Frédérique Constant Manufacture Perpetual Calendar – cenový in-house ignorant

Michal Pindura 1 20.04.2016

Frédérique Constant Manufacture Perpetual Calendar - cenový in-house ignorant

Čo sa to deje s hodinárskym priemyslom? Hoci táto otázka možno vyzerá ako výčitka alebo sťažnosť, veci sa majú inak. Úplne inak. Je až na neuverenie, aký hon na znižovanie cien časomerov osadených manufaktúrnymi strojčekmi rozpútali švajčiarske hodinárske firmy. Každú chvíľu sa na scéne objavujú hodinky, ktorých cenovky akoby nedbali na fakt, že ich kaliber patrí do privilegovanej in-house kasty. A nejde iba o „triviálnu“ trojručičkovú produkciu. Naopak. Len nedávno dostal na stránkach nášho magazínu priestor model TAG Heuer Carrera Heuer-02T, ktorý je podľa všetkého jediný Swiss Made automatický chronograf, ktorý sa môže pochváliť COSC certifikátom, lietajúcim tourbillonom a cenou pod 15000 CHF.

Frédérique Constant Manufacture Perpetual Calendar, kaliber FC-775

Pokiaľ je táto suma pre vás stále vysoká a nazdávate sa, že namiesto tourbillonu sa u vás lepšie uplatní in-house komplikácia večného kalendára, ešte pred pár týždňami by ste si mohli akurát tak nechať zájsť chuť. Pátranie po Swiss Made hodinkách s večným kalendárom v cene do 50-tisíc eur, ktorých kaliber by nepochádzal od externého dodávateľa, je behom na dlhú trať. Ak posunieme latku ešte nižšie, povedzme na 8000 eur, šanca na objavenie takéhoto „zázraku“ rovná sa absolútnej nule. Uvedené však prestalo platiť na Baselworlde 2016, kde Frédérique Constant odprezentoval novinku Manufacture Perpetual Calendar. Za 7800 eur dostanete v príťažlivom elegantnom tele zabalený večný kalendár s mesačnými fázami – navyše automaticky naťahovaný.

Frédérique Constant Manufacture Perpetual Calendar, kreslená schéma kalibru FC-775

Ženevská spoločnosť, ktorá vydala prvý zo svojich dnešných devätnástich in-house kalibrov v roku 2004 (áno, 19 strojčekov za 12 rokov), poverila technického riaditeľa Pima Koeslaga a šéfa výskumu a vývoja Manuela Da Silvu Matosa výrobou jednotky FC-775. Po dvoch rokoch prác vznikol v ateliéroch v mestečku Plan-les-Ouates mechanizmus, jeho tvorcami neskromne označovaný za jeden z najinovatívnejších ľahko nastaviteľných kalibrov s komplikáciou večného kalendára.

Frédérique Constant Manufacture Perpetual Calendar, model FC775V4S4

Štvorhertzový automat FC-775 má hrúbku iba 6,78 mm a vrátane 26 rubínových lôžok pozostáva zo 191 dielov. Pri cene, s akou boli hodinky vybavené strojčekom s výkonovou rezervou 38 hodín pustené na trh, je pochopiteľné, že extrémne presné CNC stoje boli okrem výroby komponentov použité aj na ich zdobenie. Z dekoračných techník sú na základnej doske a ródiovaných mostíkoch aplikované kruhové Ženevské pruhy a perláž.

Frédérique Constant Manufacture Perpetual Calendar, ciferník modelu FC-775V4S6

Funkcia večného kalendára je v hodinkách Frédérique Constant Manufacture Perpetual Calendar ovládaná diskrétne zapustenými tlačidlami na bokoch štíhleho 42 mm púzdra. Tlačidlo pri piatej hodine má v kuratele graficky pomerne jednoducho stvárnený indikátor lunárnych fáz (pozícia 6:00). Oproti stojaci ovládací prvok (8:00) nastavuje deň v týždni, zobrazovaný subciferníkom na deviatej hodine. Ďalšie tlačidlo (10:00) posúva ručičku dátumu pri indexe tretej hodiny.

Frédérique Constant Manufacture Perpetual Calendar, ciferník modelu FC-775V4S4

Pravidlá nastavovania večného kalendára sú stručné – najprv je nutné nastaviť dátum, potom deň. Ako posledné prichádza na rad tlačidlo pri jedenástej hodine, ktorému podlieha združený subciferník mesiaca a priestupného roku (12:00). Usporiadanie kalendárnych ukazovateľov na ciferníku chránenom vypuklým zafírovým sklom je symetrické, s veľkorysou voľnou plochou okolo nich. Po správnom vyladení kalendár rešpektuje rozdielnu dĺžku mesiacov a do úvahy berie – ako všetky ostatné večné kalendáre – aj priestupné roky s 29-dnovým februárom. Za predpokladu, že by sa hodinky oddnes udržiavali trvalo natiahnuté, korekciu dátumu by bolo potrebné vykonať až 1. marca 2100.

Frédérique Constant Manufacture Perpetual Calendar, zľava modely FC-775S4S6, FC-775N4S4, FC-775V4S4

Model Frédérique Constant Manufacture Perpetual Calendar sa bude predávať vo verziách s oceľovým púzdrom bez povrchovej úpravy alebo pozláteným vrstvou ružového zlata. Zlátené varianty s ohlásenou cenou 7950 eur a hnedým remienkom z kože aligátora ponúknu na výber ciferník v striebornej, prípadne námornícky modrej farbe. O 150 eur lacnejšie oceľové kusy dizajnéri spárovali s čiernym remienkom. Spoločnými vlastnosťami oboch verzií sú vodeodolnosť 30M a viečka s priehľadmi.

Zdroj: Frédérique Constant

Pridať komentár

Komentáre (1)

Johann

Parádna klasika. Už iba mať tých cca 7000 babiek, o ktorých by moja žena nemala šajnu.