Drevené hodinky Kerbholz: štýl a ekológia na prvom mieste

Michal Pindura 0 13.12.2015

Drevené hodinky Kerbholz: štýl a ekológia na prvom mieste

Bronz, paládium, volfrám… O týchto materiáloch používaných na výrobu púzdier hodiniek sa zvykne hovoriť ako o exotických. O prvom preto, že postupne nadobúda patinu, o druhom pre jeho vzácnosť o ďalšom pre výnimočne vysokú tvrdosť. My však poznáme prírodný materiál, ktorý je exotický aj napriek tomu, že je takmer všade a ľudstvo jeho vlastnosti využíva tisíce rokov. Ak tipujete, že je to drevo, trafili ste do čierneho.

Čo by sme bez dreva robili? Len sa pozrite okolo seba, a počítajte, koľko drevených predmetov uvidíte, koľko z nich dennodenne používate. Univerzálnosť dreva je udivujúca. V roku 2011 si potenciál tejto organickej hmoty všimli pri potulkách krajinami Strednej Ameriky dvaja mladí Nemci. Matthias a Moriz boli mnohorakosťou dreva očarení. Či už to bola loď na pláži, drevené obydlie v džungli alebo remeselné predmety zhotovené Indiánmi, drevo bolo vždy iné a predsa stále rovnaké.

Pánske hodinky KERBHOLZ REINEKE ROSEWOOD | Hodinky.skPo návrate do Nemecka im potenciál dreva nedal spávať. Ako ho využiť naplno? Spoločne s priateľmi Adrianom a Nilsom nakoniec prišli na spôsob, ako drevo ukázať v novom svetle. Pomocou moderného crowdfundingového financovania sa im po pár mesiacoch podarilo rozbehnúť firmu, ktorá investorov presvedčila zámerom vyrábať z dreva originálne okuliare a hodinky najvyššej kvality.

Predstavenie prvých kolekcií na seba nenechalo dlho čakať. Už v roku 2012 poslala módna značka Kerbholz na trh hodinky, ktoré mali z dreva vyfrézované nielen detailne spracované púzdro, ale aj náramok. Na tomto mieste sa oblúkom dostávame k exotickosti dreva, o ktorej bola reč v úvode. S dôrazom na trvácnosť svojich hodiniek si Kerbholz necháva drevo s vysokou hustotou dovážať z lesov Strednej Ameriky. V portfóliu značky sa nachádzajú štýlové modely s púzdrom zo santalu, dreva rosewood (podobné ebenu) alebo zriedkavého Chacate Preto. Okrem dámskej série Greta, má vo zvyšných piatich radoch zakaždým zastúpenie aj nám Európanom dôverne známy javor.

Pri takej citlivej ekologickej téme, akou je ťažba dreva v pralesoch, dobre padne informácia, že drvivá väčšina suroviny na výrobu hodiniek pochádza z udržateľného hospodárstva. V rámci záväzku k prírode Kerbholz podporuje projekty na obnovu lesov zastrešené organizáciou Prima Klima v Nikarague.

Dámske hodinky KERBHOLZ HINZE MAPLE | Hodinky.skKaždý kus hodiniek Kerbholz je jedinečný. Vďaka kresbe dreva, ktoré sa ešte pred samotným spracovaním napúšťa zmesou tvrdých voskových olejov, na svete nenájdete dva úplne rovnaké exempláre. K ďalším benefitom dreva patrí absolútna hypoalergénnosť a pocit tepla – drevené hodinky na ruke nikdy nechladia. Pokiaľ si kladiete otázku, čo sa s drevom stane a ako bude vyzerať po mesiacoch nosenia, môžete byť pokojní. Použité druhy dreva sú dostatočne odolné, treba však myslieť na pravidelnú údržbu – čistenie a ošetrovanie včelím voskom. Iba tak si hodinky zachovajú svoj pôvodný bezchybný vzhľad.

Mohlo by sa zdať, že hodinky Kerbholz sa až priveľmi spoliehajú na „wow faktor“ dreva a ostatné ich až tak nezaujíma. Opak je pravdou. Všetky modely – a je jedno či pánske alebo dámske – obsahujú kvalitné švajčiarske quartz strojčeky značky Ronda, ich ciferníky chráni minerálne sklíčko a bez úhony zvládnu kontakt s vodou do úrovne 30M/3ATM (umývanie auta, dážď). U vybraných dámskych kúskov z línií Hinze a Adelheid nájdete namiesto drevených náramkov pohodlné kožené remienky.

Z hľadiska dizajnu je pre produkty značky z Kolína nad Rýnom typická nemecká úhľadnosť. Jednoduché tvary, zaoblené hrany a čisté ciferníky ako celok pôsobia vyvážene. Veľkú zásluhu na tom majú prirodzené farby. Odtiene hnedej a béžovej si dokonale rozumejú so zlatými akcentmi aj s nesmrteľným duom čiernej a bielej.

Drevené hodinky nie sú prázdna marketingová bublina. Ak sa vám zunovala oceľ a nenadchol vás ani titán, vyskúšajte ich. Za poskytnutú príležitosť sa vám mnohonásobne odvďačia svojou naturálnou krásou a vedomím, že ste prispeli k ochrane životného prostredia.

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.