Dlhodobé skúsenosti: SKAGEN 809XLTBB – závan Dánska

Michal Pindura 6 24.09.2011

Hodinky Skagen 809XLTBBMoje úvodné stretnutie s hodinkami Skagen 809XLTBB v nemenovanom banskobystrickom nákupnom centre by sa dalo prirovnať k láske na prvý pohľad. V tom čase som sa k výkladu hodinárstva nedostal náhodou. Poznáte to, staré hodinky vás omrzeli a sú dlhšie odložené kdesi hlboko v zásuvke – nadáva sa tomu morálne opotrebenie. K tomu sa pridruží neustále kontrolovanie času a vytriezvenie po každom zistení, že hodinky proste na ruke nemáte. Kritická situácia si vyžiadala radikálne riešenie a tým bol nákup nového nerozlučného tikajúceho spoločníka.

Preferencie som nemal prakticky žiadne, teda ak nerátam finančné hľadisko. Po ročnej anabáze s Nike Merge Point a ich miniatúrnym displejom ma možno o čosi viac priťahovali klasické hodinky, ale nebránil som sa ani športovým „digitálkam“, ak by ma na nich niečo upútalo. Rovnako funkcie, kaliber a ani materiál netvrdili muziku výberu.

Takto oblúkom by som sa vrátil pred výlohu hodinárstva spomínaného v prvej vete. V záplave ručičiek a displejov mi do oka padli elegantné čierne hodinky s karbónovým podkladom ciferníka. Meno značky Skagen mi nič nevravelo a popravde, bol som prekvapený, že v Dánsku vyrábajú hodinky s tak výraznou charizmou akú som videl cez sklo (nakoniec sa mi v súvislosti s domicilom značky potvrdilo, že dánsky majú hodinky Skagen iba naturel, importovaný do USA zakladateľmi Charlotte a Henrikom Jorst). Čo už, žiaľ, pre mňa podobnú charizmu nepobralo, bola cena takmer tristo euro. Hodinky boli bez okolkov nádherné, ale pre pracovníka v kultúre, by sa žiadalo niečo lacnejšie.

Balenie hodiniek Skagen 809XLTBBKeďže mi Skagen 809XLTBB nedali spávať, prišiel na rad Ebay, s ktorým som mal už vtedy bohaté skúsenosti. A nesklamal! Dôveryhodný predajca, cena polovičná. O týždeň, vrátane zdržania na colnici, som mal vysnívané hodinky v náručí. Tu by som mal spomenúť ich mušiu, 62 gramovú váhu. Pre nízku cenu som sa bol ochotný vzdať záruky i balenia, čo sa však nekonalo – záručný list vyplnený (nepredpokladám jeho využitie) a balenie kompletné vrátane fólií na sklíčku a viečku hodiniek.

Predtým ako si Skagen 809XLTBB našli miesto na zápästí, mi pár momentov zabralo nastavenie hodiniek tak, aby dátum na jednom malom ciferníku korešpondoval s dňom v týždni na susednom ukazovateli. Doteraz som v tomto úkone nenašiel rutinu a mesiace s menším počtom dní mi pripravujú krušné chvíľky. Aby toho nebolo málo, celkom hladká a maličká, trojmilimetrová korunka, robí všetko pre sťaženie môjho úsilia.

Slová chvály si odpustím aj pri náchylnom povrchu remienka. Ten je pre mňa asi z najpraktickejšieho materiálu – oceľovej, akoby tkanej sieťky, meshu. K prednostiam meshu patrí skvelá ohybnosť a odolnosť. Čierny PVD povlak bol však už po týždni nosenia poznačený niekoľkými škrabancami. Na obranu Skagen 809XLTBB musím napísať, že odvtedy sa nové škrabance neobjavili. Ak chcete mať istotu, že sa vám škrabance vyhnú, odporúčam strieborný variant 809XLTTM. Spona hodiniek s bezpečnostnou poistkou ma ani raz nesklamala a aj po nespočetnom odopínaní pôsobí a funguje ako nová.

Hodinky Skagen 809XLTBBHodinky Skagen 809XLTBBĎalšou a poslednou nepríjemnou vecou bolo zistenie (po piatkovej rušnejšej noci), že minerálne sklíčko hodiniek delí na dve polovice prasklina. Túto skutočnosť pripisujem skôr svojej nepozornosti a nerozvážnosti ako kvalite konštrukcie hodiniek. S výmenou sklíčka mi ochotne pomohli v ružomberskom hodinárstve Soreus.

Uznanie si Skagen odo mňa vyslúži za neuveriteľne tenké titánové púzdro. Vďaka tanierovitému tvaru sa javí ešte tenšie. Na prstoch oboch rúk nespočítam kladné ohlasy na hrúbku 809XLTBB. Ultratenké prevedenie je vo všeobecnosti poznávacím znamením modelov značky Skagen.

Hodinky Skagen 809XLTBBHodinky Skagen 809XLTBBŠikovné uchytenie remienka do púzdra dvojicou skrutiek s krížovou hlavou uľahčuje jeho prípadnú výmenu. Po vyskytnutí škrabancov som sa pokúšal objednať náhradný remienok od výhradného dovozcu hodiniek Skagen na Slovensko, ale asi boli zahrnutí prácou, keďže na moje pokusy kontaktovať ich, nereagovali.

