Girard-Perregaux Constant Escapement L.M. 2017 – hodinársky grál nájdený a vylepšený

Michal Pindura 0 30.05.2017

Potichu (a iba v dobrom) závidíme hodinárom a dizajnérom, ktorí sa pri tvorbe môžu odraziť od niečoho tak pevne definovaného, ako je systém konštantnej energie z dielní manufaktúry Girard Perregaux. V kľude môžu nadstavovať a vylepšovať, a to, čo na konci celého snaženia vzíde spod ich rúk, bude mať vždy vyárendovaný pľac v poličke hodinárskej a inžinierskej geniality.

Vizualizácia zariadenia konštantnej sily od manufaktúry Girard-Perregaux

Pre tých, ktorí nevedia, o čom bol predošlý odstavec, pridáme pár detailov o systéme Constant Escapement, ktorý zabudovaný v modeli Girard-Perregaux Constant Escapement L.M. získal v roku 2013 cenu Aiguille d’Or (inak povedané najlepšie hodinky roka) v rámci prestížnej súťaže Grand Prix d’Horlogerie de Genève. Kým sa prelomový regulačný orgán objavil na trhu v nositeľnej podobe, prešiel si cestu výskumu a vývoja, ktorá trvala od roku 2008.

Jeho prínos neostal iba v teoretickej rovine načrtnutej v laboratórnych podmienkach. Zásluhou dômyselnej konštrukcie a najmä jej stredobodu – kremíkovej čepele omnoho tenšej ako ľudský vlas, zabezpečoval vyrovnaný tok energie k zotrvačke bež ohľadu na to, koľko jej bolo ešte uskladnenej v hnacej pružine.

O revolučnej povahe systému v tvare motýľa s roztiahnutými krídlami by sa dalo písať dlho. V podstate je ale pri ňom naozaj dôležitých iba niekoľko informácií. To najzásadnejšou je konštatovanie, že oscilátor tradičných hodiniek je síce vysoko efektívne zariadenie, no podobne ako všetky ľudské výtvory nie je úplne bez chybičky. Jeho izochronizmus totiž priamo závisí od množstva energie, ktorá je k nemu privádzaná. V skratke: nakoľko prísun energie nie je lineárny, presnosť hodiniek má počas cyklu odvíjania pružiny v perovníku klesajúcu tendenciu.

Detail zariadenia konštantnej sily

Štyrmi patentmi chránený systém je v akýmsi medzičlánkom vloženým medzi páku s paletami a zotrvačku. Z jeho stredu vychádzajú dve oblúkové podpery, ktoré slúžia ako opora pre prehnutú kremíkovú čepeľ s hrúbkou 14 mikrometrov (6-násobne tenšia ako ľudský vlas). Úlohou elementu, ktorý nemožno vyrobiť z iného známeho materiálu, je udržanie istého množstva energie predtým, než je nárazovo uvoľnená a túto v dobe impulzu (prepnutia z jedného stavu do druhého) odovzdá späť zotrvačke.

Girard-Perregaux Constant Escapement L.M., ref. 93505-39-633-BA6J

Gro by sme mali, poďme k hodinkám. Novinka Girard-Perregaux Constant Escapement L.M. pre rok 2017 pôsobí technickejšie a o čosi súčasnejšie než jej predchodca. Samozrejme, na ciferníku opäť tvrdia muziku a spriemyselňujú výraz modrasté „motýlie krídla“, vypĺňajúce prakticky celú plochu od jeho stredu až po dolný okraj. Zvyšný priestor pripadol lineárnemu indikátoru výkonovej rezervy na deviatej hodine a protistojacemu nápisu Contant Escapement pri tretej hodine. Rezerva chodu 280-prvkového, ručne naťahovaného kalibru GP09100-0002 je krásnych šesť dní. Podpísané sú pod ňou dve pružiny so súhrnnou dĺžkou troch metrov.

Girard-Perregaux Constant Escapement L.M., ref. 93505-52-233-BA6F

Horná polovica čierneho ciferníka je o chlp konvenčnejšia, ale ani tu sa nedá hovoriť o čírej klasike. Hlavný ukazovateľ času (konkrétne minút a sekúnd) sa dostal do zovretia dvojice čiastočne priznaných perovníkov. Používateľský komfort utŕžil ranu, ale žeby sme sa z toho nedokázali spamätať, to určite nie. Odčítanie času nie je žiadny problém a komu by sa nepáčilo, že prvoradé poslanie hodiniek ustúpilo demonštrovaniu technického pokroku, tomu môže byť náplasťou aspoň štandardná centrálna sekundovka s červeným hrotom. Toto usporiadanie má aj vysvetlenie: vyhnanie hodín a minút k dvanástej hodine zdôvodnili dizajnéri úmyslom nezacloniť ukazovateľ pohybovej autonómie, ku ktorému by pri centrálnom uložení v istých chvíľach dochádzalo. Či je to pravda, netušíme, ale každopádne to funguje.

Girard-Perregaux Constant Escapement L.M., ref. 93505-53-232-BA6F.

Model Girard-Perregaux Constant Escapement L.M. 2017 je ponúkaný v troch vyhotoveniach. Odľahčená verzia dostala kompozitné, titánovo-karbónové púzdro, u zvyšných dva variantov máte na výber medzi ružovým a bielym zlatom. Rozmery tela 46 × 14,86 mm sú rovnako ako vodeodolnosť 30M pre všetky verzie zhodné.

Girard-Perregaux Constant Escapement L.M. 2017, zadná strana hodiniek

Hodinky sú spárované s ručne šitým remienkom z kože aligátora, ktorého skladacia spona materiálom korešponduje s púzdrom. Cena nebola oficiálne oznámená, nebude však zrejme vyššia než 85000 eur, za ktorú sa v roku 2013 začal predávať prvý Constant Escapement počin.

Zdroj: Girard Perregaux

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.