Doxa Sub 300 50 Year Anniversary – reedícia potápačskej ikony s piatimi krížikmi na krku

Michal Pindura 3 20.02.2017

Doxa Sub 300, pôvodný model zo 60. rokov

Ktorý potápač by ich nepoznal? Doxa SUB 300, legenda s nezameniteľným sýto oranžovým ciferníkom, sa v tomto roku „dožíva“ päťdesiatky. K okrúhlinám vydal jej stvoriteľ, švajčiarska značka Doxa, reedíciu, oprašujúcu zašlú slávu hodiniek, ktorých hviezdu vystrelili na diver nebo (vieme, znie to zvláštne) bádateľské výpravy pod vedením oceánografa Jacquesa Cousteaua.

V poriadku, tento model – alebo aspoň jeho vzhľad – pozná naozaj asi každý, kto kedy pričuchol k potápaniu, ale čo samotná značka Doxa? Spoločnosť založená ešte v roku 1889 Georgesom Ducommunom je relatívne malá a v niektorých kruhoch takmer neznáma. To však nijako nezmenšuje jej inovatívny potenciál. Nakoniec, bola to práve Doxa, kto definoval, ako majú potápky vyzerať. V roku 1967 uvedený model SUB 300T bol prvým, v ktorom sa zišli tri pre nadšencov potápania esenciálne prvky: héliový ventil, aj v kalnej vode viditeľný oranžový ciferník a otočné okružie so stupnicou na vypočítanie času dekompresie.

Doxa Sub 300 50 Year Anniversary Professional

V prípade héliového ventilu je Doxa dokonca úplným priekopníkom. Hoci prvenstvo v jeho integrovaní do hodiniek drží manufaktúra Rolex, model Doxa SUB 300T Conquistador ho s dvojročným predstihom (niektorí tvrdia až o trojročnom odstupe) priniesol na komerčný trh, kde si ich teoreticky mohol kúpiť každý rekreačný alebo profesionálny potápač. Rolex totiž svoje časomery vybavené zariadením na vypúšťanie hélia ponúkal do roku 1971/1972 iba potápačským firmám ako bol svojho času COMEX (Compagnie Maritime d’Expertises).

Toľko z úspechmi pretkanej histórie. Prítomnosť ale tiež nie je na zahodenie. Zatiaľ čo titulky hodinárskych serverov ešte aj dnes obsadzujú úchvatné počiny prémiových značiek zúčastnených na salóne SIHH 2017, my sme sa rozhodli dať priestor reedícii potápiek, ktorým už nikto nezoberie, že odštartovali trend oranžových ciferníkov.

Doxa Sub 300 50 Year Anniversary Professional, bočný pohľad

Za pol storočia sa veľa nezmenilo. Aktualizovaná verzia Doxa Sub 300 50 Year Anniversary, predstavená už na vlaňajšom Baselworlde, prichádza s identickým 42,5-milimetrovým priemerom, ako mal originál z roku 1967. Púzdro hrúbkou 13,40 mm a vodeodolnosťou 300M je opäť vyfrézované z ušľachtilej ocele 316L, ale na rozdiel od historických exemplárov sa v ňom nenachádza kaliber Doxa 118, čo bol v podstate zľahka upravený strojček ETA 2472. Namiesto neho Doxa siahla po chronometrovom variante nezmara menom ETA 2824-2. Z nášho pohľadu je to výborná voľba. A navyše presná.

Okrem žiarivého ciferníka si novinka osvojila aj typický oceľový ťah, aký dotváral imidž pôvodného modelu. V komunite, ktorá okolo ikonických hodiniek vznikla, sa mu nepovie inak ako „beads of rice“ – koráliky z ryže. Článkový náramok je v mieste úchytov široký 22 mm a postupne, smerom ku skladacej spone s potápačskou extenziou, sa zužuje až na 20 mm.

Doxa Sub 300 50 Year Anniversary Sharkhunter

Nakoľko sa jedná o skutočné potápky a nie iba o ich dizajnový odvar, na jednosmerne otočnom okruží sa vyníma laserom vypálená a následne farebne zvýraznená adaptácia stupnice amerického námorníctva bez dekompresných limitov. Minúty na nej nahradili značky stôp (1 ft = 0,3048 m). Vypuklé sklíčko tvarom rešpektuje svoj dobový predobraz, no materiál je poplatný dnešnej dobe. V praxi to znamená, že plexisklo sa porúčalo do prepadliska dejín a jeho miesto zaujal zafírový kryštál.

