Garmin fénix Chronos – športové smart hodinky do lepšej spoločnosti

Michal Pindura 0 09.11.2016

Garmin fénix Chronos

Opäť tu máme adepta, ktorý by mohol zamiešať karty a zbúrať jeden alebo dva mýty, ktoré kolujú o outdoorových smart hodinkách. Aké to sú? Jeden si berie na mušku ich nevábny vzhľad, keď hovorí, že s týmito hodinkami je vstup do normálnej, čo i len trochu lepšie oblečenej spoločnosti prísne zakázaný. Druhý kritizuje použité, prevažne plastové materiály, ktorým nedáva veľkú šancu na prežitie v náročných podmienkach bez toho, aby po pár použitiach nevyzerali ako prebehnuté hrubým brúsnym papierom.

Ak aj vy za sprievodu škodoradostného úsmevu vyťahujete proti outdoorovým smart časomerom niektorý z vyššie uvedených argumentov, možno nastal čas, aby ste ich prehodnotili. Nové modely Garmin fénix Chronos vyzerajú skoro ako konvenčné náramkové modely, ich telá sú vyrobené z lepších materiálov – ocele a titánu – a pritom si zachovali všetky danosti, pre ktoré je rad Garmin fénix3 považovaný za špičku medzi výkonnými športovými „all terain“ zariadeniami.

Garmin fénix Chronos, elegantné a zároveň outdoorové hodinky

Značka, ktorá si spravila meno najmä GPS navigáciami prichádza s veľmi dobre, priam výborne vyzerajúcimi multišportovými modelmi maskovanými za elegantné hodinky. Namiesto obvyklého kaučuku a plastov sú vybavené kovanými púzdrami z ušľachtilej ocele a Grade 2 titánu druhej triedy, ku ktorým je v závislosti od verzie pripojený jeden z dvoch typov náramkov alebo remienok z hnedej hovädzej kože. Kožený remienok je olejovaný a jeho vnútorná výstelka je zhotovená z jemného nubuku. Zaujímavejší z dvojice náramkov sa ušiel titánovému variantu. Poskladaný je z individuálne kovaných článkov, ktoré spája čierny elastomér a o jeho uchytenie na zápästí sa stará motýliková spona – samozrejme titánová. Oceľový variant Steel má náramok klasický pätradový, zakončený skladacou sponou. V uvedenom poradí je váha modelov Garmin fénix Chronos nesledovná: 94, 103 a 184 gramov.

Garmin fénix Chronos Titanium

Z fotografií a s doteraz napísaného je očividné, že kým tradičné hodinárske značky sa občas dosť neobratne snažia zachytiť trend wearables, firmy zaoberajúce sa elektronikou sa smart hodinky pokúšajú nadizajnovať tak, aby z v nich potlačili charakter malých počítačov. Na rozdiel od Samsungu a Apple má Garmin výhodu dobrého renomé v komunite zákazníkov, na ktorú dané modely cielia, a tiež náskok v podobe bohatých skúseností s fitnes počítačmi a športtestermi. Nakoniec, sám Garmin hlása, že v prípade fénix Chronos sa jedná o vylepšené hodinky fénix 3. A tie pozná azda každý, kto sa športovaniu v prírode venuje na serióznejšej báze.

Garmin fénix Chronos - športové smart hodinky do lepšej spoločnosti

Novinky sa svojimi rozmermi radia k veľkým hodinkám. Priemeru 51 mm sekunduje 16 mm výška, čo znamená, že na útlych zápästiach môžu pôsobiť nepatrične. Na druhú stranu, väčšie rozmery dávajú tušiť, že s nimi nemusíte zaobchádzať v rukavičkách. Tomu zodpovedá aj nasadenie zafírového krycieho skla a nastavenie vodeodolnosti na sympatických 100M.

Pokiaľ by sme na chvíľu zabudli na ich spoločenskejší vzhľad, máme pred sebou starých známych fénix 3. Podľa predpokladov a očakávaní sú v mnohom podobné, dlhý zoznam funkcií nevynímajúc. Na prvých priečkach sa v ňom nachádza GPS navigácia (GPS + GLONASS), barometer a merač tepovej frekvencie. Hneď v závese sú to smart zručnosti vrátane obligátnych notifikácií a režimov predprogramovaných pre konkrétne športy ako sú cyklistika, beh, golf a plávanie. Špeciálne pre lovcov a rybárov je nachystaný kalendár prispôsobený ich koníčkom.

Garmin fénix Chronos, detailný pohľad na spony remienka a náramkov

Hodinky sú kompatibilné s operačnými systémami iOS aj Google Android. Podľa zverejnených informácií by ich akumulátor mal vydržať týždeň v režime smart hodiniek, 25 hodín s aktivovaným šetričom energie UltraTac a 13 hodín so zapnutou GPS navigáciou.

Garmin fénix Chronos by sa u nás mali predávať za ceny od 999,99 do 1299,99 EUR, kde najnižsia suma patrí oceľovému modelu s koženým remienkom a najvyššia titánovému variantu s hybridným titánovým náramkom. V balení každej verzie bude priložený náhradný silikónový remienok s rýchloupínaním pre jednoduchú výmenu. Pre porovnanie, ceny „obyčajného“ modelu fénix 3 začínajú na 360 eurách.

Zdroj: Garmin

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.