Festina Classic Chrono – šport ostal bokom, týmto chronografom viac vonia elegancia

Michal Pindura 0 05.04.2017

Festina Classic Chrono - šport ostal bokom, týmto chronografom viac vonia elegancia

Pánske hodinky s funkciou chronografu sú často robustné športové modely s dynamickým až agresívnym vzhľadom. Často áno, no nie vždy. Dizajnéri španielskej značky Festina v novinkách z kolekcie Classic ukázali návod, ako sa dajú vyrobiť chronografy, ktorých výzor plynule prechádza z klasiky až do elegantnej roviny.

Dokopy osmička quartzových verzií s typovými označeniami 16996, 16997, 1699816999 nevďačí za svoju eleganciu skresaniu pár milimetrov priemeru. To by bolo príliš jednoduché. Práve naopak. Priemer striedavo leštených a brúsených oceľových púzdier ponechaných bez dodatočnej povrchovej úpravy, alebo ošetrených PVD povlakom zlatej, hnedej alebo modrej farby, je nezanedbateľných 43,5 mm. Na vytvorenie skutočne spoločenskej vizáže sa išlo inak.

Kolekcia Festina Classic Chrono

Po prvé: za všetkým hľadaj kožu. Všetky modely z novej série sú spárované s kvalitnými koženými remienkami s embosovaným vzorom krokodílej kože. Všade, kde sa podobne spracované remienky dostanú k slovu, to zaváňa eleganciou. A to je aj prípad týchto Festín. Remienky so šírkou od 19 do 21 mm sú v závislosti od prevedenia dostupné v decentných farbách: čiernej, čokoládovo hnedej a tmavomodrej. Ukončené sú oceľovou opaskovou prackou.

Po druhé: úzke okružia. Vo všeobecnosti platí pravidlo, že čím je okružie užšie, tým formálnejší je charakter hodiniek. Novinky majú okružia uzučké, leštené a navyše bez akýchkoľvek rušivých elementov typu tachymetrickej alebo minútovej stupnice. Načo by tam aj boli, keď na ciferníku je miesta požehnane?

Festina Classic Chrono 16996

Po tretie: keď už chronograf, tak maximálne dvojterčíkový. Ak chcete u hodiniek dosiahnuť vyváženosť vzhľadu a majú byť vybavené funkciou chronografu, istotou sú dva registre uložené vodorovne, respektíve, ako v tomto prípade, jeden register doplnený indikátorom času v 24-hodinovom formáte. Ciferníky kryté minerálnym sklíčkom tak môžu „dýchať“, nepôsobia prepchato a ich symetria navodzuje dojem usporiadanosti. Podľa rovnakého princípu bola dátumovka umiestnená tesne nad index šiestej hodiny, kde opticky vyvažuje logo značky a nápis Chronograph.

Festina Classic Chrono 16998 a 16999

A nakoniec po štvrté: trochu retra nemôže byť na škodu. Hríbikové ovládacie tlačidlá, ale najmä hlavné ručičky tvaru „lancette“ s luminiscenčnými plôškami sú tým, čomu sa zvykne vravieť štýlotvorné prvky. Bez nich by to nebolo ono. Svoj podiel na elegantnom vzhľade má, pravdaže, aj rímska číslica dvanástej hodiny, ale my to vidíme tak, že jedna bohato stačí. Keby ich bolo viac, z osvieženia, ktoré prináša, by veľa neostalo a zbytočne by prehustili plochu ciferníka s jemne vrúbkovaným podkladom lámajúcim svetelné odlesky.

Klasické modely Festina Classic Chrono si zásluhou vyššie menovaných vlastnosti vieme živo predstaviť na zápästí muža – gentlemana, ktorý od svojich hodiniek vyžaduje funkčnosť a vyberaný dizajn.

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.