Hamilton Intra-Matic 68 – o čosi väčšie a hrubšie, ale inak fantastické vintage hodinky

Michal Pindura 0 20.09.2017

Hamilton Intra-Matic 68 - o čosi väčšie a hrubšie, ale inak fantastické vintage hodinky

Hovorilo sa o ňom viac než dosť. Počas posledného ročníka veľtrhu Baselworld bolo okolo modelu Hamilton Intra-Matic 68 rušno. Živý záujem a diskusiu rozprúdil jednak svojím vintage dizajnom, ktorým ukážkovo zapadol do trendu návratov starých dobrých časov vládnucemu aktuálnemu roku, a jednak vlastnosťami, aké sú u vintage hodiniek skôr vzácnosťou než pravidlom.

Vzhľad napodobňujúci historické modely je v kurze a návrhári Hamiltonu sú jednými z tých, ktorí si s ním vedia poradiť. Bodaj by nie. Americká značka mala v 60. a 70 rokoch silnú generáciu hodiniek, je preto pochopiteľné, že má odkiaľ čerpať nápady. Limitovaná edícia Intra-Matic 68 je nimi prešpikovaná skrz na skrz.

Hamilton Intra-Matic 68, ref. H38716731

Predtým, ako sa pustíme do opisu hodiniek, spravíme si krátky exkurz do minulosti, presnejšie do 60. rokov 20. storočia. Práve v dobe uvoľnených mravov vznikla hamiltonovská klasika nazývaná Chronograph B. Rovnako ako novinka, aj on mal reverzný „panda“ ciferník s bielym podkladom a čiernymi sčítačmi. Inšpiratívne dobové hodinky položili základ novodobým snahám značky Hamilton o prinavrátenie toho, čo kedysi ľudí veľmi obstojne oslovovalo. Dôkazom, že sa to firme patriacej do rodiny Swatch Group darí, sú okrem iných aj chronograf Pan Europ z roku 2011 a tiež nami recenzovaný trojručičkový automat Pan Europ, ktorý bol uvedený o tri roky neskôr.

Porovnanie dobového a súčasného modelu

Aktuálny vintage počin za menovanými modelmi v ničom nezaostáva. Možno je dokonca zvládnutý ešte o čosi lepšie. Je tu však pár drobností, ktorými budí pozornosť. Prvou a zároveň najprotichodnejšou je priemer oceľového púzdra. U vintage hodiniek sa kvôli udržaniu atmosféry čias, v ktorých vznikali ich predchodcovia, milimetrami obyčajne šetrí. Moderná prítomnosť ale káže čosi iné. Azda aj preto tu máme časomer s normálnym dnešným priemerom 42 mm. A hoci si naň asi nikto nebude sťažovať, vintage hodinky pripomína iba z veľkej diaľky. V 60. rokoch skrátka takto veľké hodinky prakticky neexistovali.

Nič to však nemení na tom, že sa nám Intra-Matic 68 s jeho veľkou korunkou a ešte väčšími ovládacími tlačidlami páči. Po otočení hodiniek nabok je ale všetko inak. Hrúbka zhruba 14 milimetrov je u hodiniek tohto razenia dosť cez čiaru. Jedinou možnou poľahčujúcou okolnosťou je prítomnosť samonaťahovacieho strojčeka, no ani jeho rozmery nie sú akceptovateľným ospravedlnením.

Hamilton Intra-Matic 68

Po zmiernenie kritiky, našťastie, netreba chodiť ďaleko. Keď v parametroch novinky narazíte na údaj o vodeodolnosti, ktorej nebudete chcieť veriť, spoľahnite sa, že nejde o preklep. Nekoná sa slabých 30M ani priemerných 50M. Hamilton sa vypol k výkonu a napriek zaužívaným zvykom, v rámci ktorých vintage modely – a zvlášť chronografy – takmer nikdy vodeodolnosťou neoslňovali, dal novému časomeru možnosť vyniknúť plaveckou úrovňou 100M. Pre skutočné plavecké nasadenie to chce ešte maličkosť, a to vymeniť perforovaný kožený remienok a za textilný alebo kaučukový.

Prejdime k ciferníku. Vítame, že priestor pod zafírovým sklom je pomerne jednoduchý a vzhľadom na komplikáciu chronografu aj úhľadne riešený. Panda layout s dvomi vodorovne uloženými registrami s jemným zrnitým povrchom ho sympaticky vyvažuje a tachymetrická škála vsadená do krémového prstenca sa stará o jeho uzavretie a optické zmenšenie. Ak aj patríte k ľuďom, ktorí na vintage hodinkách nemusia vidieť dátumovku, isto uznáte, že jej apertúra pri šiestej hodine, orámovaná tenkou bielou linkou, má zásadný vplyv na symetriu ciferníka.

Hamilton Intra-Matic 68, pohľad na viečko hodiniek

Pohonnou jednotkou modelu s referenčným označením H38716731 sa stal kaliber H-31. Inžiniermi značky Hamilton (respektíve fachmanmi závodu ETA) upravený automat Valjoux 7753 sa v porovnaní so strojčekom, z ktorého konštrukčne vychádza, môže pochváliť zdokonaleným perovníkom a nárastom výkonovej rezervy z pôvodných 45 na približne 60 hodín. Či boli na strojčeku použité iné dokončovacie techniky a zdobenie ako na jeho základnej verzii, nám nebolo dopriate zistiť. Za plným oceľovým viečkom, dekorovaným sústredným vzorom vyskladaným z písmen H, sa s najväčšou pravdepodobnosťou nenachádza nič také, čo by sme o tomto štvorhertzovom mechanizme s 27 klenotmi a tlmením nárazov Incabloc nevedeli.

Nie sú pre vás príliš veľké a príliš hrubé? V tom prípade sme presvedčení, že vám majú čo ponúknuť. Len netreba dlho otáľať. Hamilton Intra-Matic 68 boli vyrobené v náklade 1968 kusov, čo pri cene 1950 eur znamená, že sa pultoch obchodov zrejme dlho neohrejú.

Zdroj: Hamilton

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.