Havok Quarter Century – sú toto najlepšie hodinky do 90 eur?

Michal Pindura 0 16.11.2016

Havok Quarter Century - sú toto najlepšie hodinky do 90 eur?

Ejha, trúfalí sú chlapci zo San Francisca. A možno aj to je ešte slabé slovo. Veď posúďte sami. Tamojší start-up Havok Timepieces o svojej chystanej novinke s názvom Quarter Century, na ktorú zbiera financie prostredníctvom crowdfundingového portálu Indiegogo, tvrdí, že pôjde o najlepšie hodinky do 100 dolárov (približne 90 eur). Takéto bitie sa do pŕs v nesmiernej preexponovanej cenovej kategórii nás priam nabáda, aby sme si na hodinky, ktorých opis znie príliš dobre na to, aby bol pravdivý, posvietili lepšie.

Havok Quarter Century, kľúčové vlastnosti hodiniek

Havok Quarter Century, kľúčové vlastnosti hodiniek

Čo je ponuke? Podľa zverejnených informácií toho nie je málo. Švajčiarske strojčeky, púzdra z ušľachtilej ocele 316L, odolné zafírové sklá a remienky z pravej kože. Na prvý pohľad všetko nasvedčuje tomu, že sľuby mladej hodinárskej spoločnosti možno nebudú úplne márne. K plusom, ktoré by mohli zavážiť, radíme skutočnosť, že značka Havok už nie je úplným začiatočníkom. Pomocou investícií získaných cez portál Kickstarter sa jej v nedávnej minulosti podarilo uviesť dve kolekcie, a teda, nemusí zrejme zháňať výrobných partnerov ani začínať od nuly. Do tohto bodu nemáme výhrady.

Havok Quarter Century na dámskom zápästí

Po novom ale značka bez štipky pokory tvrdí, že jej pripravované modely, ktoré bude od mája budúceho roka predávať od 89 dolárov (cca 80 €) by u konkurencie stáli rovných 450 dolárov (410 €). Tu sa už vynárajú prvé pochybnosti, no až tak ďaleko marketingové oddelenie hodinárskych „Ničiteľov mýtov“ zase od reality neodskočilo.

Korunka je presunutá na pozíciu 4:00

Časomery Havok Quarter Century sú vzhľadovo na úrovni. Jedná sa o normálne dimenzované hodinky so športovým, klasickým a hlavne minimalistky poňatým vzhľadom bez zbytočných odbočiek a prejavov fantázie dizajnérov. Ich ciferník chránený už spomenutým zafírovým kryštálom je veľmi ľahko čitateľný, na čom majú leví podiel iba dve centrálne uložené ručičky, z úzadia poháňané quartz kalibrom Ronda normtech 751 (4 kamene, presnosť -10/+20 s/mesiac, štandardná životnosť batérie 7 rokov).

Výroba a montáž hodinky Havok Quarter Century

Jednoduchý dizajn okrem toho, že vyzerá moderne a nadčasovo, je v dlhodobom horizonte predpokladom menšieho počtu prípadných kazov a funkčných nedostatkov. Havok si verí natoľko, že priamo do mena hodiniek zakomponoval dĺžku trvania záruky. Dedukujete správne, je to 25 rokov – celé štvrťstoročie. Otázne je, kde o túto dobu bude samotná značka…

Hodinky poháňa švajčiarsky quartz kaliber Ronda

Konštruktéri mali pri návrhu modelov Quarter Century na zreteli aj ergonómiu používania. Púzdro z nehrdzavejúcej ocele meria 41 mm v priemere a jeho hrúbka sa zastavila na sympatických siedmych milimetroch. Telo má konvexný tvar, čím je zaručené jeho isté usadenie aj na menších dámskych zápästiach. Pohodlie zvyšuje tiež presunutie korunky z tradičnej pozície na tretej hodine do nezavadzajúcej polohy pri štvorke. Je to síce malý detail, ale z tých sa skladajú veľké celky.

Dvojaká povrchová úprava púzdra

Milou pozornosťou je takisto pieskovanie časti povrchu púzdra, ktoré spolu s brúseným okružím vytvára vizuálne pôsobivý kontrast. Ak by sme mali za danú cenu chcieť viac, dožadovali by sme sa vyššej vodeodolnosti, než je ponúkaných 50M. Každopádne, netrváme na nej. Solídny dojem z hodiniek umocňuje remienok z tónovanej, prírodne opracovanej talianskej kože. Takto spracovaná koža sa v priebehu rokov stáva mäkšou a príjemnejšou na nosenie.

Porovnanie s konkurenciou. Kde je Seiko

Sme pri konci a akosi sme stále neprišli na povestný skrytý háčik. Možno predsa len jeden. Pri pohľade do tabuľky, ktorou Havok operuje pri podopieraní svojich tvrdení o drvení konkurencie, sme nezahliadli napríklad značku Seiko. Tá v podobnej cenovej relácii ponúka dokonca vlastné in-house strojčeky. To už je ale iná pesnička.

Zdroj: www.indiegogo.com, www.europastar.com

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.