Habring² Erwin – in-house skáčuca sekunda „Made in Austria“

Michal Pindura 0 14.11.2016

Modely Habring² Felix (vľavo) a Erwin

Ak sledujete náš magazín aspoň ako tak pravidelne, rakúska značka Habring² by vám nemala byť úplne cudzia. Firma založená a riadená manželskou dvojicou Richardom a Mariou Kristinou Habring sa od roku 2004 usiluje o zvýraznenie krajiny, ktorá je svetu známa skôr viedenským valčíkom, aj na hodinarskej mape. Ich hodinky sa vyznačujú vysokou technickou úrovňou a slušnou presnosťou, ktorej zdrojom sú vo viacerých prípadoch masívne modifikované strojčeky od externých dodávateľov, neraz vybavené nezvyčajnými komplikáciami ako blesková sekunda (foudroyante) alebo mŕtva/skáčuca sekunda. U novinky Habring² Erwin by sme pasáž o upravovaní cudzích kalibroch mohli kľudne vynechať. Komplikácia skáčučej sekundy je v nich poháňaná vlastným in-house mechanizmom Caliber A11.

Ešte predtým, ako si o novom prírastku do rakúskej hodinárskej rodiny povieme viac, pripomeňme si, kto je Richard Habring a ako sa dostal k výrobe hodiniek. Pri človeku, ktorý ešte ako študent postavil funkčný tourbillon, sa iná životná dráha prakticky ani nedala čakať. Vo fachu pôsobí od roku 1985 a najväčšiu časť zo svojej profesionálnej kariéry strávil pod vedením Güntera Blümleina vo schaffhausenskej manufaktúre IWC. Zodpovedný bol za vývoj modulu s funkciou rattrapante chronografu, postavenom na základoch automatu ETA/Valjoux 7750, ktorý bol nasadený v modeloch Portuguese Chrono-Rattrapante. Po etape v IWC otvoril Richar Habring spolu so svojou manželkou hodinársku dielňu v korutánskom meste Völkermarkt, kde v roku 2014 korunovali snahu o návrh vlastného strojčeka ručne navíjaným kalibrom A11.

Habring² Erwin - in-house skáčuca sekunda „Made in Austria“

Prvými hodinkami, v ktorých sa pravdepodobne jediný novodobý in-house „Made in Austria“ objavil, bol minuloročný oblekový model Felix. Len na okraj, boli to prvé rakúske hodinky ocenené cenou „Petit Aiguille“ v rámci najprestížnejšieho a najváženejšieho podujatia na hodinárskej scéne Grand Prix d´Horlogerie de Geneve.

Novinka s priam až familiárnym názvom Erwin má s laureátom GPHG 2015 mnoho spoločného. Úplne identický je napríklad 38,5 milimetrový priemer oceľového púzdra aj jeho vodeodolnosť 30M. Hrúbka je síce o niečo väčšia (9 mm oproti 7 mm), no dvojmilimetrový nárast je stále prijateľnou daňou za integrovanie modulu skáčucich sekúnd. Veľmi podobný je tiež dizajn. Ak by mal Erwin namiesto čierneho koženého remienka hnedý a pri deviatej hodine by mu vyrástrol subciferník malých sekúnd, od staršieho brata Felixa by ste ho odlíšili iba vďaka vyššie zmienenej väčšej hrúbke.

Ako u iných ambicióznych hodinárskych firiem, aj ju Habring² je badateľný odklon od používania dodaných strojčekov ku kalibrom, ktorých vývoj prebehol kompletne vo vlastnej réžii. Kaliber A11S (A11 s modulom, ktorý plynulý pohyb sekundovej ručičky premení na skákanie, s akým sa stretávame u quartz hodiniek) je potvrdením tohto trendu. Hoci, treba priznať, jedna maličkosť, presnejšie mimoriadne dôležitá – ak nie rovno najdôležitejšia súčiastka je predsa len outsourcovaná. Vlások zotrvačky s vlastnosťami chronometra totiž nevyrobili zamestnanci Habring², ale odborníci z inej rakúskej firmy Carl Haas. V dielňach na brehu jazera Völkermarkter Stausee však bol vlások vyladený a vyformovaný bol tiež jeho vonkajší závit.

Habring² Felix, vľavo nová verzia s ručičkami pozlátenými ružovým zlatom

Rovnako ako A11, aj A11S je manuálne naťahovaný štvorhertzový kaliber (28800 polkmitov za hodinu) s pohybovou autonómiou na hodnote 48 hodín. Počet rubínov sa v dôsledku už toľkokrát spomínaných skáčucich sekúnd zvýšil z 18 na 21, no ostatné body v tabuľke parametrov vrátanie ochrany pred nárazmi KIF ostali nepohnuté. Komponenty viditeľné cez zafírový priehľad viečka sú ručne dekorované.

Model Habring² Erwin je v súčasnosti predávaný za 5450 eur, čo je na hodinky v danej konfigurácii a po prihliadnutí na kvality ich strojčeka cena viac než potešiteľná. Zároveň s príchodom novinky bola rozšírená kolekcia Felix. V ponuke pribudol variant s brúseným strieborným ciferníkom a ručičkami a indexmi pozlátenými ružovým zlatom (posledný obrázok).

Zdroj: Habring²

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.