Frederique Constant Analytics – šikovný pomocník na pokročilé meranie presnosti vašich hodiniek

Michal Pindura 1 19.12.2016

Frederique Constant Analytics - šikovný pomocník na pokročilé meranie presnosti vašich hodiniek

Kto z nás, fanúšikov kvalitných mechanických hodiniek, by sa nechcel dozvedieť viac o tom, ako naše tikajúce mašinky fungujú? Píšeme o nich, diskutujeme, hádame sa… Niektoré témy, ako napríklad večný evergreen – presnosť hodiniek, si však zaslúžia viac, než to, čo môžu obsiahnuť častokrát subjektívne debaty nadšencov. Pravdepodobne najrozoberanejšiu vlastnosť hodiniek sa najnovšie pokúsila z viac exaktného a vedeckejšie poňatého konca uchopiť značka Frederique Constant. Chcete vedieť, aké presné sú vaše mechanické hodinky, ako pracujú v rôznych polohách? Zistíte to ľahko, pohodlne a pomerne lacno – pomocou malého, jednoducho ovládateľného pristroja s trefne zvoleným názvom Analytics.

Prístroje, ktoré dokážu určiť presnosť strojčeka mechanických hodiniek sú takmer bez výnimky drahé a relatívne zložité na obsluhu. Aj preto obyčajne spadajú mimo dosah väčšiny ľudí, ktorí sa o hodinky zaujímajú. Namiesto nich prichádza obyčajne k slovu dostatočne presný externý zdroj referenčného času (rádio, teletext, internet, atď.), alebo, pokiaľ chcete mať presnosť zmeranú niekým povolaným a dostať protokol o vykonanej skúške, môžete tak spraviť v podaktorých (lepšie vybavených) hodinárstvach.

Zariadenie je kompatibilné s obomi najrozšírenejšími mobilnými operačnými systémami

Frederique Constant Analytics pracuje na skoro rovnakom princípe ako oveľa drahšie špecializované prístroje, ktoré požívajú v servisoch. Rovnako ako takzvané Witschi prístroje obsahuje mikrofón zaznamenávajúci tikanie a pomocou analytického softvéru analyzuje rýchlosť a presnosť kalibru. To síce pri určitých, nie práve štandardných krokových ústrojenstvách typu koaxiálov (Co-Axial) od Omegy spôsobí, že zariadenie nebude kvôli rôznym vyludzovaným zvukom mätúcim analytický softvér schopné zmerať presnosť hodiniek, no pri bežných krokových orgánov je táto metóda plne vyhovujúca.

Ženevskí hodinári sa snažili ich analytický prístroj čo najviac zjednodušiť a tým ho priblížiť aj ľuďom, ktorí nepatria k technicky obdareným. Frederique Constant Analytics vyzerá ako malá svorka (štipec), ktorá je možné nasadiť na drvivú väčšinu tradičných mechanických hodiniek. Výrobca sľubuje, že je v jeho schopnostiach zaznamenať hodnoty so slušnou presnosťou do ± 0,2 sekundy za deň. Vďaka mäkkému materiálu pokrývajúcemu čeľuste svorky by púzdru hodiniek nemal hroziť vznik škrabancov ani pri častom používaní.

Frederique Constant Analytics, nasadenie na hodinky je jednoduché

Po pripojení svorky a spustení mobilnej aplikácie SwissConnect Analytics App, ktorá je dostupná pre oba najrozšírenejšie operačné systémy iOS aj Android sa na displeji smartfónu alebo tabletu v reálnom čase zobrazia graficky znázornené zvukové vlny. Celé meranie trvá iba niekoľko sekúnd a výsledky je možné uložiť na neskoršie porovnanie aj na cloude. K dispozícii je tiež režim dlhodobého merania, ktoré dokáže odhaliť zmeny výkonu v priebehu dlhšej časového úseku. To môže pomôcť zistiť, ako sa mení presnosť v závislosti od toho, ako počas odvíjania hnacej pružiny klesá krútiaci moment.

Frederique Constant Analytics by mal podporovať široký rozsah frekvencií, ktoré pokrývajú takmer všetky bežne dostupné mechanické hodinky (od 14400 do 36000 v/h). Ako výhodu berieme skutočnosť, že používateľ nemusí mať o kmitočte zotrvačky svojich hodiniek ani potuchy, detekcia prebieha plne automaticky.

Frederique Constant Analytics, balenie

Hoci zariadenie, ktoré je novinkou v sortimente značky Frederique Constant, nemôže a celkom isto ani nechce nahradiť komplexné prístroje na meranie presnosti hodiniek, môže byť skvelým pomocníkom pri lepšom spoznávaní dejov, ktoré prebiehajú vnútri hodiniek. Vieme si predstaviť, že práve jeho zásluhou zistíte, do akej polohy treba napríklad počas noci ukladať hodinky, aby sa čo najmenej odchýlili od presného času. Uplatnenie môže nájsť aj u všetkých experimentátorov a ľudí, ktorí chcú mať o presnosti svojich hodiniek dokonalý prehľad.

Nazdávate sa, že by ste funkcionalitu Frederique Constant Analytics vedeli využiť, ale nemáte chuť minúť zaň veľa peňazí? Nebudete musieť. U vybraných predajcov a takisto na stránke smartwatch.frederiqueconstant.com je k dostaniu za 99 €.

Zdroj: Frederique Constant, www.ablogtowatch.com

Pridať komentár

Komentáre (1)

Peter Szarvas

Neodporucam tento produkt.
Frekvenciu hodiniek sice zisti, ale to je tak vsetko.
Presnost chodu toto zariadenie nevedelo zistit na ziadnych z piatich testovanych hodiniek.