Dali by ste za hodinky 930 €? Je to veľa? Citizen vás presvedčí o opaku.

Michal Pindura 0 08.07.2015

Citizen Promaster Sky Evolution 5 Pilot BY0011-50E.Určite aj vy ste už riešili dilemu, kedy ste po niečom veľmi túžili, ale váhali ste, či je daný tovar hodný peňazí, ktoré zaň obchodník pýta. Isto ste zvažovali všetky pre a proti, pomer ceny a úžitkovej hodnoty a zvádzali vnútorný boj medzi dvomi stavmi: chcem a potrebujem. Nech sa vaše rozhodovanie skončilo akokoľvek, je dosť možné, že ste narazili na svoje hranice – hranice, ktoré v žiadnom prípade neprekročíte. Ale naozaj bude váš obranný mechanizmus fungovať aj vtedy, keď si produkt svojimi vlastnosťami dokáže obhájiť každé jedno vynaložené euro? 

Zoberme si hodinky. Medzi tisícami a desaťtisícami modelov sa nájdu kúsky, ktoré by obhajobu vyššej ceny začali púzdrom dohusta osádzaným diamantmi a tiež také, ktoré by na prvé miesto kládli skutočné potreby spotrebiteľov. Kým prvá skupina by mala situáciu značne uľahčenú ohňom drahých kameňov, druhá by musela argumenty postaviť na praktickosti, užitočných funkciách, technickej dokonalosti a hodnotných materiáloch.

Poďme ale ku konkrétnej cene. Čo by vám museli ponúknuť pánske hodinky, aby ste za ne neľutovali položiť v obchode na pult 930 eur?

Model, ktorý máme namysli, na úvod vybalí špecializáciu na pilotov, milovníkov lietania a ľudí, ktorí o sebe vyhlasujú, že sú nároční na seba aj svoje okolie. Na tomto mieste treba zmieniť nasadenie vnútornej obojsmerne otočnej lunety pre letecké výpočty. Pokračovať môžeme masívnym telom s rozmermi 45 × 51 × 14 mm, pripojeným kovovým náramkom a prekvapivou informáciou o váhe 118 gramov. Záhadu nepomeru rozmerov a váhy vysvetľuje fakt, že kov, z ktorého sú hodinky vyrobené, je vysoko pevný a zároveň ľahký titán.

Citizen BY0011-50EPri odolnosti nesmieme vynechať ploché antireflexné zafírové sklo a vodeodolnosť 200M/20ATM (ISO 6425) vhodnú na profesionálne potápanie s dýchacími prístrojmi. Viditeľnosť zobrazovaných údajov v šere morských hlbín a takisto v prítmí nočného klubu zabezpečuje použitie luminiscenčného náteru na ručičkách hodín a minút.

Po vymenovaní fyzických parametrov na seba strhnú pozornosť vyvážené funkcie, ktoré nájdu uplatnenie pri športe, pobyte v prírode aj pri transatlantických letoch. Prológ pred enumerátom funkcií by ale patril solárne napájanému Eco-Drive strojčeku H610 s výkonovou rezervou 240 dní. Čo to znamená? Je to prosté. Plne nabitý akumulátor týchto hodiniek dokáže udržať ručičky a ostatné ukazovatele v chode dlhých osem mesiacov bez toho, aby na ciferník dopadol jediný záblesk svetla. Na zostávajúcu energiu v akumulátore hodinky dokážu upozorniť prostredníctvom analógového indikátora.

Quartz strojček, ktorý vyrobila rovnaká firma, ako celé hodinky, vykazuje za mesiac priemernú odchýlku ±15 sekúnd, no jeho hviezdne chvíle prichádzajú až po tom, čo nadviaže spojenie s jedným z piatich vysielačov atómových hodín umiestnených v Nemecku, USA, Číne a Japonsku. Vďaka rádiovému riadeniu znesie presnosť týchto hodiniek najprísnejšie kritériá. Podobne je na tom kalendár predprogramovaný do februára roku 2010, chronograf s kapacitou merania 60 minút a schopnosťou odstopovať udalosti s presnosťou na pätinu sekundy. 

Neúnavných cestovateľov a ľudí, ktorí sa stále niekam ponáhľajú, si dokážu tieto hodinky získať svetovým časom v 26 lokalitách, budíkom a zobrazením času v 24-hodinovom formáte.

Ak si vravíte, že niečo tak zložité musí mať zákonite vyššiu kazovosť, ste na omyle. Japonská značka, ktorá stojí za týmito hodinkami, je jedna z najmenej reklamovaných na slovenskom trhu. Vedomá si kvalít svojich produktov, poskytuje namiesto štandardnej a zo zákona danej dvojročnej rovno päťročnú záruku.

Dali by ste za hodinky, o ktorých ste si prečítali, 930 eur? Ak sa ste sa od rezolútneho nie postupne priklonili k uznanlivému áno, vedzte, že vás práve zlomila sila argumentov modelu Citizen Promaster Sky Evolution 5 Pilot BY0011-50E.

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.