Fiona Krüger Petite Skull – keď hodinky vravia: pamätaj, že zomrieš

Michal Pindura 3 22.03.2016

Fiona Krüger Petite Skull - keď hodinky vravia: pamätaj, že zomriešŠkótska produktová dizajnérka Fiona Krüger predstavila menšie a elegantnejšie verzie hodiniek v tvare lebky, ktorými sa pred pár rokmi definitívne etablovala v hodinárskych kruhoch. Nové modely Petite Skull sa vyznačujú ciferníkom s hustým gilošovým vzorom a rovnako ako ich predchodcovia sú nositeľmi odkazu, že všetci raz zomrieme.

Hodinárske „memento mori“ vytvorila Fiona Krüger v rámci postgraduálneho projektu, ktorým zavŕšila štúdiá na švajčiarskej univerzite École Cantonale D’Art de Lausanne. Jedným zo zdrojov inšpirácie pre ňu boli hodiny Márie I. Stuartovej (1542 – 1587), známej aj ako Mária kráľovná Škótov. Z bohato zdobeného historického artefaktu si mladá umelkyňa prepožičala jeho najvýraznejší rys – tvar lebky.

Prvé modely Skull Watch boli zahraničnými recenzentmi označené ako originálne, s výborne zvládnutou technikou ručného dekorovania, ale zároveň im vytýkali rozmery na hrane nositeľnosti. Na kritické ohlasy Fiona Krüger odpovedala na práve prebiehajúcom Baselworlde modelmi, ktoré pôvodné rozmery 57,4 × 41,3 × 10,9 mm skresali na akceptovateľnejši čísla 48 × 34,5 × 9,8 mm.

Fiona Krüger Petite Skull

O 15 percent menšie hodinky s lešteným púzdrom z nehrdzavejúcej ocele 316L boli odprezentované v troch vyhotoveniach: Silver, Blue a Black. Z každého má byť vyrobených len 18 kusov. Dôvodom nízkeho nákladu je množstvo ručnej práce a striedanie gilošových vzorov (Traits droits en Soleil, Clous de Paris, Soleil 12 Divisions avec traits prononcés, Ecailles de poisson) na galvanicky pokovených mosadzných ciferníkoch zložených z deviatich segmentov. Odľahčením témy pominuteľnosti je úsmev „pani smrti“ s perlážovou úpravou.

Fiona Krüger Petite Skull, detail gilošového zdobenia ciferníka modelu Blue

Spracovanie ciferníkov s tromi otvormi (oči, nos), cez ktoré možno sledovať zotrvačku, perovník a časť súkolia automatického kalibru Soprod A10 reflektuje vzťah autorky k technike skeletonizácie, ku ktorej ju priviedli návštevy manufaktúry Audemars Piguet a podnikového múzea Patek Philippe. Ako to pri skeletonizovaných časomeroch býva, atraktívne uberanie hmoty kalibra je hrdo vystavené pohľadom z prednej aj zadnej strany hodiniek. V oboch prípadoch sa o zviditeľnenie postarali zafírové sklíčka.

Fiona Krüger Petite Skull, detail gilošového zdobenia ciferníka modelu Black

Ak vám po obhliadke mierne morbídneho púzdra a výdatnej dávky rytej giloše zvýšilo trochu koncentrácie, odporúčame minúť ju na remienky noviniek. Sú kožené, ale teľacia ani iná bežná koža to nie je. Fiona Krüger namiesto štandardných druhov usne siahla po koži z ryby – konkrétne z lososa. Táto netradičná komodita, z ktorej meter štvorcový stoji zhruba 200 eur (teľacia koža 30 – 100 eur), pochádza pravdepodobne zo závodu Salmo Leather GmbH so sídlom v bavorskom Tiefenbachu, kde si kľučky pravidelne podávajú módne domy vrátane slávneho Chanelu.

Fiona Krüger Petite Skull, zadná strana modulu Silver

Swiss Made hodinky Fiona Krüger Petite Skull je možné kúpiť cez internetový obchod na adrese www.fionakrugertimepieces.com. Cena 13000 CHF bez dane (cca 11800 eur) je zhodná pre všetky verzie.

Zdroj: Fiona Krüger, Wikipegia.org, ceskobudejovicky.denik.cz

Pridať komentár

Komentáre (3)

Johann

Pán Pindura, máte pravdu. V tom čase som sa aj o týchto veľmi páčivých hodinkách vyjadril veľmi kladne a chcel som si ich obstarať. No medzitým si hodinky s bronzovým telom obstaral môj švagor a vidím čo to obnáša. Po jeho skúsenostiach a tom, že som to videl na vlastné oči – už nie. Viem, že sa mi teraz bude kolega Dawe trošku pošklebovať a možno mi to aj trocha osolí.No viete, ja som povolaním chemik. No som ajčlovek, ktorému sa páčia pekné veci a tak som sa nechal uniesť. Človek sa stále učí. Múdri vravia, že skúsený sa učí na chybách iných, tí ostatní na svojich. Že som teraz v tej druhej skupine mi nevadí. Tá osobná skúsenosť je totiž na nezaplatenie.

Johann

Ono to bude trocha od veci, ale chcem o tom dačo napísať.
Pretrváva totiž u výrobcov hodiniek a to aj u tých serióznych, móda vyrábať púzdra hodiniek z bronzu. Kto na takú zvrátenosť prišiel, by si zaslúžil Nobelovu cenu za blbosť. Tá slávna „patina“, čo sa po čase vytvorí, je totiž jedovatá, na ruke vytvára strašné nazelenalé fľaky takže ruka potom vyzerá ako ruka nekrofila. Okrem toho je tá patina neestetická, aj keď sa nám „znalci“ snažia podsúvať opak. Kúpiť si inak pekné hodinky, ktoré budem každý týždeň tvrdo pucovať – to pekne ďakujem, neprosím. A všetko sa na nich aj tak vypucovať nedá a je to veľmi nepekné.
Ak je niekto iného názoru, pokojne ma môže zoponovať, na to je diskus. A možno to chce vrátiť sa k tomuto v samostatnom článku.

Johann

Osobne som toho názoru, že pani Krugerovej kapku šviho. Že má talent, to je nesporné, aj tie hodinky sú zo skvelých materiálov, ale na ruke by som ich nenosil. Ani z recesie.