Hlavným dôvodom na kúpu 809XLTBB bol pre mňa karbónový ciferník. Uhlíkové vlákna vytvárajú svojimi odleskami nezameniteľné svetelné efekty a dojem hĺbky. O odolnosti karbónu bolo už napísané mnohé, avšak pri použití vnútri hodiniek je jeho úloha viac-menej dekoračná, nakoľko mimo dosahu rôznych vonkajších vplyvov mu akékoľvek nebezpečenstvo priamo nehrozí, snáď len nepatrná úspora gramov dáva jeho použitiu zmysel. Prvky na ciferníku sú raz zahĺbené, inokedy vystupujúce, čo má za následok akoby kaskádovitosť tejto časti hodiniek. Zahĺbený je ukazovateľ dní, v rovine sa nachádza malý ciferník hodín a dátumovka má strieborný veniec vystupujúci. Ručičky spomenutých prvkov sú drobné, ale zároveň pre bielo-červený náter, dobre viditeľné.

Spoločným prvkom jednoduchých leštených ručičiek hodín a dlhých úzkych indexov je linka svietivej vrstvy uprostred. Osvetlenie má dostatočnú intenzitu len približne hodinu po zotmení, väčšinu noci tak som odkázaný na svoj pocit, alebo iný zdroj presného času.

Hodinky Skagen 809XLTBBVyzdvihnúť by som na tomto mieste chcel kvality quartz strojčeka Citizen-Miyota pracujúceho vo vnútri 809XLTBB. Za mesiac zaostali za referenčným teletextom o necelé štyri sekundy, čo je, myslím, výborná hodnota. Podľa výrobcu by mala batéria vydržať poháňať hodinky v ideálnom prípade päť rokov, takže sa nachádzam približne v prvej tretine jej papierovej životnosti.

Pár slov by som venoval aj vodotesnosti a to napriek tomu, že moje 809XLTBB zatiaľ nemali príležitosť okúsiť vo väčšom množstve kvapky vody. Slabšiu búrku bez ujmy prežili, do sprchy ani do bazéna s nimi ísť neplánujem. Tipujem teda, že 30M mi s rezervou vystačí.

Po roku používania mi neostáva okrem spokojnosti s hodinkami Skagen 809XLTBB nič iné ako odporučiť ich tým, ktorí majú zálusk na decentné oblekové hodinky z hodnotných materiálov. Zaručujem kladné reakcie týkajúce sa minimálnej hrúbky a prítomnosti karbónu. Nevýhodu vidím v citlivosti čierneho remienka na oder. Na záver ešte pár informácií pre potenciálnych záujemcov: 1. cena medzitým klesla, 2. modelová línia Skagen 809 je držiteľom prestížneho ocenenia Red Dot Design Award 2011.

Geografická vsuvka: V pátraní po pôvode názvu značky Skagen ma vyhľadávací nástroj zavial na stránky Cestovatel.cz, kde istá pani menom Jana Judinyová – Babirátová publikovala svoje dojmy zo severu Dánska, konkrétne z oblasti Skagen. Vyhlásená turistická lokalita lákala a stále láka umelcov z celého sveta na genius loci, aký vraj nemá vo svete obdobu. Zakladatelia firmy si pomenovaním firmy po čarokrásnej dánskej krajine preniesli v dizajne hodiniek kus domoviny do súčasného bydliska, Spojených štátov.

Pridať komentár

Komentáre (6)

hanfeng Hello, friend I learned your email address from the Internet and am very glad to write to you.I just want to know if there is any opportunity for us to work together in the near future. I'm from Hong Kong, China.I am a wholesaler of watches, our company has been engaged in the wholesale of watches for more than 10 years, we will provide you with competitive prices and high quality products. The company mainly wholesale and retail Armani watches, DW Daniel Wellington watches, MK watches, Burberry watches, BOSS watches, DIESEL watches, Swarovski watches, CK watches, OB watches.We mainly ship through DHL, FedEx, UPS, and our products are sold all over the world. If you are interested in these products, please send me an email so that we can have further communication.Maybe now you have a regular business partner, but I want you to keep my contact information.Maybe one day you can contact me if you need it.My WhatsApp is +861597815662. Looking forward to your reply! Best regards!
audax

praskanie sklicok po urcitej dobe pouzivania je bohuzial vlastnost,nie chyba uzivatela,rovnako praskaju aj tela niektorych typov,hlavne u titanovych verzii,takze sa da povedat,ze sa jedna o chyby designu a pouzitych materialov…….

Michal Pindura

Cena výborná, dizajn skvelý, čo viac chcieť. Teší ma, že recenzia bola nápomocná. Tak teda, DoSkagenia.

Miki

Diky za super popis Michal, rozhodovanie je ukoncene. Ja ich kupujem za 76EUR + 43 shipping. Kazdopadne Skagen dizajn som si zamiloval uz davnejsie v Lufthanse. Najskor som kupil jedny priatelke a teraz vdaka strate mojich topwatch sa obdarujem aj ja. DoSkagenia

Michal Pindura

Dobrý deň. V tom čase, na jar 2011, ma výmena vyšla 20 EUR. Áno, sklíčko je minerálne – pôvodne som chcel úplne ploché (viac by sa mi k 809XLTBB hodilo), ale nakoniec som veľmi spokojný aj s mierne vypuklým.

AlojzMustafa

Prosim Vas kolko stala vymena sklicka? A vymienali ste ho opat za mineralne ?