Elliot Brown testoval odolnosť chronografov Bloxworth. Prežili 41 135 námorných míľ v prúdoch slanej vody

Michal Pindura 4 15.09.2016

Elliot Brown testoval odolnosť chronografov Bloxworth. Prežili 41 135 námorných míľ v prúdoch slanej vody

11 mesiacov, 335 dní, 28944000 sekúnd. Presne toľko trvala strastiplná cesta chronografu Bloxwotrh 929-007-B01 od britskej značky Elliot Brown okolo sveta. Pripútané na sťažni závodnej plachetnice počas posledného ročníka regaty Clipper Race bol skúšaný búrkami, vetrom so silou hurikánu, masívnym vlnobitím, extrémnym teplom, vibráciami a hlavne návalmi slanej vody. Keď čítate tento článok, asi už tušíte, ako dopadla námorná odysea, do ktorej Elliot Brown dobrovoľne namočil jeden zo svojich modelov. Áno, prežil.

Hoci by sme mohli podpichnúť, prečo hodinky neokúsili ešte tvrdšie podmienky, povedzme na prove lode, kde by sa ich zdatnosť preverila dôkladnejšie, na demonštrovanie platnosti firemného sloganu „Built to go the distance“ a relevantnosti časomeračského kontraktu, ktorý uzavrela značka založená Ianom Elliotom s organizátormi pretekov Clipper Race to, hádam, stačí. Keby aj nie, ako ďalší dôkaz možno použiť fakt, že hodinky Elliot Brown mal na zápästí každý z dvanástich kapitánov a mnohí zo 700 súťažiacich.

Nástrahy plavby z Londýna cez Čching-tao až do New Yorku sa podľa slov Iana Elliota na testovanom „tech-diver“ chronografe podpísali iba nepatrne. Tesnenia a vnútro hodiniek ostali bez akýchkoľvek známok poškodenia. Na oceľovom povrchu púzdra sa okrem ľahko odstrániteľných náznakov korózie objavili v dôsledku miernej formy elektrolýzy medzi hliníkom (použitý na otočnom okruží) a slanou vodou stopy zafarbenia.

Pre všetkých, ktorí by si chceli uchovať aktívnu účasť hodiniek Elliot Brown na výpravnej regate nielen v pamäti, ale aj v niečom hmotnom, bol vydaný tisíckou kusov limitovaný model Canford 202-015 Limited Edition Clipper Round The World s cenou 395 libier (cca 460 eur). Pre úplnosť uvádzame aj jeho technickú špecifikáciu a niekoľko fotografií:

• 44 mm púzdro z nehrdzavejúcej ocele 316L, hrúbka 13,5 mm
• vodeodolnosť 200M/20ATM podľa normy ISO 2281
• vnútorné uloženie strojčeka z ocele a elastoméru
• odolnosť voči nárazom podľa normy ISO 1413
• trojručičkový švajčiarsky quartz strojček ISASWISS 331-103, 5 kameňov
• životnosť batérie 5 rokov, indikácia slabého napätia (EOL)
• antireflexné minerálne sklíčko
• zmes Superluminova na vnútornom otočnom okruží, indexoch a ručičkách
• olejovaný kožený remienok so skladacou sponou
• dodávané spolu s náhradným bavlneným remienkom a náradím potrebným na jeho výmenu

Elliot Brown Canford 202-015 Limited Edition Clipper Round The World

Elliot Brown Canford 202-015 Limited Edition Clipper Round The World, na zápästí

Elliot Brown Canford 202-015 Limited Edition Clipper Round The World, detail viečka

Elliot Brown Canford 202-015 Limited Edition Clipper Round The World, obsah balenia

Elliot Brown Canford 202-015 Limited Edition Clipper Round The World, balenie hodiniek

Zdroj: Elliot Brown

Pridať komentár

Komentáre (4)

