G-Shock mení pravidlá hry. Zo športových hodiniek sa stávajú luxusné

Michal Pindura 2 30.01.2017

Aj vy ste zaznamenali, že hodinársky priemysel – zvlášť ten Švajčiarsky – v ostatnom období pôsobí, akoby užil silné sedatíva? Najväčší útlm zasiahol segment luxusných hodiniek, ktorému podrazil kolená predovšetkým vlažný dopyt v kedysi nenásytných ázijských krajinách. Výrobcovia reagovali prakticky v zárodku črtajúceho sa problému. Niektorí z nich v snahe o získanie nových zákazníkov poslali na trh hodinky, ktorých cena by pri daných komplikáciách bola ešte nedávno čírou fantáziou. Ani vľúdnejšie ceny však nestačili. Kríza, zrejme najvypuklejšia za posledné desaťročia, je holou realitou.

Casio G-Shock MR-G MRG-G1000DC

Napriek marazmu v súčasnom hodinárskom svete a vykonávaniu všakovakých ťahov, len aby sa nezopakovala tikajúca obdoba finančného kolapsu z roku 2008, sa medzi značkami nájdu ostrovčeky nádeje, v ktorých nie je luxus kotvou ťahajúcou ku dnu, ale naopak oživením, ktoré by mohlo zmeniť nazeranie na určitú skupinu modelov a presekať im cestičku k novým, dosiaľ neprebádaným územiam trhu.

Zoberme si spoločnosť Casio. Japonský veľkoproducent hodiniek na dusnú atmosféru a nepriazeň, ktorej čelia luxusné modely, príliš nedbá. Svoju vlajkovú loď, sériu G-Shock, potichu posúva k sféram, kam až dosiaľ nikdy nemala namierené. G-Shocky si stále zakladajú na všemožnej odolnosti a tuhosti konštrukcie, ale tá je čoraz častejšie prekladaná prémiovejšou high-end estetikou a spracovaním, v ktorom polyuretánovú živicu vystriedala ušľachtilá oceľ alebo titán a minerálne sklíčka nahradili zafírové kryštály.

Casio G-Shock MR-G Hammer Tone MRG-G1000HT-1A

Pre mnohých používateľov sú G-Shocky prvým kontaktom s náramkovými hodinkami a podľa toho ich majú zaškatuľkované. Dostali sa k nim v mladosti, kedy trávili voľný čas v posilňovni alebo v prírode. Je to logické, „géčka“ boli vytvorené, aby prežili viac, než môže zvládnuť človek, ktorý ich nosí. Vyskytujú sa všade tam, kde ide do tuhého – v armádnom prostredí, medzi záchranármi, adrenalínovými športovcami… Ale čo v kancelárii? Alebo v opere? Možné je všetko. A už sa to aj deje.

Kým kľúčové princípy rodiny G-Shock, ktorým vládne absolútna húževnatosť, ostávajú zachované, razantným procesom vývoja prechádzajú funkcie, dizajn i ceny. Nič z toho nie ne úplnou novinkou. Už pred dvomi desaťročiami sa objavili na scéne prvé „luxusné“ G-Shocky zoskupené v kolekcii MR-G. Pre Kikua Ibeho, hlavného inžiniera radu G-Shock, znamenali kovové púzdra ďalšiu výzvu. Tým, že nepohlcujú nárazy tak efektívne ako živica, musel jeho tím niektoré zaužívané postupy výrazne obmeniť. A aj keď sa im to podarilo, stál pred nimi otáznik v podobe neistého záujmu zákazníkov o kovové G-Shocky.

Casio G-Shock MR-G Hammer Tone Gold MRG-G1000HG-9A

História ukazuje, že obavy boli neopodstatnené. Línia MR-G bola pre Casio úspechom a postupne sa stala vrcholom celej série. Podobne ako pred dvadsiatimi rokmi, aj dnes majú modely MR-G pred ich živicovými náprotivkami náskok – vo výbave a tiež vo vzhľade. Súčasné kusy sú plne analógové, využívajú solárne napájanie a Casio ich neváha vybaviť najsofistikovanejšími technológiami, akými momentálne disponuje. Vo vybraných kusoch sa v jednom tele schádza viacpásmový príjem kalibračných rádiových signálov z pozemských vysielačov atómových hodín spolu s možnosťou nadviazania spojenia so satelitmi GPS (GPS Hybrid Wave Ceptor). Výsledkom je dokonale presný čas kdekoľvek vo svete.

