Harry Winston Histoire De Tourbillon 7 – všetko, čo bolo, krát dva

Michal Pindura 1 17.04.2016

Harry Winston Histoire De Tourbillon 7

Kolekcia Histoire De Tourbillon má našliapnuté k tomu, aby v blízkej budúcnosti spôsobila hodinárom a inžinierom značky Harry Winston poriadny hlavybôľ. S každým novovydaným modelom totiž exponenciálne rastie komplikovanosť a je, pravdepodobne, iba otázkou času, kedy aj borci vo svojom odbore narazia na svoje, respektíve technické limity. Stať sa môže všeličo, ale jedno je isté – s nateraz poslednou epizódou tourbillonovej ságy Harry Winston Histoire De Tourbillon 7 sa hranice možností hodinárskeho oddelenia pôvodne klenotníckej firmy posunuli o ďalší pekný kus vpred.

Progres oproti minulému roku je markantný, aj keď nie každý musí s naším názorom súhlasiť. Vlaňajší model Histoire De Tourbillon 6 mal pripnutú cenovku 530-tisíc eur, jeho kaliber s indikovaním dvoch časových pásiem a trojosovým tourbillonom pozostával zo siedmych stoviek súčiastok a pýšil sa výkonovou rezervou na 80 hodín. To všetko bolo zabalené do 55 mm púzdra z titánu. Ako sa dá niečo takéto prekonať? Jednoducho. Namiesto jedného triple-axis tourbillonu použije dva dvojosové so sférickým diferenciálom, ktorý na ciferníku zorganizuje synchronizovanú tanečnú šou s podtitulom dvojnásobnej redukcie vplyvov polohy a gravitácie na presnosť ukazovania času. Naozaj „jednoduché“.

Harry Winston Histoire De Tourbillon 7, model s antracitovými detailmi ciferníka

Podľa papierových údajov môže ručne naťahovaný kaliber HW4502 v porovnaní s jeho predchodcom budiť dojem diétnejšieho príbuzného. Dielov obsahuje 507, rubínových lôžok 84 a ani počtom komplikácií sa na šiesty Histoire De Tourbillon nedotiahol. Navyše, rozmery strojčeka s titánovou doskou a mostíkmi sú zhruba rovnaké, ako hodinky, ktoré nosia mnohí z nás na zápästí (43,5 × 8,65 mm). Nech je tak alebo onak, zdá sa, že zníženie množstva ponúkaných funkcií, pomohlo inžinierom k lepšiemu sústredeniu sa na kúzlenie s dvojnásobným počtom kráľovských komplikácií. Harry Winston dvojicu vedľa seba uložených tourbillonov s odlišnými trajektóriami označil za vedecky dôkladne prepočítané technické dielo.

Harry Winston Histoire De Tourbillon 7, model s červenými detailmi ciferníka

Každý v dvoch bi-axial tourbillonov obsahuje 117 komponentov. Po vydelení ich 0,76 gramovej váhy počtom dielov vychádza váha priemernej súčiastky na neuveriteľných 0,0065 g. Aj vzhľadom na miniatúrne rozmery sú tourbillony skladané pod mikroskopom. Voči okoliu sú zotrvačky naklonené pod uhlom 30 stupňov, ktorý sa vo všeobecnosti považuje za optimálnu hodnotu pri zvyšovaní účinku tourbillonu. Frekvencia je nastavená na 21600 polkmitov za hodinu (3 Hz). Dve osi otáčania spravidla prinášajú rôzne dĺžky trvania otáčky – jedna sa týka otáčania vnútornej a druhá vonkajšej klietky. Harry Winston Histoire De Tourbillon 7 na tom nie je inak. Plná rotácia vnútornej časti sa dokončí za 45 sekúnd, vonkajšej za 75 sekúnd. Za predpokladu úplného natiahnutia hnacej pružiny v troch koaxiálne zapojených perovníkoch sa balet tourbillonov neskončí skôr než za 55 hodín.

Harry Winston Histoire De Tourbillon 7, detail ciferníka modelu antracitovými akcentmi

Cielenejšie zameranie na tourbillony – efektne obkolesené ohrádkou červenej alebo šedej farby – má za následok sprehľadnenie ciferníka, čo je v kategórii hodinárskych exhibícií, kam sa model Histoire De Tourbillon 7 radí, značný úspech. Z hypotetického pohľadu človeka, ktorý si môže hodinky v cene vily na bratislavskej Kolibe dovoliť, a nie je mu ľahostajné pohodlie pri odčítaní času, si zlepšenú ergonómiu vážime rovnako, ako technickú úroveň.

Ciferník vyrobený z eloxovaného hliníka je citlivo otvorený (openworked). Arabské číslice sa v časti vyhradenej pre zobrazenie hodín a minút dajú vnímať bez zdržiavania a lúštenia. Kladne hodnotíme tiež nanesenie zmesi Superluminova na ručičky a dva indexy. Podobný postoj máme k otočnému indikátoru pohybovej rezervy (pozícia 6:00). Je futuristický a zároveň účelný. Prehľadnosť ciferníka podčiarkuje veľkosť púzdra z 18-karátového bieleho zlata. Priemer 50,9 mm (výška 17,9 mm) je spolu s antireflexnou úpravou zafírového sklíčka garantom rýchleho zistenia presného času a vytvorenia dostatočne veľkorysého pódia, na ktorom bude sledovanie tourbillonov pôžitkom.

Harry Winston Histoire De Tourbillon 7, detail ciferníka modelu s červenými akcentmi

Do butikov má Harry Winston v pláne poslať dohromady dvadsať exemplárov hodiniek Histoire De Tourbillon 7 – desať s červenými detailmi na ciferníku, desať s antracitovými. Cena a dostupnosť mali byť oznámené na veľtrhu Baselworld. Z nám neznámych dôvodov sa tak nestalo.

Zdroj: Harry Winston

Pridať komentár

Komentáre (1)

Dawe

pred takym niečim sa len s pokorou treba ukloniť,
tomu hovorím vysoká hodinarčina