Doxa Sub 300 50 Year Anniversary Searambler

Aby sme vás neuviedli do omylu, výročnú edíciu netvorí iba jedna verzia modelu Doxa SUB 300. Budú rovno tri, odlíšené farbou ciferníka a typom remienka/náramku: Professional dostane oranžový ciferník, Sharkhunter skombinuje čierny ciferník s čiernym kaučukovým remienkom a Searambler sa vráti spať k „ryžovému“ náramku, ktorý doplní lúčovo upraveným ciferníkom striebornej farby a oranžovou minútovou ručičkou.

Z každého variantu bude vyrobených 300 kusov, pričom ceny budú nastavené pomerne rozumne. V predobjednávkach je ich možné kúpiť za 1990 amerických dolárov (cca 1860 eur). Regulárna predajná cena bude zhruba 2320 eur.

Zdroj: Doxa

Pridať komentár

Komentáre (3)

Johann

Ako chlapec som objavil otcove vreckáče. Bola to Doxa. Pekné cibule z roku 1933. Ako mi tatko rozprával, boli to hodinky s príbehom a chránil si ich. Potom bol v Budapešti, v roku 1958, niečo cez rok od tej strieľačky. Kúpil sebe aj mamine náramkové hodinky, čo iné – Doxa. Otcove „žijú“ doteraz u sestry, mamine som zničil ja, hlúpy pubertiak. A tie vreckáče? Boli prdlho relikviou našej rodiny. Keď sa otec posledný raz sťahoval, zmizli. Sestra vraví aj po 12tich rokoch, že ich neukradol nik. Niekde sú a otec to vie. Žiaľ, už nepovie…

Dawe

,,Nakoniec, bola to práve Doxa, kto definoval, ako majú potápky vyzerať.,,
…to asi ťažko. Zrejmä tu zabúdame na ostatných, ktorí mali výrazný vplyv na potápačske hodinky v pravom zmysle slova. Ake ťažke to bolo dokladá v tej dobe (r.1968) zverejnený test britskej asociacie potápačov BSAC. Realita bola smutná, iba v 53% zaznelo hodnotenie-spokojný.
A za skutočne spoľahlivé označili potápači len 3 značky: Rolex (100%), Zodiac (93%), a Seiko (90%). Nuž a Doxa SUB 300T boli predstavené verejnosti na bazilejskej výstave v roku 1967 a v roku 1969 s heliovým ventilom.
SUB ako prvé s oranžovým ciferníkom, ich svietivosť overil ponor vo vtedy špinavom jazere Lake Neuchátel. Dôvod bol jediný-vybrať tu správnu farbu. Vtedy ,,T,, v názve označovalo tritiové luminescenčné trubičky.
Pre mňa je ale v tomto smere ikonou Vulcain Cricket Nautical z roku 1961.
Ako snáď jedinné hodinky sa približili k riešeniu problému ako vtesnať všetky informácie do hodiniek. Spojili v sebe vodeodolnosť púzdra (300m), mechanický budíček, dekompresne tabuľky, dvojité dynko…
Inak nepreberné množstvo hodinárskych firiem ktoré ponúkajú potápačské hodinky je iba bohapustý marketing. V skutočnosti nič také nemajú a ich hodinky taketo označenie nesplňajú.
Je totiž rozdiel medzi ISO 2281 o vodotesnosti hodiniek a ISO 6424 a 6425, teda štandartom Medzinárodnej organizácie pre normalizáciu ktorá ho uviedla v roku 1996 a stanovuje podmienky pre potápačské inštrumenty vrátane hodiniek, ktoré môžu dostať certifikát (kontroluje sa každý kus samostatne) a sú určené aj pre profesionálnych potápačov. Tento rozdiel medzi vodotesnosťou a odolnosťou voči tlaku a hlavne heliu ktorý sa pridáva do tlakových fliaš a mohol by pri vydychovaní zmesi pri potápaní poškodiť hodinky, niektorí vnímajú práve cez heliový ventil. Ake teda robíte ponor bez prístrojov (bez hélia) hoci aj do väčšej hĺbky (freediving) a použijete hodinky bez heliového ventilu tak im spomínané nebezpečenstvo nehrozí. (okrem zvýšeného tlaku)
,,V predobjednávkach je ich možné kúpiť za 1990 amerických dolárov (cca 1860 eur). Regulárna predajná cena bude zhruba 2320 eur.,,
Vtedajšia cena: 150 $ a ,,pomaranč,, SUB existoval aj v zlate.

Johann

Tak Doxa sa pochlapila! Je to paráda. Keby som si ale mohol vybrať, tak by u mňa vyhral ten pôvodný model.Dať ho tak na ten nový ťah….