Hodinky bez dátumu nie sú hodinkami. Pozrite sa, aké rôzne podoby môže mať dátumovka

Michal Pindura 2 29.10.2017

Zväčšovací kyklop v sklíčku hodiniek Rolex Day-Date 40

Zobrazenie aktuálneho dátumu je v moderných hodinkách pomaly rovnako dôležité ako ukazovanie presného času. V ďalšom diele nášho seriálu ponoreného do tajov funkcií a vlastností hodiniek sa preto pozrieme na dátumovku, a tiež na to, s akými rôznymi formami indikácie dátumu sa na ciferníkoch hodiniek môžeme stretnúť.

Dátumovka je skutočnou chameleónskou funkciou, ktorá na seba dokáže prebrať množstvo podôb. Ponúknuť vie prakticky všetko od jednoduchej apertúry s dňom v mesiaci, cez zobrazenie týždňa, mesiaca, roka, priestupných rokov až po znaky zverokruhu. Pozrite s nami na najčastejšie spracovania dátumu v náramkových hodinkách 21. storočia.

KLASICKÝ DÁTUM

Jednoznačne najrozšírenejšia forma dátumu. Aj napriek častému výskytu na ciferníkoch (po ukazovaní času je hneď na druhom mieste) je to funkcia s pomerne zložitou konštrukciou a vysokými nárokmi na presnosť pri výrobe. Zákazníkmi obľúbená funkcia pracuje na princípe otočného prstenca s nanesenými číslicami od 1 do 31. Správny dátum sa zobrazuje vo výreze dosky ciferníka, zvyčajne umiestnenej pri tretej, štvrtej alebo šiestej hodine. Tento typ dátumovky je potrebné pri mesiacoch s dĺžkou menej ako 31 dní ručne prestaviť. Jednou z bežných verzií klasického dátumu je prevedenie s veľkorysejšie prerezanou apertúrou (otvorom), cez ktorú vidno väčšiu časť prstenca a tým pádom aj viac číslic. Na aktuálny dátum vtedy zväčša ukazuje šípka.

Takto vyzerá bežný mechanický strojček s funkciou klasického dátumu, ETA 2892

RUČICKOVÝ DÁTUM

Plnohodnotná a o čosi elegantnejšia podoba dátumovky je stálicou najmä u pánskych hodiniek s tradičným dizajnom. Je to dané históriou a faktom, že ručičkový dátum je starší než jeho alternatíva s apertúrou. Ručičkový dátum môže byť na ciferníkoch spracovaný podobne ako ukazovateľ času v 24-hodinovom formáte, s tým rozdielom, že namiesto stupnice s 24 dielikmi je rozdelený na 31 segmentov. Časté je kombinovanie ručičkových indikátorov dňa v týždni, dňa v mesiaci a 24-hodinového subciferníka. Toto usporiadanie je súhrnne nazývané multifunkčný dátum. Aj pre ručičkový dátum platí nutnosť prestavenia pri kratších mesiacoch (s výnimkou mechanických večných kalendárov a predprogramovaných kalendárov napríklad v hodinkách Citizen alebo Casio).

Ručičkový multifunkčný dátum, Festina F168281

VEĽKÝ DÁTUM

Pokiaľ by sme brali do úvahy iba čitateľnosť dátumovky, veľký dátum vynájdený niekedy v 30. rokoch minulého storočia (označovaný tiež Big Date, Grande Date) nič neprekoná. S veľkým dátumom majú najväčšie skúsenosti nemecké manufaktúry z mesta Glashütte a hodinky ním vybavené – jedná sa prevažne o prémiové mechanické modely – sú väčšinou veľmi drahé, no sporadicky sa dá nájsť aj v hodinkách poháňaných batériou. Technická náročnosť spočíva vo vzájomnom zladení dvoch čiastočne sa prekrývajúcich, alebo tesne sa dotýkajúcich diskov, pričom na jednom sú vyznačené číslice 0 – 3 a na druhom 0 – 9. Z nich sa pri správnom nastavení vyskladá dvojciferná číslica dátumu.

