco-Drive H804, vďaka ktorému môžu cez rozumne rozvrhnuté a zásluhou zlatých detailov luxusne pôsobiace analógové ciferníky sprostredkovať funkcie 1/20 s chronografu s kapacitou merania 60 minút, času v 24-hodinovom formáte a predprogramovaného dátumu zobrazujúceho deň v mesiaci i deň v týždni. Samozrejmosťou sú tiež načrtnuté cestovateľské „must have“ danosti: svetový čas v 26 prednastavených mestách, respektíve im prislúchajúcich časových pásmach a možnosť synchronizácie času s vysielacími stanicami Fukušima (JP), Kjúšú (JP), Fort Collins (USA), Mainflingen (DE) a Shangqiu (CHN). O prijatí signálu hodinky informujú prostredníctvom združeného indikátora pri šiestej hodine.

CITIZEN AT8113-55A | Hodinky.sk

Na ciferníku má okrem tohto užitočného ukazovateľa priestor (síce malý, ale aj ten poteší) aj nemenej praktický prvok – indikátor úrovne nabitie akumulátora. Po aktivovaní funkcie sa minútová ručička chronografu pohybuje po zodpovedajúcej, graficky znázornenej stupnici, pričom jej maximum je pri bežnom používaní na úrovni šiestich mesiacov. Šetriaci režim túto hodnotu predĺži o ďalšie štyri mesiace.

Na záver si tradične – ako sme si v článkoch o hodinkách značky Citizen už zvykli – nechávame 5-ročnú záruku, ktorou japonský hodinársky gigant sebavedomo demonštruje spoľahlivosť svojich produktov.

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.