Púzdra týchto modelov sú zhotovené z dusíkom vytvrdzovaného titánu, ktorý je následne kvôli dosiahnutiu zrkadlového lesku ručne leštený technikou Sallaz (kedysi ju používali švajčiarski hodinári, dnes je výsadou ich japonských konkurentov). Séria MR-G má pre zabezpečenie výroby hodiniek podľa prísnych kritérií dokonca vlastný montážny tím v továrni Yamagata. Zjednodušene povedané, toto nie sú hodinky, o ktoré poprosí desaťročný chlapec svojho otca. Ich cena hravo prekračuje sumu 2500 eur, u DLC verzií aj viac. Minuloročná limitovaná edícia MR-G Hammer Tone, ktorej kovové časti boli upravené kovotepeckou technikou tsuiki (tsu-i-ki), stála takmer 6000 eur. A viete čo? Po tristo kusovej várke sa len tak zaprášilo.

Casio G-Shock Mudmaster GWG-1000-1A9

Pravdou ale je, že pre väčšinu ľudí je vidina kúpy 3000 a viac eurových G-Shockov považovaná za akt pomätenia zmyslov. Netreba sa však hneď vzdávať. Ak chcete lepšie vyzerajúce G-Shocky, ktoré pri konferenčnom stole nespôsobia pohoršenie a nemáte v pláne obetovať na ne polročnú výplatu, máte možnosť siahnuť po modeloch MT-G (Metal Twisted G-Shock). Za menej než 800 eur dostanete technologicky nadpriemerne vybavené hodiny so športovo-elegantným zovňajškom. Pokiaľ je aj to veľa, sú tú oceľové kusy G-Steel. U nich ceny začínajú na 280 eurách. Hoci budete musieť oželieť hybridnú synchronizáciu času i exotickú úpravu povrchu púzdra, stále sú to hodinky, s ktorými môžete smelo napochodovať z pláže rovno do kancelárie.

Hodinky Casio G-Shock G-Steel

Tí, ktorí si nepotrpia na civilný výzor, si môžu vybrať z plejády modelov Master of G. Tu už nastupuje digitálno-analógové prevedenie sprevádzané outdoorovými zručnosťami ako výškomer, barometer, teplomer, kompas… je toho viac. Podstatné je, že aj tu sa presadzujú zafírové sklá a remienky sú vystužené uhlíkovými vláknami. Ceny štartujú na cca 300 eurách, no neraz dokážu atakovať tisíceurovú hranicu. Najdrahšie časomery zvládnu nastaviť čas na základe komunikácie s GPS satelitmi (Gravitymaster) a cudzia pre ne nie je ani 200-metrová vodeodolnosť spĺňajúca požiadavky normy ISO 6425 (Frogman).

Odpoveď na otázku, či pre G-Shocky existuje priestor medzi luxusnými hodinkami, by sme mali, hádam, zodpovedanú. Ťažko povedať, či môžu poškuľovať po pozíciách, kde sa dlhodobo vyhrievajú švajčiarske hodinky, no jedno im uprieť nemožno: aj keď nimi nahradíte hokejový puk a nebudete sa k nim správať ako v rukavičkách, stále je vysoko pravdepodobné, že budú ukazovať čas s nezmenenou spoľahlivosťou.

Zdroj: Casio, iwmagazine.com

Pridať komentár

Komentáre (2)

Johann

Dawe, súhlasím, niet čo pridať.

Dawe

Asi vyhodím svoje staré hodinky ktoré maju puzdro z 18 karatového zlata a ručne šity remienok. K nim by som prihodil do zberu tiež aj ,,cibule,, ktoré majú puzdro zo striebra s celkom slušnou ryteckou prácou. Rozmyšľam, že by som k nim pridal aj mechaniku s mesačnými fázami. Ostatne hodinky by som prestal nosiť a nahradil ich bateriovymi G-shockmi s GPS.
Casio ako bohapustý spotrebák nikdy nebolo symbolom luxusu a myslím si že ani nebude, aj keby ceny ich quartzových G-čiek boli 5-miestne.