Johann

Ešte kedysi v roku1956, pred maďarskou revoltou, bol môj otec služobne v Maďarsku. Mal som vtedy 8 rokov. No a na rozdiel od vtedajšej ČSR sa tam dali kúpiť švajčiarske hodinky, Priniesol ich dvoje, sebe, aj mamine, Bola to značka Exacta, viem to preto, lebo v Jene vyrábal Zeiss foťáky rovnakej značky. Dnes túto značku márne hľadám na internete, Keď som mal 15, tak mi mamina svoje dala a ja som ich nosil asi 6-7 rokov, ale už som mal aj iné, ruské Vostoky. Potom odrazu zmizli. Rodičia sa presťahovali, veľa starých vecí išlo na chalupu. V roku 2013 ju moja sestra predala. Pri kontrole „čo vyhodiť, čo nechať“ som trocha pomáhal. A – našli sa! Tie od maminy. Natiahli sme ich a išli. Potom ich dala sestra vyčistiť a nosí ich synovec. Páčia sa mu. Tiež majú dačo za sebou, ako puberťák som ich nešetril. Musím zistiť,čo majú za strojček,

Dawe

Opak je pravdou, chcel som sa s nimi rozlúčiť a už som mal do budúcna vyhliadnuté iné.
Tak som im dával zabrať čo to len dalo, žiadne šetrenie, išli na 100%, určite niekedy aj cez svoj limit. Od tohto momentu mi však začali prinášať iba radosť a potešenie.
Počítal som s tým, že budú mať toľko škrabancov, že ich ani nekokážem spočítať,že bude prasknuté sklíčko, vytrhnuté ručičky na ciferníku a titanovy ťah bude na kusky. Ale kdeže ! – škrabancov síce maju dosť ale inač sú plne funkčné a v tomto stave už sú pre mňa citovou záležitosťou a nepredal by som ich, skôr by som ich dal do budúcna zreštaurovať. Hodiniek mam viacero, ale tieto zažili som mnou toho veľa a ak by mohli rozprávať tak by to bol zaujímavý príbeh. Zrejme je to podobne aj u Vás.

Johann

Dawe, sakra, čo Ti tieTvoje hodinky urobili, že ich takto týraš?

Dawe

,,Pripútané na sťažni závodnej plachetnice počas posledného ročníka regaty Clipper Race bol skúšaný búrkami,
vetrom so silou hurikánu, masívnym vlnobitím, extrémnym teplom, vibráciami a hlavne návalmi slanej vody.,,

Hodinky boli vystavené ,,iba,, nárazom vln, vetra a vplyvu slnka. Neboli teda pod vodou (chvália sa 20Atm) aby sa v plnej miere dala zhodnotiť čitateľnosť ciferníka, ich tesnosť, práca s lunetou a pod.
Myslím si, že ak by som k sťažni pripútal moje naleštené oblekové hodinky s vodeodolnosťou iba do 5 Atm (50m) tak by preteky plachetníc tiež určite prežili.

Exrémne teplo či vibrácie ? Ako to môže vadiť prihlúplemu quartz strojčeku ?
Roztiahne sa azda integrovaný obvod ?
Pri extrémnom teple (vplyv slnka) a náhlej zmene teploty (napr. náraz od studených vln) by som predpokladal prasknutie minerálneho sklíčka. Ale pri priemernej teplote hladiny oceanu cca 17°C a priemernej teploty vzduchu 27°C je to rozdiel iba 10°C, takže nič nehrozí.

Pri saunovaní mam častokrát svoje celotitanove hodinky na ruke. Z 95°C zažívaju tepelny šok do vychladzovacieho bazéna na teplotu iba 5°C, takže roziel 90°C !
Spadli mi z balkóna na 5.poschodí rovno na betón, prešlo po nich osobne auto, boli hodene na par sekund do pahreby ohňa, 3 dni boli v mrazáku (-18°C), nespočetné krát boli v blate a piesku … pokračovať ?
Extrem ? Vôbec nie! Zopár odrenín ale stale perfektné fungujú … takže keď čítam ako niekto prezentoval svoje hodinky zjavuje sa mi veľký úsmev na tvári.