Gavox Avidiver – na polceste medzi hlbinami a výškami

Michal Pindura 9 03.05.2016

Gavox Avidiver - na polceste medzi hlbinami a výškami

Hlbšie, ďalej, vyššie. S týmto sloganom vystupuje na trhu mladá belgická značka Gavox. Až doteraz však každá z jeho troch častí prináležala niektorému konkrétnemu modelovému radu (alebo sa ho aspoň okrajovo dotýkala). Letecký Squadron mal ambíciu zaletieť čo najvyššie, klasická námornícka séria Legacy sa chcela doplaviť čo najďalej… Tohtoročná automatická novinka Avidiver zobrala firemné heslo z kraja a pokúsila sa spojiť niektoré špecifické vlastnosti hodiniek pre potápačov a pilotov do jedného celku.

Gavox Avidiver, oranžový model GA-AVD-115.0

V prvom rade treba povedať, že kombinovanie vzduchu a vody (Aviation + Diving) sa – našťastie – neriadilo krédom všetko alebo nič. Na hodinkách by ste darmo pátrali po vonkajšom okruží s potápačskou stupnicou či po vnútornom prstenci s druhým časovým pásmom. Násilné zlučovanie by prinieslo viac škody ako osohu, a to by akosi neladilo s cieľom vyrábať výkonné časomery pre profesionálov, ktorý si v roku 2011 vytýčil zakladateľ značky, inžinier a letec Michael Happé (mimochodom pravnuk jedného z legendárnych Lietajúcich tigrov).

Napriek absencii spomenutých funkčných prvkov Gavox Avidiver zvládajú indikovať čas ponoru aj zobraziť čas vo vzdialenej lokalite. Na tento multi účel slúži žiarivo oranžový trojuholník na dvanástej hodine. Pomocou vyššie položenej a náležite označenej skrutkovacej korunky s dvojitým tesnením je možné trojuholníkovú značku posúvať po obvode ciferníka a nastaviť tak druhú časovú zónu rovnako ako s okružím určeným na tento účel. Zároveň je v jej silách spoľahlivé a najmä názorné ukazovanie uplynutého času pod vodnou hladinou. Stále vám chýba potápačská luneta?

Gavox Avidiver, detail multifunkčného trojuholníka

Gavox Avidiver sú pripravené na ustátie skúšobného tlaku zodpovedajúceho hĺbke 200 metrov. Na odolnosti sa najväčšou mierou podpísalo 43 mm púzdro z nehrdzavejúcej ocele 316L, ktoré je u vybraných variantov povrchovo upravené matne čiernym PVD. V púzdre s dĺžkou (od nožičky k nožičke) 50,8 mm a hrúbkou 12,8 mm má svoje pôsobisko japonský samonaťahovací kaliber Miyota 9015, viditeľný cez zafírový priehľad vo viečku. Je zaujímavé, že spoločnosť Miyota v technickom liste k tomuto štvorhertzovému strojčeku s komplikáciou dátumu, výkonovou rezervou 42 hodín a presnosťou -10/+30 sekúnd za deň (v prípade Gavox Avidiver vyregulovanou na -5/+10 s), uvádza „nekorešpondovanie“ s púzdrami potápačských hodiniek spĺňajúcich požiadavky normy ISO 6425. Hodinárske firmy ale majú očividne iný názor.

Gavox Avidiver, luminiscencia ciferníkov

Ciferník chránený klenutým zafírovým sklíčkom s antireflexným povlakom dbá na čitateľnosť údajov príkladnou veľkosťou všetkých podstatných elementov, ku ktorej sa v tme pridáva štedrá nádielka svietiaceho pigmentu Superluminova v dvoch farbách: BW-G9 (čierne a modré ciferníky) a C3 (biele ciferníky). Okrem ručičiek hodín a minút sa luminofor uplatnil aj v štvorvrstvovej sendvičovej stavbe ciferníka. Podobne ako u značky Panerai je svetielkujúci náter uzavretý medzi dvomi vrstvami a jeho svit je viditeľný cez výrezy arabských číslic a indexov vo vrchnej z nich.

Gavox Avidiver, zafírový priehľad viečka a za ním automat Miyota 9015

Hodinky pre rekreačného potápača, ktoré si miesto zastanú aj v kokpite lietadla, sú dodávané v troch vyhotoveniach (čierne, modré, oranžové) odlíšených farbou ciferníka a 22 mm širokého silikónového remienka. Z každého bude vyrobených 50 kusov. Internetový obchod time2give.be predáva všetky verzie modelu Gavox Avidiver za zhodnú cenu 650 eur.

Zdroj: Gavox, Citizen Miyota

Pridať komentár

Komentáre (9)

Bobby

Tu som sa sekol,islo o zn. Citizen ktore mali strojcek Miyota 9015, na Seikach islo o cal. 7S36 . Ale podstata ostava ta ista, nebol som spokojny s tymi strojcekmi.

Michal Pindura

Ste si isty, ze hodinky Seiko boli vybavene strojcekom Miyota? Mozno sa mylim, ale ide o dve konkurencne firmy

Bobby

Aj to je mozne,obhajoba strojceka Miyota za kazdu cenu. Ale v podstate je to len moj nazor ja osobne hodinky zn. Seiko velmi nemusim,aj ked som porusil zasadu a kupil som,ale to len cira zvedavost ma lamala,chcel som jednoducho vyskusat ako funguju strojceky Myiota v Seikach,na druhu stranu,niekto je spokojny s hodinkami ktore maju strojceky Miyota. Ale o tom to je,vymienat si skusenosti.

Bobby

Hello Michael
You are lucky. I personally I have a bad experience with movements Miyota. My opinion ?! Nevermore…

Michal Pindura

Ja len dodam, ze Michael je podla vsetkeho zakladatel znacky Gavox.

Bobby

Pilotky zn. Laco su velmi zaujimave kusky,tiez ma vsak zaraza,ze vkladaju strojceky Miyota. Vyssie Michael pise,ze spravne nakalibrovane maju minimalnu vychylku,ja mu prajem,ze mal take stastie na strojcek Miyota.

Michael Happé

hello Bobby and Johann
the Miyota movement 9015 is of the hast high end miyota and the accuracy is being specificaly calibrated to -5 to +10 sec/day

Johann

Súhlasím s Bobbym. Práve pre tú Miyotu som si svojho času nekúpil letecké hodinky Laco.

Bobby

Zaujimave kusky,jedine co ma zaraza je strojcek,nemam velmi dobru skusenost so strojcekmi Miyota.