Hodinky s meshovými náramkami sú nový trendový hit. Dostanú aj vás?

Michal Pindura 0 17.10.2019


Ukážka práce nemeckej firmy Staib, pánske náramky

Každý sme z času na čas prinútení spraviť nejaký ten kompromis. Niekedy to bez riešení, ktoré sú kdesi na polceste medzi tým, čo chceme a čo môžeme mať, naozaj nejde. Takmer vždy je ale s nimi spojené aspoň zrnko nespokojnosti, prameniace v prirodzenej ľudskej snahe dopriať si to najlepšie. Nech sa na nás nikto nenahnevá, ale kompromisy sú tým najlepším iba málokedy. Našťastie, existujú aj prípady, kedy sa z kompromisnej núdze stane taká výrazná cnosť, že prekoná aj tie najsmelšie očakávania. Žiarivým príkladom sú meshové náramky, na ktoré sa v dnešnom blogu zameriame.

Dámske hodinky Timex Metropolitan s meshovým náramkom

O remienkoch a náramkoch sa znalci hodiniek vyjadrujú ako o mocnom doplnku, ktorý môže pri správnom výbere posunúť vzhľad hodiniek o dve triedy vyššie, ale rovnako ho pri nesprávnej voľbe môže úplne zabiť. Jedným pristanú kožené remienky, iným oceľové ťahy. Podobne je to aj s ľuďmi, ktorí hodinky nosia. Jedni sú zamilovaní do úžasne prispôsobivej a pocitovo teplej pravej kože, ktorej sa nič nevyrovná, druhým na nej vadí kratšia životnosť a uprednostňujú preto odolné náramky vyskladané z oceľových článkov.

MESHOVÉ NÁRAMKY – IDEÁLNY KOMPROMIS

Čo však robiť, ak sa k hodinkám, ktoré ste si práve vyhliadli, viac hodí remienok s presne opačnými vlastnosťami, aké preferujete? Naša rada znie: skúste kompromis menom milánsky mesh! Ručíme vám, že ak ho raz vyskúšate, ku koži a klasickým ťahom sa viac nevrátite.

Hoci by niekto mohol namietať, že meshové náramky sú pre dnešné moderné hodinky príliš jemné, sme si takmer istí, že s nimi ešte nemal tú česť. Kvalitný milánsky mesh nielenže skvelo vyzerá, ale má aj množstvo výhod. Veľa o nich napovie aj druhé meno meshu – kovová tkanina. Vďaka kovu sú pevné, odolné a pri bežnom nosení takmer nezničiteľné. Zároveň, vďaka spôsobu spracovania pripomínajúceho tkanie látok, nadobúdajú meshové náramky vlastnosti typické pre remienky z kože alebo textilu. Dokonale sa prispôsobia tvaru zápästia, neťahajú chlpy a nepotí sa pod nimi ruka. Takto si predstavujeme ideálny kompromis.

RUČNÁ VÝROBA NIE JE PRE VŠETKÝCH

Vyrobiť naozaj kvalitný meshový náramok z ocele alebo iného kovu môže byť náročnejšie, ako by sa mohlo zdať. Je to kumšt už len z jediného dôvodu – na vnútornom zápästí je koža mimoriadne jemná a citlivá. Ak má byť dlhodobé nosenie hodiniek s náramkom spleteným z kovových drôtov príjemné, musí sa dbať na každý detail. Kedysi sa práve na milánskom meshi ukazovalo, akí zruční sú remeselníci, ktorí ho vyrábali. Dnes sa už s vyslovene nekvalitným meshom nestretnete. Väčšina dnešných značiek si ich síce necháva buď kompletne alebo čiastočne zhotovovať na Ďalekom východe, ale keďže pletacie stroje riadia počítače, kvalitatívne sú porovnateľné s precíznou ručnou výrobou.

