Dochvíľnosť nadovšetko. Nové chronografy Certina DS Sport milujú presnosť

Michal Pindura 0 02.09.2015

Dochvíľnosť nadovšetko. Nové chronografy Certina DS Sport milujú presnosťZáleží na veľkosti? Večná téma, ktorá sa rozoberá na rôznych fórach, ponúka toľko názorov, koľko ľudí sa zapojí do debaty. Na otázku, či záleží na presnosti však existuje odpoveď iba jedna. Jednoznačné, trikrát podčiarknuté áno, záleží. Osobitne pri hodinkách je vysoká presnosť métou, ku ktorej sa chcú priblížiť všetci seriózni výrobcovia. Certina do tejto vyberanej spoločnosti bez pochýb patrí. U švajčiarskej značky s takmer 130-ročnou tradíciou môžete snahu o čo najvyššiu presnosť nielen tušiť. Môžete ju chytiť, môžete ju vyskúšať. Nové športové chronografy Certina DS Sport ohurujú chronometrovou presnosťou, ktorá nadchne každého, kto v presnosti vidí výsadu kráľov.

Čo je to chronometrová presnosť? Podľa rešpektovanej autority v oblasti certifikovania presnosti hodiniek švajčiarskeho úradu COSC (Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres), je výrazom chronometer možné titulovať quartz časomer s dennou odchýlkou maximálne 0,03 sekundy. 99,9999 % presnosť chodu s odchýlkou ± 10 sekúnd za rok sa pánskym novinkám podarilo dosiahnuť vďaka nasadeniu tepelne kompenzovaného strojčeka ETA Precidrive G10.212 DIXP. Swiss Made kaliber s funkciami chronografu, malou sekundovkou, dátumom a signalizáciou slabnúcej batérie je zaslúžene pýchou týchto hodiniek.

Certina DS Sport C027.417.11.057.02 a C027.417.11.057.03Okrem strojčeka si chválu zaslúži aj exteriér nových modelov. Do našej ponuky sa zo sedemčlennej kolekcie dostali dva: C027.417.11.057.02 s červenými detailmi a C027.417.11.057.03 s detailmi žltej farby. Oba 42 mm modely sú presiaknuté športom, no nezabúdajú ani na eleganciu, ktorej nositeľom je predovšetkým trojradový oceľový náramok zakončený dvojtlačidlovou motýlikovou sponou.

Športová charakteristika hodiniek Certina DS Sport začína dobre stavaným púzdrom z nehrdzavejúcej ocele 316L, pokračuje firemným systémom Double Security, v rámci ktorého bolo zosilnené viečko, pridané tesnenia a vodeodolnosť zvýšená na 100M/10ATM. Zoznam fyzických parametrov typických pre športové modely uzatvára zafírové sklíčko s antireflexnou vrstvou na oboch stranách.

Pohlcovanie odleskov dopadajúceho svetla sa skutočne hodí. Koho by bavilo žmúriť na ciferník, keď na ňom práve bežia stopky a je potrebné okamžite vedieť, aký čas namerali? Chronograf noviniek je schopný zachytiť trvanie udalostí s presnosťou na desatinu sekundy. Tri terčíky (30-minútový na deviatej, 60-sekundový na šiestej, a desatinový na druhej hodine) sa starajú o prehľadné rozdelenie zaznamenaných časových úsekov tak, aby ich sčítanie bolo rýchle a pohodlné. Pohodlie budúcich majiteľov hodiniek majú na zreteli aj ďalšie časti motoristicky ladeného ciferníka. Centrálne ručičky aj indexy sú dostatočne rozmerné, tvarovo nekomplikované. Ich povrch navyše pokrýva biely luminiscenčný pigment Superluminova, ktorý v tme emituje zelený svit.

Na presnosti záleží. Chronometre Certina DS Sport ju berú smrteľne vážne. A čo vy?

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.