Gant Pacific – nenápadné potápky s vodeodolnosťou, z ktorej padnete na zadok

Michal Pindura 0 16.07.2017

Gant Pacific - nenápadné potápky s vodeodolnosťou, z ktorej padnete na zadok

Ani Casio, ani Citizen a už vôbec nie Timex. Hodinky so suverénne najvyššou vodeodolnosťou – až 1000M – ktoré momentálne máme v ponuke, vyrobila… a teraz chvíľa napätia… módna značka GANT. Je to zarážajúce, ale je to tak. Modely Gant Pacific sú plnohodnotné potápky so všetkým, čo k ponorom hlboko pod vodnú hladinu bezpodmienečne treba.

Gant Pacific, zľava modely W70642, W70641 a W70643

Priznajme si to, koľkí z nás sa už ocitli v hĺbkach, do ktorých neprenikne žiadne svetlo? Veľa nás asi nebude. Pre väčšinu „konzumentov hodiniek“ je maximom plávanie v bazéne a šnorchlovanie neďaleko brehu počas letnej dovolenky. To však neznamená, že neexistujú ľudia, pre ktorých je potápanie vášňou číslo jedna, a tí, ako iste uznáte, budú chcieť mať vo svojej výbave prístroje, na ktoré sa môžu bezvýhradne spoľahnúť.

Gant Pacific, skrutkovacia korunka

Nemáme v úmysle tvrdiť, že niektorá z trojice dostupných verzií hodiniek Gant Pacific, bude tým jediným, v čo bude profesionálny alebo rekreačný potápač veriť pri objavovaní morských hĺbok (na to má špecializované hĺbkomery s odpočítaním času a indikátorom hladiny nitroxu), ale stojíme si za tým, že ako záložnej časomiere im nič nechýba. Navyše, nevieme ani o jednom potápačskom počítači, ktorý by si po vynorení a vyzlečení sa z neoprénu zastal pozíciu športovo-elegantných hodiniek s aspoň trochu civilným dizajnom. S touto úlohou Ganty nemajú najmenší problém.

Gant Pacific, pohľad na viečko a náramok

Na to, čo modely Pacific zvládnu, je ich vzhľad až neuveriteľne decentný a cena prekliate nízka. Iste, široké, jednosmerne otočné okružie s vyznačenou minútovou stupnicou a zvýraznenou dekompresnou 15-minútovkou a púzdro s hrúbkou 17 mm, sú indíciami, ktoré vás neomylne dovedú k ich predurčeniu, no nič z toho sa nevylučuje s nosením počas bežného dňa. Vďaka trojradovému náramku z brúsenej ušľachtilej ocele 316L sú s prižmúrením jedného oka použiteľné aj v kancelárskom prostredí. Odsúdiť ich k živoreniu v klimatizovaných open space-och by však bola večná škoda.

Gant Pacific, héliový ventil

Keď už máte hodinky tohto razenia na zápästí, skúste využiť ich potenciál. Okružie, ktorého uchopenie je zásluhou protistojacich vystupujúcich častí možné uchopiť aj v hrubých rukaviciach (potápačských alebo hoci lyžiarskych) vám môže na súši poslúži ako jednoduché stopky, široké ručičky a rozložité „diver“ indexy s množstvom luminiscenčného pigmentu pre zmenu oceníte po zotmení a v prostrediach s minimom svetla. Šikovný je tiež zväčšovací kyklop vložený v hrubom minerálnom skle priamo nad inak pomerne malou dátumovkou a pochvalné slová smerujeme takisto k čitateľnosti ciferníka.

Gant Pacific W70642 na zápästí

Vodeodolnosť 1000M, zodpovedajúca tlaku 100 atmosfér (stokrát väčšiemu, v akom sa bežne pohybujeme), si vyžiadala určité úpravy konštrukcie hodiniek. Kým 43 mm priemer oceľového púzdra nič zvláštne nenaznačuje, jeho ľavý bok s nezameniteľným héliovým ventilom nenechá nikoho na pochybách, že Gant nenačrel do potápačských vôd po prvýkrát. Integrovanie automatického ventilu na uvoľňovanie hélia značí, že americká značka nestavala modely Pacific iba na absolvovanie laboratórnych testov vo vákuu, ale počítala s ich reálnym nasadením. To potvrdzuje aj mohutná skrutkovacia korunka.

Gant Pacific, balenie hodiniek

Pri parametroch, ktorými hodinky Gant Pacific disponujú, a aktuálnej cene od 199 do 299 €, je ľahké predvídať, aký typ strojčeka sa nachádza v ich vnútri. Jedná sa o quartz kaliber 2315, vyrobený japonským závodom Citizen Miyota. Strojček napájaný gombíkovou batériou SR626SW (životnosť zhruba 3 roky) vykazuje na normálnych podmienok odchýlku do ± 20 sekúnd za mesiac.

Foto: www.relojes-especiales.com, www.nesmati.com

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.