Hodinky pod lupou: tajomstvo ručičiek a ich tvarov

Michal Pindura 1 04.03.2018

Čím by boli hodinky bez ručičiek? Ak nepočítame digitálne modely, hodinky, ktoré by prišli o ručičky, by stratili výraz aj funkčnosť. Práve ručičky nám totiž tlmočia reč času do zrozumiteľnej podoby. Je až zarážajúce, že sa im to darí napriek tomu, akú rozmanitosť tvarov, dĺžky, šírky, farieb a spracovania ponúkajú.

Za dobu, čo sa venujeme hodinkám prešli našimi rukami tisíce analógových a digitálno-analógových modelov so stovkami foriem ručičiek. Ozaj, zamysleli ste niekedy nad tým, prečo majú vaše hodinky práve také ručičky, aké majú a prečo vlastne sa ich ručičky točia smerom, akým sa točia? V nasledujúcich riadkoch sa vám pokúsime tieto otázky zodpovedať.

Hodinky pod lupou: tajomstvo ručičiek hodiniek a ich tvarov

Z toho, aké dôležité sú ručičky pre to, aby sme hodinky mohli považovať za plne funkčné, je veľmi ľahké odvodiť, že ich úloha nebude iba dekoračná. V prvom rade sú esenciálnym prvkom, bez ktorého by hodinky boli sotva polovičné. Výsadného postavenia ručičiek si boli a stále sú dobre vedomí tvorcovia hodiniek od Japonska až po Švajčiarsko a na úsilí, akým sa venujú ich detailnému vyhotoveniu nezmenili nič digitálne displeje ani ďalšie viac či menej exotické spôsoby zobrazenia času, s ktorými sa poslednom čase akoby roztrhlo vrece. Ako však ručičky k tomuto svojmu postaveniu prišli?

Úplne na začiatku ich púte boli slnečné hodiny, ktorých tienidlo (tyč) ukazovala približný čas už starým Číňanom a Egypťanom v období okolo roku 1500 pred Kr. V stredoveku sa pre potreby poznania času bohoslužieb dostali hodiny s jedinou ručičkou (hodinovou) na najvyššie budovy vtedajším miest – kostoly. Ako sa nároky ľudí s plynúcimi rokmi menili a narastali, hodiny sa stávali čoraz presnejšími, čoraz komplikovanejšími a rozsah ich výbavy záležal iba od množstva peňazí, ktoré mohli vplyvné osobnosti vrátane šľachticov a panovníkov ponúknuť zručným hodinárskym majstrom.

K tým najslávnejším patrili Angličania Daniel Quare (vynašiel minútovú ručičku), John Arnold a Švajčiari Pierre Jaquet-Droz, či famózny Abraham Louis Breguet. Posledne menovanému sa okrem návrhu prvého tourbillonu niekedy mylne pripisuje vynález sekundovej ručičky. Deje sa tak zrejme preto, lebo takmer všetky jeho vreckové hodinky ňou boli vybavené.

Charakteristickou črtou Breguetových vreckových hodiniek boli elegantné ploché ručičky s prstencom, na ktorý priamo nadväzoval hrot ručičiek. Až do súčasnosti sú „breguetovské“ ručičky súčasťou loga manufaktúry nesúcej meno legendárneho hodinára a ochotne po nich siahajú aj iné hodinárske značky, napríklad Tissot vo svojich retro modeloch Heritage 1936.

Breguet - Tissot Heritage 1936

Tvary ručičiek, aké dnes vídame v moderných hodinkách by sa dali prirovnať k akejsi kronike. Každá dejinná epocha a každý umelecký sloh v nich zanechali niečo zo seba. Aj preto sa medzi pomenovaniami typov ručičiek (v hodinárskej terminológii sú názvy prevažne francúzske) nájdu označenia ako Ľudovít XV., orientálne, Art deco a mnohé ďalšie. K základným a u výrobcov hodiniek najobľúbenejším tvarom patria:

Poire Corps renflé (hruška)

Poire Corps renflé - Zeppelin LZ129 7048-3

Dauphine

Dauphine - Festina Extra

Feuille (listové)

Feuille - Junkers 6334-1

Lancette (kopijové)

Lancette - Just Cavalli Logo JC1L007M0065

Cathedrale (katedrálne)

Cathedrale - Oris Big Crown 1917

Mercedes

Mercedes - Rolex Explorer

Obélisque (štvorhranné)

Obélisque - Calvin Klein City K2G211C6

Bâton (obuškové)

Bâton - Jaeger LeCoultre Geophysic True Second 8018420

Losangé (kosodĺžnikové)

Losangé - Esprit TP10924 Rosegold ES109242003

Každý z uvedených typov má niekoľko variácií a množstvo odvodených tvarov. Čo sa týka spracovania, môžu byť pozlátené, modrené, černené, prerezané, plné, s luminiscenčnými plochami aj bez nich. Kreativite sa naozaj medze nekladú. Dizajnéri by ale vždy mali pamätať, že primárnou funkciou ručičiek je ukazovanie času, nemali by preto byť až príliš malé alebo splývajúce s farbou ciferníka.

Na záver našej exkurzie do sveta ručičiek sa ešte opýtame, či ste niekedy premýšľali, prečo sa ručičky hodiniek otáčajú v smere hodinových ručičiek? Na prvé prečítanie krkolomná otázka v sebe skrýva tisícročia staré poznatky ľudstva, ktorého bytie či nebytie bolo odjakživa späté so slnkom. Poznáme to všetci, pohyb slnka na oblohe je stále rovnaký: deň čo deň putuje od východu na západ. Keď človek začal s určovaním času pomocou mechanických hodiniek, snažil sa ich zostrojiť tak, aby napodobňovali pohyb slnka. Ak by ste sa ráno postavili tvárou otočenou na juh, prišli by ste na to, že slnko sa postupne presúva od vašej ľavej smerom k pravej ruke. A presne tak je to aj s ručičkami hodiniek.

Pridať komentár

Komentáre (1)

maros

vybrny clanok, vela zaujimavych veci som sa naucil