Hamilton Khaki Navy Frogman 2016 – tisícmetrová vodeodolnosť v duchu Navy SEALs

Michal Pindura 3 01.05.2016

Hamilton Khaki Navy Frogman 2016 - tisícmetrová vodeodolnosť podľa Navy SEALs

Od prestrihnutia pásky tohtoročnej epizódy hodinárskeho sviatku menom Baselworld uplynuli bezmála dva mesiace. Za ten čas už väčšina výrobcov stručnejšie či obšírnejšie okomentovala novinky, ktoré by mali mútiť vody počas zvyšku aktuálneho roka. Keď sme sa začítali do materiálov vydaných značkou Hamilton k hodinkám Khaki Navy Frogman 2016, napadlo nám jediné: mútenie vody tentokrát nebude iba slovná prešmyčka. Špeciálna edícia totiž vzdáva hold kultovému potápačskému časomeru vytvorenému pre jednotky Navy SEALs, ktorý sa v roku 1951 ako súčasť čierno-bielej vojnovej snímky The Frogmen stal prvým modelom značky Hamilton na filmovom plátne.

Hamilton Khaki Navy Frogman NDCU z roku 1943

Názov Frogman, ako znie slangové pomenovanie bojového potápača s taktickým výcvikom (najčastejšie príslušník U.S. Navy SEALs alebo CIA), si pánska novinka nevyslúžila len pre jej uhrančivé „modré oči“. Treba za ním vidieť fyzické dispozície, vďaka ktorým jej táto prezývka pripadla. Začneme skraja. Hamilton Khaki Navy Frogman 2016 sú robustné titánové hodinky s chlapským priemerom 46 mm. Vizuálne sa rozmery zdajú ešte väčšie. Hlavný podiel na tom má masívy skrutkovací zámok korunky. Poistka chrániaca korunku pred nárazmi a náhodnou manipuláciou je k púzdru pripevnená odolne pôsobiacou konštrukciou s dvomi kĺbmi. Pri návrhu blokovacieho mechanizmu korunky sa Hamilton nechal ovlyvniť riešením, ktoré sa v hodinkách Frogman objavovalo od 40. rokov minulého storočia – vtedy čiapočku poistky pridŕžala retiazka.

Hamilton Khaki Navy Frogman 2016, skice návrhu hodiniek

Najvýraznejšou črtou športovo rezaného púzdra prispôsobeného na odolanie tlaku vody do hĺbky 1000 metrov (33000 stôp) je jednosmerne otočná luneta s kontrastne spracovaným hliníkovým prstencom nesúcim obligátnu 60-minútovú potápačskú stupnicu. Škála s názorne označenými arabskými desaťminútovkami je dizajnovaná v retro military štýle, ku ktorému neodmysliteľne patrí trojuholníkový indikátor nahrádzajúci marker 0/60.

U hodiniek pripravených na nasadenie v naozaj hlbokej vode podvedome počítame s prítomnosťou dekompresného héliového ventilu. Hamilton Khaki Navy Frogman 2016 v tomto smere nesklamali. Automatický ventil sa nachádza na boku púzdra, na pozícii desiatej hodiny.

Hamilton Khaki Navy Frogman 2016

Pod zafírovým sklom ošetreným vrstvou redukujúcou odlesky dopadajúceho svetla leží príkladne čitateľný ciferník s čiernym „sunray“ podkladom a potápačsky rozľahlými aplikovanými indexmi. Obdĺžnikové kusy sú doplnené lichobežníkovými značkami a orientačnou číslicou dvanástej hodiny. Rovnako ako na troch centrálnych ručičkách (áno, vrátane sekundovky s červenou „diver“ špičkou), aj na indexy bol nanesený fluorescenčný pigment Superluminova. Pokiaľ by sme mali niečo na ciferníku podrobiť kritike, bola by to trpasličia apertúra dátumu umiestnená medzi indexmi štvrtej a piatej hodiny.

Hamilton Khaki Navy Frogman 2016, detail zámku korunky

Ako sa na pravé potápky sluší, viečko je plné, bez vloženého priehľadu. Aby bolo jasné, pre akú cieľovú skupinu sú Hamilton Khaki Navy Frogman 2016 určené, viečko zdobí ústredný štylizovaný motív postavy v historickom potápačskom obleku. Priestor za ním je už výsadou samonaťahovacieho kalibru H-10 (ETA 2824). Zásluhou technológie Powermatic 80, ktorú si už v roku 2013 osvojili koncernoví príbuzní Tissot a Certina (Swatch Group), dosahuje pohybová rezerva plne natiahnutého strojčeka pekných 80 hodín.

Hamilton Khaki Navy Frogman 2016, detail ciferníka

K novinke v cene 1280 € je pripojený zaujímavý (až zvláštny) kaučukový remienok. Nie každému sa musí šedé rebrovanie po krajoch trafiť do vkusu. Na druhú stranu, čierny stred ladí s ciferníkom a sivý okraj korešponduje s jemne brúseným povrchom púzdra. Či ale takáto hypermoderná vsuvka nie je v protiklade so zvyškom hodiniek, je na dlhšiu dišputu.

Model Khaki Navy Frogman 2016 je predávaný v tematicky dotiahnutom obale inšpirovanom okrúhlym oknom v trupe lode. Kto by mal výhrady k 46 mm priemeru a je ochotný vyrovnať sa s nižšou vodeodolnosťou 300 metrov, má možnosť siahnuť po menšom 42 mm variante s cenovou 970 €.

Zdroj: Hamilton, www.armytrika.cz, Wikipedia.org, Monochrome-watches.com

Pridať komentár

Komentáre (3)

Johann

Priemer 41 mám na kostolných Tissotoch, nosia sa super, chcel som aspoň 43-44, no nijaké schopné oblekovky v tomto priemere a slušnej cene neboli.

Bobby

Ja zas idem naopak,z vacsich priemerov 45,44 k nizsiemu priemeru. Myslim,ze 42 a 41,5 su idealne miery,ked je dobre citatelny cifernik,hlavne nezavadzaju,nezachytavaju sa a dobre sa nosia pod dlhymi rukavmi. Jedine kde ocenujem priemer 44 su hodinky zn. Traser Pionier,kedze vazia 61g a niekedy sa musim pozriet,ci ich mam vobec na rukach.

Johann

Možno budem za blbca, no neviem si predstaviť nikoho a to ani v superskafandri, kto by sa odvážil potulovať sa iba tak v kilometrovej hĺbke mora. Pekné retro s modernými prvkami a v slušnej cene. Možno troška veľké, pre mňa je vraj ideálnych 45 mm (podľa vzorca – druhá odmocnina z obvodu zápästia, vyjadrené v  cm). Nuž, doma mám priemery 40, 41 a 43. Idem to vylepšiť na 44.