Veľký dátum v spracovaní hodiniek Seiko Astron GPS

DÁTUM PANORAMA

Tento typ dátumu je špecialitou nemeckej značky Glashütte Original. Nejedná sa pritom o nič iné, ako o iný názov pre veľký dátum. Princíp fungovania je ale mierne odlišný – disky sú na rozdiel od veľkého dátumu sústredné, s rovnakou osou otáčania. Panuje názor, že panoramatický dátum (Panorama Date) vylepšuje prehľadnosť zobrazenia dátumu. V praxi si však pravdepodobne žiadnu odlišnosť nevšimnete.

Dátum Panorama v hodinkách Glashütte Original Seventies Chronograph Panorama Date

DÁTUM – DEŇ

Obľúbený typ dátumu, ktorý vás okrem dňa v mesiaci informuje aj o dni v týždni. V drvivej väčšine sa na ciferníkoch objavuje ako kombinácia číslice a trojpísmenovej anglickej alebo francúzskej skratky dňa tak, ako to ukazuje napríklad legendárny chronografový kaliber ETA Valjoux 7750. Ku skráteniu názvov dní boli dizajnéri strojčekov nútení prikročiť kvôli nedostatku miesta. Samozrejme, aj tu sa nájdu výnimky. Slávna švajčiarska manufaktúra Rolex vo svojich nemenej slávnych modeloch Day-Date našla ako prvá priestor pre úplné znenie dní v týždni vďaka integrovaniu veľkého prstenca, ktorého výrez je odhalený oblúkovou apertúrou pri dvanástej hodine.

Jedna z verzií Day-Date dátumu, Tissot Couturier T035.407.16.051.02

KALENDÁR

Spracovanie dátumovky pre ozajstných maximalistov. Ak vám z nejakého dôvodu nestačí na ciferníku vidieť dátumovku, prípadne dátumovku s dňom v týždni, a chceli by ste byť oboznámení s kompletnými kalendárnymi údajmi, toto je funkcia ušitá presne pre vás. Pravdou však je, že ak nepočítame digitálnu formu kalendára, za komfort a celistvosť informácií o dátume, priestupných rokoch, náboženskom kalendári a ktovie ešte čom ďalšom si musíte výrazne priplatiť. Navrhnutie, zostavenie, ale aj prípadná korekcia kalendára patrí do rúk expertom a ľuďom, pre ktorých sú hodinky buď obživou, alebo celoživotnou vášňou.

Večný kalendár v podaní modelu IWC Pilots Watch Perpetual Calendar Digital Date Month

PIKOŠKA NA ZÁVER

Všimli ste si, že niektoré hodinky Rolex, ale aj Tissot T-Race majú nad dátumovkou zväčšovacie sklo? Kyklop, ako sa táto vymoženosť nazýva (podobnosť z mýtickými jednookými obrami nie je čisto náhodná), je dielom vynaliezavosti zakladateľa značky Rolex Hansa Wilsdorfa, ktorý roky márne hľadal spôsob, ako by aj jeho manželka, ktorá mala ťažkosti so slabším zrakom, mohla prečítať drobné písmo na dátumovke. K integrovaniu malej lupy do sklíčka hodiniek vraj dopomohla náhoda, keď mu raz v kúpeľni padla na sklíčko hodiniek kvapka vody. Užasnutý zväčšujúcim efektom údajne hneď navrhol prvý zväčšovací kyklop.

Pridať komentár

Komentáre (2)

Michal Pindura

Čo by sme si bez Vás počali

DAWE

,, … zakladateľa značky Rolex Hansa Wildorfa, ktorý roky márne hľadal spôsob,
ako by aj jeho manželka, ktorá mala ťažkosti so slabším zrakom, … ,,
-niekto iný so slabším zrakom zabudol v priezvisku ,,s,,: takže nie Hans Wildorf, ale Wilsdorf