DeWitt Academia Chronostream II – športová nátura ostala, mriežka nie

Michal Pindura 0 19.08.2015

DeWitt Academia Chronostream II, ref. AC.CHR.001Kolekcia Academia od ženevskej manufaktúry DeWitt sa už dlho vyznačuje avantgardným miešaním elegantného dizajnového jazyka s modernými, dokonca športovými prvkami. Najnovším príkladom vyváženého spojenia spoločenského zjavu s industriálnymi vplyvmi, je v priebehu júla uvedený model DeWitt Academia Chronostream II.

Nový pánsky chronograf je druhou generáciou pôvodného časomeru Chronostream z roku 2011, ktorý dva vodorovne uložené registre chronografu spojil do jedného bloku mriežkou inšpirovanou chladičmi historických pretekárskych vozidiel. Model s firemným označením AC.CHR.001 sa s mriežkou pripomínajúcou zberateľský koníček zakladateľa značky, priameho potomka Napoleona Bonaparteho Jeroma DeWitta, rozlúčil a sčítače oddelil čiernou plochou pokrytou ihlanmi Clou de Paris. Ako tvrdí DeWitt v tlačovej správe, vynechanie mriežky by malo zvýšiť prehľadnosť ciferníka a dopriať viac priestoru pre vnímanie bi-compax layoutu.

Zvýšenie prehľadnosti je však diskutabilné. Pre sériu Academia príznačný motív imperiálneho stĺporadia (opäť odkaz na Napoleona), ktorý model Chronostream spred štyroch rokov nechal vyniknúť na okruží a originálne dotváral exteriér hodiniek, sa presunul na ciferník, kde poslúžil ako podklad pre modrú stupnicu tachymetra. Keď si ciferník prezrieme od jeho okrajov smerom ku stredu, a postupne sa cez sekundovú/minútovú stupnicu a prstenec rozdelený na desatiny sekundy dostaneme k tachymetru, začne v nás hlodať pocit, že dielikov a stupníc je tu akosi príliš.

DeWitt Academia Chronostream II, púzdro kombinuje ružové zlato a čierny kaučuk

DeWitt Academia Chronostream II, detail ciferníka

Viac striedmosti by ciferníku nezaškodilo, no ak vzhľad v štýle logaritmického pravítka zoberiete na milosť, začnete vnímať aj jeho neodškriepiteľnú krásu. Najmä klinové aplikované indexy z 18-karátového ružového zlata a centrálne ručičky hodín a minút v tvare čepele meča si zaslúžia pochvalu. Dizajnéri si boli vedomí, že tak široké ručičky by zacláňali pri spustenom chronografe, ich stredy preto otvorili aj na úkor absencie luminiscenčného náteru. Ten hodinkám, ktoré sa pasujú za čiastočne športové, chýba úplne. Náplasťou za absentujúci fluorescenčný náter je aspoň ako-tak kontrastná modrá farba centrálnej sekundovky, ručičky sčítača sekúnd (pozícia 9:00) a oproti stojacej ručičky 30-minútového registra.

DeWitt Academia Chronostream II - športová nátura ostala, mriežka nieDeWitt Academia Chronostream II sú hodinky s racionálne zvolenými rozmermi a propagačnou vodeodolnosťou 30M. Zlaté púzdro novinky sa s jeho mierami 42,5 mm × 14,2 mm na priemerne urastenom zápästí nestratí, ale nebude na ňom ani veľmi kričať. Vyššie spomenuté imperiálne stĺporadie z exteriéru hodiniek úplne nezmizlo, len sa stalo menej nápadným. Z okružia sa presunulo na bok púzdra a aj tam je viditeľné len vďaka skombinovaniu zlata s čiernym kaučukom. O čosi hmatateľnejšie je v podobe vrúbkovania mohutnej korunky, na ktorej sa stretáva s vyrytým monogramom manufaktúry DeWitt.

Chod novinky zabezpečuje in-house kaliber DW6005. Automaticky naťahovaný strojček s priemerom 30,4 mm disponuje komplikáciami hodín, minút, sekúnd a chronografu. Z tabuľky parametrov možno vyčítať, že trojramenná glucydurová zotrvačka s plochým vláskom kmitá na frekvencii 4 Hz (28800 v/h), krokové ústrojenstvo je typu Swiss Lever (švajčiarsky krok) a že pri plnom natiahnutí perovníka sa ručičky nezastavia skôr než za 48 hodín.

Model DeWitt Academia Chronostream II, ref. AC.CHR.001 je ponúkaný s tmavohnedým remienkom z kože aligátora, ktorého konce sú pevne spojené skladacou sponou z lešteného 18-karátového zlata. Maloobchodná cena hodiniek bola stanovená na 36-tisíc eur.

Zdroj: DeWitt

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.