Frederique Constant Vintage Rally Healey Chrono – dôvod na potlesk

Michal Pindura 0 06.07.2015

Frederique Constant Vintage Rally Healey Chronograph FC-397HS5B6V skorších mesiacoch tohto roka zapĺňal Frederique Constant stránky hodinárskych médií (spoločne s Alpinou) inteligentnými „Swiss Made“ hodinkami Horological Smartwatch. Pravdou je, že pre konzervatívnych novinárov – zástancov mechaniky bolo písanie o čipoch, senzoroch a ostatných elektronických fígľoch integrovaných v náramkových hodinkách iba povinnosťou bez radosti a emócií. Dnes je všetko inak. Frederique Constant vyvoláva svojimi novými hodinkami úsmev na tvári hneď dvojnásobne. Po prvé, lebo sú vzhľadovo viac než atraktívne a po druhé, lebo stoja menej, než by ste čakali. A teraz už potlesk pre limitované modely Vintage Rally Healey Chronograph.

Ženevská značka Frederique Constant sa pri väčšine svojich hodiniek bez dodatočných komplikácií stoj čo stoj drží tisíceurového cenového stropu. Vďaka rozumným cenám dokázala relatívne mladá firma (založená v roku 1988) osloviť spotrebiteľov, ktorí chcú za primerané množstvo vynaložených financií dostať čo najviac „muziky“. Novinka síce do klubu <1000 nevstúpila, no outsourcovaný kaliber s chronografovým modulom z dielní Dubois-Depraz je ospravedlnenkou par excellence. A cena je stále pri zemi. Veď posúďte sami: oceľová verzia FC-397HS5B6 sa predáva za 2850 eur a oceľový variant pozlátený ružovým zlatom FC-397HDG5B4 za 3200 eur. Drahší model Frederique Constant Vintage Rally Healey Chronograph je skutočne pozlátený. Nejde len o PVD zlatej farby, ale o povlak z pravého zlata. Takto povrchovo upravené hodinky sú elegantné a finančne stále únosné. Netreba azda ani pripomínať, že zlaté púzdro by cenu hodiniek minimálne zdvojnásobilo.

Frederique Constant Vintage Rally Healey Chronograph

Frederique Constant Vintage Rally Healey Chronograph FC-397HDG5B4

Druhý aspekt, ktorý má na predajnosť hodiniek značný vplyv, je dizajn. Frederique Constant na úspechy nečaká so založenými rukami, ale ide im naproti dôslednou prácou svojich návrhárov. Novinky Vintage Rally Healey Chronograph sú znakom, že kroky dizajnérov sa vybrali správnym smerom. Pretekársky vintage štýl za taký určite považujeme.

Motív historických pretekárskych vozidiel je pre viaceré hodinárske firmy výživným substrátom, z ktorého vznikajú nostalgiou a dynamikou nabité časomery. Frederique Constant si už niekoľko rokov hýčka partnerstvo s účastníkom rely klasík britskou značkou Austin-Healey. Ovocím vzájomnej spolupráce sú už dávnejšie existujúce trojručičkové modely Vintage Rally Healey Automatic a kúsky s GMT komplikáciou Vintage Rally Healey GMT. Nové dvojterčíkové chronografy sú, už len pre ponúkanú funkcionalitu, zákonitým uzavretím kruhu pretekárskej kolekcie.

Ako už bolo zmienené, vo vnútri hodiniek tepe srdce kalibra, ktorý si Frederique Constant necháva vyrábať externým závodom. Automatický strojček FC-397 obsahuje komplikácie hodín, minút, sekúnd, chronografu a dátumu. Sekundový chronograf sa spúšťa tlačidlom na pozícii druhej hodiny, nulovanie prebieha tlačidlom na štvrtej hodine. Mechanizmus s taktom 28800 v/h (4 Hz) dosahuje pri plnom natiahnutí pružiny výkonovú rezervu 46 hodín.

Frederique Constant Vintage Rally Healey Chronograph FC-397HS5B6 na zápästí

Balenie hodiniek Frederique Constant Vintage Rally Healey Chronograph

Púzdro hodiniek Frederique Constant Vintage Rally Healey Chronograph meria do priemeru akurátnych 42 milimetrov. Spredu je zacelené vypuklým zafírovým kryštálom, zozadu uzavreté viečkom s plochým priehľadom. Z fotografií je zrejmé, že oceľová verzia má striebristý ciferník s postriebrenými aplikovanými indexami. Už menej čitateľná je, čo sa týka zvoleného odtieňa, verzia s pozláteným púzdrom. Ciferník vyzerá ako čierny, no podľa všetkého je tmavo zelený. Nič to však nemení na tom, že na tmavom podklade vyniknú pozlátené indexy i logo značky Austin-Healey.

Rely štýl noviniek umocňuje kožený remienok s veľkými kruhovými otvormi. Oceľový model je spárovaný s čiernym a pozlátený s jemnejším hnedým remienkom. Limitované série obmedzené 2888 kusmi sú predávané v rozmernej kazete spolu so zmenšenou replikou špeciálu Austin-Healey NOJ 393.

Zdroj: Frederique Constant

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.