Ekológia sa dotýka aj hodinárskeho priemyslu. Hodinky Kerbholz majú príbeh, štýl a sú „eco friendly“

Michal Pindura 0 05.06.2017

Kerbholz Hans Rosenwood Copper

Drevo ako hlavný konštrukčný materiál je doménou skôr v stavebníctve a nábytkárstve ako v hodinárskom priemysle. Samozrejme, výrobcovia drevo nenechávajú úplne na ocot a z času na čas z neho vyrobia podklad ciferníka (príkladom nech je Ulysse Nardin a jeho haute horlogerie kreácia Marine Grand Deck Tourbillon) či stredové články náramkov fashion modelov. Keďže ale žijeme v dobe, ktorá nie je k prírode okolo nás práve milosrdná, a vplyv myšlienok ekológie sa nás dotýka čím ďalej tým viac, niektoré značky cítia potrebu vyjadriť svoj vzťah k životnému prostrediu spôsobom, ktorý významne zvýšil percentuálny podiel dreva v stavbe hodiniek.

V „drevenom hnutí“ kedysi osamotená značka WeWood, ktorá je pre mnohých synonymom pre hodinky z dreva, má dnes početnú enklávu nasledovníkov. Tense, Laimer, Tree Hut Design, Kerbholz… títo všetci sa nám snažia cez štýlové hodinky ukázať drevo v novom svetle. Podľa nich už nejde iba o módny trend. V hre je vraj oveľa viac. Uznávame, niečo na tom bude. Zoberme si nemecký Kerbholz. Okrem toho, že si na drevených hodinkách a okuliaroch postavil imidž, snaží sa prírode vrátiť aspoň časť z toho, čo si z nej kvôli biznisu požičal.

Kerbholz Lamprecht Schwarz Chakate Preto

V prípade značky Kerbholz sa podobne ako u iných žánrovo príbuzných firiem stretli téma šetrnosti k životnému prostrediu a pomerne nízke ceny. Na vytvorenie dobrej východiskovej pozície pri získavaní dnešného uvedomelého zákazníka nie je viac treba. Alebo žeby áno? Zišiel by sa ešte nejaký príbeh. A čo tak ten o dvoch mladých Nemcoch Mattiasovi a Moritzovi, ktorí pri potulkách krajinami Strednej Ameriky v sebe objavili lásku k všadeprítomnému drevu? Bolo skutočne všade okolo nich. Po návrate domov už s hotovou ideou, ako vrátiť drevo do našich životov a obohatiť ním každodenný mestský štýl, oslovili svojich dvoch priateľov Adriana a Nilsa. Spolu s nimi si v roku 2012 začali plniť svoje „eco friedly“ sny.

Názov Kerbolz, čiže po preklade z nemčiny „zárezy v dreve, má byť akousi metaforou na spomienky, ktoré sa pri nosení hodiniek odrážajú v známkach používania. Hoci nie každý bude vítať s radosťou nový škrabanec, ako bolestné si môže spomenúť, čo v danej chvíli robil, s kým bol a čo pri tom zažíval. Nepripomína vám to „výhody“ patiny na bronzových púzdrach hodiniek?

Kerbholz Hinze Rosewood

Oveľa jasnejším posolstvom je pôvod dreva, z ktorého sú modely Kerbholz zhotovené. Jeho zdrojom sú výhradne certifikované, trvalo udržateľné lesy v Strednej Amerike a Európe. Pre ich zachovanie Kerbholz poukazuje časť zo ziskov na podporu projektov obnovy lesov v Nikarague. Okrem dreva (javorového, palisandrového, santalového…) majú dizajnéri kolínskej značky v obľube aj ďalšie eko materiály – bridlicu a acetát. Pre bridlicu sa rozhodli pre jej atraktívne vrstvenie a pre acetát vraví jeho prírodný základ (vyrábaný je z dreveného odpadu) a odolnosť voči poveternostným vplyvom.

Pokiaľ by sme sa na hodinky Kerbholz pozreli prísnym okom hodinára, v prvom rade by bola reč o strojčekoch. Cena jednotlivých modelov dáva tušiť, aký typ kalibrov sa nachádza vnútri drevených púzdier, nebudeme preto napínať. Sú to dvojručičkové, respektíve trojručičkové strojčeky zo švajčiarskeho závodu Ronda. Sklíčka hodiniek sú bez výnimiek minerálne a vo vodeodolnosti tiež netreba čakať prevratné hodnoty. Úroveň 30M postačuje na ochranu voči vlhkosti a dažďu.

Drevené hodinky Kerbholz

Je pochopiteľné, že drevené časti hodiniek nie sú bez povrchovej úpravy. Ošetrené sú tvrdým voskovým olejom, ktoré drevo jednak chráni a jednak zvýrazní jeho kresbu. Dôležité je tiež spomenúť, že ochranný film je nutné pravidelne obnovovať výrobcom odporúčaným prípravkom Resinax alebo dostupnejším včelím voskom.

V sumáre možno povedať, že v hodinkách Kerbholz je prítomný nemecký dizajn, švajčiarska quartz technológia a ekologický princíp. Vďaka akceptovateľným cenám ich vidíme na zápästiach mladých ľudí, ktorým nie je ľahostajný osud našej planéty a ktorí svoje ideály nemajú problém prezentovať cez originálne doplnky.

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.