Grand Seiko a avantgarda? Prečo nie. Japonci v keramických novinkách ukazujú svoju umeleckejšiu tvár

Michal Pindura 5 17.07.2016

Grand Seiko a avantgarda? Prečo nie. Japonci v novinkách ukazujú svoju umeleckejšiu tvár

Zrejme na každých hodinkách sa nájde niečo, čo je možné nejakým spôsobom skritizovať. Dôvody, ktoré nás ku kritike vedú, sú rôzne. Od objektívnych cez subjektívne až po osobnú zaujatosť v duchu porekadla „kto chce psa biť, palicu si nájde“. Keby by sme silou mocou chceli (a mali) niečo podrobiť paľbe sťažností u hodiniek Grand Seiko, bola by to ich konzervatívnosť. Vo vrcholných modeloch japonskej značky skrátka okázalosť a provokácia nikdy nemali priestor. Až doteraz.

Grand Seiko Black Ceramic Chronograph Limited Edition Araki

V rámci prezentačnej kampane venovanej novým športovým limitkám Grand Seiko Black Ceramic prizvala spoločnosť Seiko do tímu dvoch japonských fotografických majstrov, pred ktorých predložila plán, ako do inokedy serióznych hodiniek vniesť hravý umelecký prvok tak, aby nebolo nutné zasahovať do dizajnu ich tela. Plátnom tvorivej realizácie Daida Moriyamu a Nobujošiho Arakiho sa mali stať kožené remienky, na ktoré mali preniesť fragmenty svojich najznámejších fotografií.

Grand Seiko Black Ceramic Limited Edition Araki

Grand Seiko Black Ceramic Chronograph Limited Edition Moriyama

Navrhnuté predĺžené remienky boli spolu so zábermi uznávaných umelcov súčasťou výstavy Grand Seiko Avant-garde na veľtrhu Baselworld 2016. Už tam bolo každému jasné, že expresívne čiernobiele fotografie D. Moriyamu, zhotovené počas jeho putovania po svetových metropolách, a Arakiho zábery oslavujúce erotiku, sex a smrť, budú v kombinácii s keramickými modelmi vytvárať elektrizujúci kontrast konzervatívnej hodinárčiny a avantgardnej abstrakcie.

Grand Seiko Black Ceramic Limited Edition Moriyama

Sami sme zvedaví, ako sa k limitovaným edíciám postavia zákazníci a či bude pochopený úmysel Seika oživiť nepochybne kvalitné hodinky umením fotografie zakomponovaným do remienkov. Dozvieme sa to čoskoro. Chronografové verzie Grand Seiko Black Ceramic sa začali predávať v júni, GMT varianty sa do obchodov dostanú ešte tento mesiac. V balení sa okrem hodiniek bude nachádzať reprodukcia obrazu, ktorého motív zdobí remienok daného modelu.

Zdroj: Seiko

Pridať komentár

Komentáre (5)

liko

takto dopodrobna to teda neovladam. len mi pride blbost reklamovat nieco, co mi spadlo a rozbilo sa

Dawe

Zdravím Liko,
Určite Ti už vypadli hodinky z ruky, či už pri manipulácii s remienkom ale nejako inač…
Možno vieš o deštruktívnych a nedeštruktívnych testoch hodiniek, či už ich komponentov ako je napr. rám alebo už kompletných hodiniek. Testov je veľmi veľa a nebudem ich tu rozoberať, niektoré firmy ich majú oveľa prísnejšie ako vyžaduje špecifikácia danej normy. Tak napr. dopadové testy popisuje norma ISO 23160: 2011.
Pre zaujímavosť: hodinky Rolex musia prejsť viac ako 20 dopadovými testami pred tým ako sú uvoľnené pre trh. Najvážnejším je tzv. barierová skúška pri ktorej je preťaženie sto-násobne väčšie ako pri crash teste auta. Napriek tomu musia hodinky zostať bez úhony a plne funkčne so zachovaním najvyššej úrovne presnosti a vzhľadu. Extrém ? Určite nie, za svoje peniaze predsa chcete prvotriednu kvalitu a nie nejaký šunt čo sa Vám pri udretí o stolík rozpadne.
Ale späť ku keramike. Ta sa objavila vďaka mužovi ktorý nám priniesol žiarovku T.A.Edisonovi.
Už v roku 1877 otestoval radu keramických materiálov ktoré nerešpektovali Ohmov zákon.
V súčastnosti sú to prevažne zlúčeniny oxidu hlinitého, zirkoničitého, alebo rôznych nitridov, boridov…
Keramika je síce anorganicky nekovový materiál s vysokou pevnosťou a oteruvzdornosťou ale pozor! – je krehký a práve tu vidím najväčšiu slabinu. Rovnako ako aj nepredvídaný ubytok materiálu pri spekaní, ktorý môže dosiahnúť až 20%. Takže nemôžte pracovať s veľkou presnosťou a všetko musíte dohnať kovovými vložkami keramických puzdier.
Čína v súčasnosti dokázala stlačiť cenu 1kg keramiky až na 200 $, takže sa s ňou môžte stretnúť aj na hodinkách strednej triedy.
Ale ako som spomínal – nechcel by som riešiť poškodené puzdro alebo prasknutú lunetu.
Radšej by som keramiku videl vo vnútri hodiniek. Koeficient trenia medzi oceľovými a mosadznými kolieskami a pastorkami je 0,58 , medzi čapmi hriadeľa a syntetickými zafírmi je 0,15, ovšem keramika ma v tomto prípade koeficient trenia len 0,02.
Keď Cartier vytvoril model ID One bez potreby mazania a to naveky, zároveň ušetril 20% hnacej energie. A to nehovoriac o presnosti. Ta v polohe sklíčkom hore dosiahla 0,8sec/24hod.

liko

reklamovat lunetu po pade hodiniek? aj auto chodite reklamovat, ked naburate?

Johann

Podľa môjho názoru by mala byť rozhodujúca kvalita. Ak sa Japonci rozhodli oživiť predaj GS takýmto spôsobom, je to ich vec. Určite by som si nekúpil hodinky iba na základe akejsi avantgardy na remienku. Buď niečo chcem (z rôznych pohnútok) alebo nie. Bodka.

Dawe

Ponúknuť nové materiály a odlíšiť modelovú radu je fajn ale vidieť zákazníka ako Vám dôjde reklamovať prasknutú keramicku lunetu po páde hodiniek už take fajn není.
Ak si už kupujete GS (Grand Seiko) tak určite nemáte 18 rokov a na ruke ,,fashion style,, ale práve ste pred butikom zaparkovali svoj nový Lexus a vo vrecku mate prebytočných min 3.000 € ktoré na chystáte utratiť za tradíciu, vysoku presnosť a precíznosť.
No a ak ste trochu znalý s určitou mierou vkusu a konzervatizmu tak nový modelový rad pre Vás ostane úplne bez povšimnutia.
Tak nejako to vidím ja, pretože jedny staršie GS vlastním a nestali prave malo, ale možno sa mýlim …