Guess Connect by Martian – aj chytré hodinky môžu byť módne

Michal Pindura 0 07.01.2015

Pánsky a dámsky model Guess Connect by MartianTak sa zdá, že v kalendári fanúšika hodiniek sa ku dátumom zviazaným s veľtrhom Baselworld, salónom SIHH a v našich končinách osamotenej výstave Hodiny a klenoty pomaly ale isto zaraďuje aj termín konania najväčšieho veľtrhu spotrebnej elektroniky CES. Medzinárodné podujatie pravidelne konané v prvých januárových dňoch je po nástupe trendu nositeľných technológií sčasti aj o hodinkách – tých inteligentnejších. V mračnách androidových modelov a ich ohlásených súperov s iOS sa však zamotá aj priemerne technickými gadgetmi ošľahaný jedinec. Dizajn je až na svetlé výnimky veľmi podobný, funkcie detto. Každé vybočenie z jednoliatej „smart“ masy je viac než vítané.

Na práve vrcholiacom CES 2015 sa práve kvôli inakosti ušla cena CES Innovation Award inteligentným hodinkám Guess Connect. Novinka, ktorá je po technickej stránke dielom kalifornskej firmy Martian, sa na rozdiel od početnej konkurencie nesnaží ohúriť full-screen zobrazením alebo okrúhlym displejom. Namiesto podriadenia hodiniek ich inteligentnej nadstavbe sa inžinieri pri návrhu modelu Connect vybrali cestou vytvorenia analógových quartz hodiniek, ktoré pre svoje chytré danosti vyčlenili presne toľko priestoru, aby do úzadia nepotlačili vzhľad a účel módnych hodiniek.

Módnych? Áno, módnych. Keď si otvoríte stránku spoločnosti Martian a pozriete sa na ich nemastné neslané produkty, musí vám byť okamžite jasné, prečo dizajn pánskych i dámskych hodiniek zverila naslovovzatým odborníkom značky Guess. Tí pre spoluprácu ohlásenú už 12. augusta 2014 oprášili skice úspešne predávaných modelov Rigor s výrazným industrálnym okružím. Torzovité informácie momentálne dávajú voľný priebeh špekuláciám na tému, či si novinka z kolekcie Rigor požičala okrem výzoru aj priemer 45 mm, minerálne sklíčko a vodeodolnosť 100M. Hlavne pri odolnosti proti vode by sme určite neboli proti.

Pánske hodinky Guess Connect by MartianPo kozmetických zásahoch do rozloženia ciferníka, na ktorom návrhári museli pre umiestnenie obdĺžnikového LED displeja obetovať spodné partie a kvôli zelenej stavovej dióde prevŕtať otvor medzi indexami ôsmej a deviatej hodiny, bolo telo hodiniek takmer pripravené na vloženie inteligentných vnútorností. Prítomnosť mikrofónu a reproduktora, vďaka ktorým sú Guess Connect schopné uskutočniť hovor, si vyžiadala dodatočné úpravy bočných strán oceľového púzdra povlakovaného zlatým PVD (všimnite si mriežku otvorov pri úchyte remienka).

Tak ako ostatné smart hodinky Martian, aj Guess Connect fungujú v podstate rovnako: nabíjajú sa cez micro USB konektor, s telefónom komunikujú bezdrôtovo pomocou nízkoenergetického štandardu Bluetooth 4.0 LE, na monochromatickom OLED displeji zobrazujú notifikácie udalostí a na rôzne druhy upozornení dokážu upozorniť vibráciami. Keďže zariadenie podporuje oba najrozšírenejšie mobilné operačné systémy (Android, iOS), mikrofón spracuje hlasové príkazy Google Voice aj pokyny virtuálnej sekretárky Siri.

Guess ani Martian sa na CES nevyjadrili k výdrži batérie ani k maloobchodnej cene. Istý je len letný termín uvedenia hodiniek Guess Connect na trh.

Zdroj: www.cnet.com, www.engadget.com, www.wareable.com

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.