Pánske hodinky Breitling Chronoliner s meshovým náramkom

Je to možno zvláštne, ale každý fanúšik meshu môže strojom vlastne poďakovať. Bez nich by sa štýlový mesh nikdy nedostal do hľadáčika fashion značiek Daniel Wellington, Rosefield, Michael Kors a iných a my by sme dnes nemohli písať o jeho stúpajúcej obľube. Bol by proste príliš drahý. Na svete je totiž len niekoľko málo firiem, ktoré sa venujú ručnej výrobe milánskeho meshu a tie si zaň nechajú patrične zaplatiť. Ak na to máte a potrpíte si na skutočne prémiové produkty, odporúčame vám spoločnosť Staib založenú v roku 1929 v nemeckom Pforzheime.

Teraz už viete, že mesh je možné vyrobiť pomocou strojov úplne automaticky. Na tejto metóde však nie je veľmi čo opisovať. Do mašiny sa založí na cievkach navinutý drôt a o zvyšok je postarané. Oveľa inšpiratívnejšia je ručná výroba, v ktorej je bezkonkurenčná už tiež zmienená firma Staib. Celé to prebieha nasledovne:

V prvom kroku sú najčastejšie z oceľových, zlatých, strieborných alebo platinových drôtov s hrúbkou 0,2 – 2 mm vytvorené rozmernejšie tkané rohože, ktoré sa v ďalších fázach narežú podľa potreby. Ešte predtým, než sa z nich stanú hotové náramky, sú kovové siete kvôli zabezpečeniu tvarovateľnosti viackrát žíhané (oceľ až pri teplote 1000° C), preplachované a leštené. Po poslednom kroku žíhania sa rohož strojovo natrasie a navinie na valec z tvrdej gumy, čím nadobudne finálnu ohybnosť. Pokiaľ je mesh zhotovený zo zlata alebo iného drahého kovu, tento proces je vykonávaný výhradne manuálne. Následne stačí rohož rozrezať, upraviť okraje budúcich náramkov tak, aby sa nerozpletali, vyčistiť ich, dôkladne vyleštiť a nasadiť sponu.

Ukážka práce nemeckej firmy Staib, dámske náramky

DEJINY MESHU SIAHAJÚ AŽ K ETRUSKOM

Nosíte hodinky s meshovým náramkom? Potom by ste mali vedieť, že technika, akou sú tieto náramky zhotovované, je mnohonásobne staršia ako hodinky samotné. Náramky a šperky z kovovej sieťoviny boli archeológmi objavené v hroboch starých Etruskov, etnika, obývajúceho územie dnešného Talianska dávno pred vznikom Rímskej ríše.

V neskorších obdobiach, najmä počas baroka a renesancie, sa na ručnú výrobu špirálových drôtených sieťok špecializovali najmä zlatníci v Miláne a práve podľa miesta, kde vznikali tie najfajnovejšie kusy, nakoniec dostala táto technika svoje meno. V hodinárskom priemysle ju poznáme ako milánsky, alebo tiež „milanaise“ mesh.

AKO SPOZNAŤ KVALITNÝ MESH?

V prvom rade, kvalitný milánsky mesh by mal mať konzistentnú hustotu a veľkosť jednotlivých očiek. Pri pokuse o ohnutie (iba v jednom smere) by nemal klásť odpor a zasekávať sa. V krajnej polohe ohybu má pružiť a nikdy sa nesmie zlomiť. Kvalitu spracovania môžete ľahko a rýchlo preveriť takzvaným silonkovým testom – ak meshový náramok pri potiahnutí nezatrhne silonové pančuchy, respektíve ponožku, môžete ho spokojne nosiť bez strachu, že by vám prípadná ostrá hrana alebo uvoľnený drôtik spôsobili zranenie.

Navnadili sme vás na mesh? Tak poďte do toho. Na výber máte desiatky modelov od renomovaných značiek, medzi ktorými nechýbajú Tissot, Zeppelin, Wenger či Calvin Klein. Máte skúsenosti s nosením hodiniek s meshovým náramkom? Podeľte sa o ne v komentároch k tomuto článku alebo na našej facebookovej stránke.

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.