H. Moser & Cie vyvinul progresívnu zliatinu. Bude konkurovať kremíku

Michal Pindura 0 19.01.2017

H. Moser & Cie vyvinul progresívneho zliatinu. Bude konkurovať kremíkovým vláskom

Manufaktúra H. Moser & Cie za výdatnej pomoci svojej sesterskej spoločnosti Precision Engineering vyvinula novú zliatinu vláskov. Ak sa nič nezmení a švajčiarski hodinári začnú s jej masívnejším používaním, materiál s označením PE5000 má reálne šance stať sa vyzývateľom dosiaľ nedostižného kremíka.

Prečo nás ani trochu neprekvapuje, že za novou zliatinou je práve H. Moser & Cie? Nuž, je to asi tým, že firma z mesta Neuhausen am Rheinfall, ležiaceho neďaleko v hodinárskom svete známejšieho Schaffhausenu, ide rada proti prúdu. Približne pred rokom sme si predstavili jej model Swiss Alp Watch, ktorý vzhľadom nápadne a zaiste celkom náročky pripomínal smart hodinky Apple Watch, no namiesto inteligentných technológií, aké nám servíroval gigant z Cupertina, bol vybavený mechanikou hodnou prémiovej Swiss Made produkcie.

Nová zliatina PE5000 môže konkurovať kremíku

Zatiaľčo modelom Swiss Alp Watch ukázal H. Moser & Cie nadhľad pri kritizovaní trendu „wearables“ a tiež svojský zmysel pre humor, jeho posledný príspevok do kroniky inžinierskych inovácií švajčiarskeho hodinárskeho priemyslu je z kategórie serióznych a podľa všetkého aj vysoko prínosných riešení.

V odvetví, kde každá značka chce, aby jej výrobky boli inovatívnejšie a presnejšie, sa H. Moser & Cie blysol materiálom, ktorý môže byť garantom parametrov, ktoré si na hodinkách spotrebitelia cenia zo všetkého najviac. A to, ako isto uznáte, nie je nič zanedbateľné.

Vlások zo zliatiny PE5000 je možné dodatočne tvarovať

PE5000, čiže zliatina nióbu a titánu, je paramagnetický materiál s vysokou odolnosťou a pozoruhodnými elastickými vlastnosťami. V praxi to znamená, že na vlások z tejto zliatiny by mali menej pôsobiť nárazy, čo je pre oscilátor mechanických hodiniek viac než zásadné.

V kontexte čoraz hojnejšie využívaných kremíkových vláskov (a kompletných krokových orgánov) sa vývoj kovovej zliatiny javí ako nosenie dreva do lesa. Načo je to vlastne dobré? Z nášho pohľadu ide hlavne o vytvorenie zmysluplnej alternatívy, ktorá by mohla kremík dorovnať alebo prekonať svojou odolnosťou voči pôsobeniu magnetizmu a vibráciám. Je tu však ešte jeden aspekt, v ktorom má nová zliatina oproti kremíku výrazne navrch. Kým kremík neumožňuje dodatočné úpravy tvaru, PE5000 dovoľuje hodinárovi optimalizovať výkon a tým aj presnosť  hodiniek rovnako ako u iných v súčasnosti používaných materiálov vláskov.

Venturer Small Seconds XL, prvý model s vláskom zo zliatiny PE5000

Implementáciu novej zliatiny do hodiniek má na starosti jej spolutvorca Precision Engineering. Závodu začlenenému do holdingu Moser Watch v roku 2012 sa to vlastne už podarilo. Ostrú premiéru PE5000 zažije v chystanom modeli Venturer Small Seconds XL. Ako sme u kolekcie Venturer zvyknutí, ide o rafinované a značne elegantné hodinky so zakriveným, prechodovo zafarbeným, tzv. Fumé ciferníkom a konvexným zafírovým sklíčkom. Zo špeciálnej verzie s nióbovo-titánovým vláskom bude vydaných iba desať kusov, pričom od iných modelov v sérii sa budú odlišovať tmavomodrou farbou ciferníka. Identický ušľachtilý odtieň dizajnéri dopriali aj zotrvačke a jej mostíku.

Dá sa povedať, že zákazníci, ktorí si časomery s novým vláskom kúpia, budú vlastne neplatenými beta testermi. Je tu dokonca možnosť, aby sa zapojili do série testov s cieľom potvrdenia zlepšenia výkonu hodiniek. Úplne do neznámeho však nepôjdu. Strojčeky s vláskom vyrobeným zo zliatiny PE5000 už boli podrobené skúškam v beztiažovom stave, ku ktorým H. Moser & Cie prvýkrát pristúpil už v jeseni roka 2015.

Zdroj: H. Moser & Cie

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.