DeWitt Academia Endless Drive – Archimedova skrutka v hodinárskej praxi

Michal Pindura 0 04.04.2018

DeWitt Academia Endless Drive - Archimedova skrutka v hodinárskej praxi

Uplynuli necelé tri týždne odvtedy, čo sme nepriamo dali za pravdu tvrdeniam manufaktúry H. Moser & Cie, ktoré švajčiarsky hodinársky priemysel a subjekty v rámci neho pôsobiace, kritizovali pre nedostatok kreativity. Naozaj sa nám zdalo, že kedysi švajčiarske značky prichádzali s inováciami častejšie, než je tomu dnes.

Keďže najlepšou odpoveďou na kritiku – pokiaľ je oprávnená a konštruktívna – je prijať ju a robiť veci lepšie, akosi podvedome sme pri každodennom listovaní novinkami, ktoré jednotlivé značky predstavovali pred SIHH a neskôr pred a počas Baselworldu, dúfali, že medzi nimi zazrieme niečo, čo sme ešte nevideli – niečo, čím nás Švajčiari presvedčia, že tvorivosť je stále tá vlastnosť, na ktorú môžu byť pyšní. A ako to dopadlo? Dočkali sme sa! Model Academia Endless Drive od ženevskej spoločnosti DeWitt si nás získal neopozeraným a hlavne vzhľadovo atraktívnym indikátorom rezervy chodu založeným na princípe Archimedovej „nekonečnej“ skrutky.

Vopred musíme uviesť, že DeWitt, hoci nepatrí k notoricky známym producentom vysokej hodinárčiny, vždy patril do tej skupiny značiek, ktoré nás svojím uchopením remesla dokážu nadchnúť. Či už to boli mechanické digitálky Mathematical, alebo takzvaný lietajúci čas v časomere Out of Time, nikdy ste nemohli nadobudnúť podozrenie, že by si dizajnéri a inžinieri značky nerobili svoju prácu poctivo a s nadšením. Model s názvom Academia Endless Drive presne zapadajú so schémy, ktorú DeWitt v posledných rokoch razí.

Opäť tak máme dočinenia s hodinkami apelujúcimi na ľudí so slabosťou pre originálne riešenú mechaniku, ktorá sa neukrýva hlboko v púzdre, ale necháva sa obdivovať naservírovaná priamo na ciferníku. Ten je čierny, elektrolyticky pokovovaný a vizuálne rozdelený na dve polovice. V ľavej sa nachádza zlatý minútový disk s postriebrenou centrálnou zónou, v pravej jeho minútový náprotivok a zlaté reliéfne logo značky. Horizontálne uložené kotúče pôsobia na čiernej ploche pomerne subtílne. Priestoru okolo nich je na rozdávanie. Dojem prázdna umocňuje aj absencia tradičných indexov a ukazovateľa sekúnd, ktorý by ciferník predsa len trochu oživili.

DeWitt Academia Endless Drive, detail ciferníka s originálnym indikátorom rezervy chodu

Na druhú stranu, ak bolo cieľom akcentovať nezvyčajne rozložitý indikátor rezervy chodu, ktorý sa stal akousi chrbtovou kosťou celého ručne dokončovaného ciferníka, potom nemáme žiadne námietky. Podľa tlačovej správy bol indikátor spracovaný tak, aby pripomínal mriežku chladiča automobilu. Niet sa čo čudovať, s prvkami evokujúcimi niektoré funkčné časti áut sa u značky DeWitt stretávame s rovnakou pravidelnosťou ako s typickým imperiálnym stĺporadím zdobiacim boky puzdier vybraných modelov. Zakladateľ značky Jérôme de Witt – mimochodom potomok Napoleona Bonaparta – je totiž náruživým zberateľom veteránov a v jeho hodinkách sa táto vášeň sem-tam prejaví.

Nie o tom sme však chceli písať. Viac ako záľuby dnes 68-ročného hodinára nás zaujíma princíp, na akom pracuje indikátor výkonovej rezervy. Ak ste aspoň priemerne technicky zdatní, určite chápete, čo sa deje so závitnicou, keď sa začnú otáčať dva mosadzné ozubené súkolia viditeľné vo výreze symetricky rozdeleného ciferníka. Podľa toho, či je energia do perovníka dodávaná (naťahovaním), alebo z neho odoberaná chodom hodiniek, sa hriadeľ, na ktorom je nekonečná skrutka umiestnená, pohybuje buď smerom nadol, alebo nahor. V orámovanom okienku situovanom pri dvanástej hodine sa podľa toho zobrazuje aktuálny stav rezervy chodu. Určenie úrovne natiahnutia je intuitívne – zelená signalizuje dostatok energie, prevaha červenej naopak naznačuje, že hodinky je potrebné natiahnuť, respektíve založiť na ruku a nosiť. Indikátor založený na identickom princípe už DeWitt použil v modeli Academia Tourbillon Constant Force z roku 2012, vtedy ale vo finále vyzeral úplne inak.

DeWitt Academia Endless Drive, zadná strana hodiniek

Pohyb indikátora a oboch časomerných diskov má zabezpečuje modifikovaný in-house kaliber DW1653. Strojček s pracovnou frekvenciou 21600 v/h (3 Hz) a maximálnou pohybovou autonómiou na úrovni 59 hodín obsahuje pri priemere 30,6 mm 320 súčiastok, z toho 30 prináleží rubínovým lôžkam.

Kaliber sa v hodinkách nijako nezatajuje. Zadné viečko je doširoka otvorené, pričom zafírový kryštál siaha až za okraj mechanizmu a odhaľuje aj tie partie prerezaného rotora, na ktorých nechýbajú staré známe zuby imperiálneho stĺporadia. Ich ďalším miestom výskytu sú boky tvarovo jednoduchého 42,5 mm púzdra z 18-karátového ružového zlata (vodeodolnosť 30M), kde sú vytvorené vďaka čiernej kaučukovej vložke.

Novinka Dewitt Academia Endless Drive je spárovaná s čiernym remienkom z teľacej kože, ktorého konce sú spojené zlatou skladacou sponou. Cena hodiniek je 38500 švajčiarskych frankov bez dane.

Zdroj: DeWitt

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.