Hrozí tourbillonová kríza? Čínska mašinéria nemá s tradíciami zľutovanie

Michal Pindura 1 15.12.2014

Stührling 296D Special Reserve Viceroy TourbillonŠikovné čínske ručičky dokážu zmajstrovať čokoľvek. Topánky, nábytok, nákladné tankery. Žiadny problém. Už niekoľko rokov je tovar pochádzajúci z Číny absolútnym hegemónom na trhu. Továrne v celej viac než miliardovej krajine majú kapacity a schopnosti vyrábať v ohromujúcich množstvách, pričom výsledný produkt v mihnutí oka expedujú do Európy či Ameriky. Západným spoločnostiam to umožňuje pri nízkych nákladoch pružne reagovať na nenásytný dopyt trhu. Vystihnuté jednou kapitalisticky znejúcou vetou: dodajte nám peniaze a know-how, my vám dodáme tovar.

Hotová obchodnícka selanka. Alebo len naleštená bieda? Všetci vo vyspelom svete vedia, v akých podmienkach vznikal nadupaný tablet alebo dvojmetrová LED obrazovka. Povzdychneme si nad neľudským prostredím a almužnou v podobe obraznej misky ryže a o pár sekúnd nato poškuľujeme po novom telefóne. Samozrejme, možeme si kúpiť alternatívne, humánnejšie a etickejšie vyrobené produkty, ktoré v ideálnom prípade pochádzajú z tuzemského závodu a ich kúpou podporíme zamestnanosť v našej krajine. Načo si však vyššou cenou robiť príkorie, keď Čína dokáže to isté za lacnejší peniaz?

Obdobná situácia nastala aj tam, kde by to ešte nedávno bolo absolútne nemysliteľné. Ani luxusný tovar vrátane prémiových hodiniek nie je úplne imúnny. Predpoklad, že vysoká cena a tým pádom logicky očakávaná kvalita bude nepriestrelnou ochranou pred čínskou priemyselnou mašinériou, je od základu mylný. Nezachráni ho ani barlička poslednej nádeje, za ktorú sa pokúšame často schovať. Neoháňame sa až príliš sebavedomo frázami o materiáloch s nižšou akosťou, nedôslednej kontrole kvality a lajdáckom prístupe Číňanov?

Jintuofei SS-1 Minute Real Flying TourbillonZoberme si taký tourbillon. Kráľovská komplikácia, vynález geniálneho Švajčiara Abrahama-Louisa Bregueta. Existuje v intenciách hodinárskeho remesla lepší príklad drahého a nadmieru zložitého zariadenia? Ťažko. Tourbillonom zvyknú hodinárske značky demonštrovať svoju zdatnosť a fortieľ. Keď si kúpite hodinky s komplikáciou tourbillonu, akiste živíte predstavu, že ste investovali do zhmotnenej dokonalosti, ktorá technickou zložitosťou podopiera opodstatnenosť vysokej ceny. Určite to tak je, ale nič nie je iba čierne a biele. Niekdajšia doména švajčiarskych hodinárov sa totiž potichu stáva terčom búšenia čínskych obliehacích strojov. A tiež obrábacích. S mikrometrovou presnosťou bežne dostupnej CNC techniky nie je dôvod nazdávať sa, že vyššia trieda čínskych tourbillonov je po funkčnej stránke horšia ako jej vzdialení príbuzní zo Švajčiarska. Už len skutočnosť, že európski výrobcovia sú ochotní osádzať tieto kalibre do svojich modelov a poskytovať na ne záruku, má slušnú výpovednú hodnotu.

1801 Minute Flying Tourbillon v ponuke aukčného portálu EbayPre človeka, ktorý nástojčivo trvá na tom, že Čína do výšin tourbillonu nedosiahne, sú hodinky, ktoré sa udomácnili aj na našom trhu, dobre mierenou fackou. Nie, nie je to zlý sen, ale ani pohroma biblických rozmerov. Každý má právo voľby a je len na spotrebiteľovi, aké sú jeho priority. Pravdou je, že na aukčných portáloch sa za zhruba 500 eur dajú kúpiť hodinky s lietajúcim tourbillonom. Ak na takýto zjav natrafíte, s vysokou pravdepodobnosťou pôjde o model, ktorého strojček pochádza zo závodu Million Smart v provincii Liaoning či Dixmont v Guangzhou. Drahšie, rádovo v tisícoch eur sa predávajú hodinky s tourbillonovými kalibrami Sea-Gull (napríklad PRIM – MPM-Quality, v. o. s., Ingersoll), respektíve Shanghai Classic. Nech vás k nim priťahuje to alebo ono, pri kúpe majte na pamäti, že pokiaľ bude ich chod nepresný, prakticky žiadny hodinár u nás si s nimi neporadí.

Záplava čínskych tourbillonov už v roku 2010 zvýšila hlasitosť kuvičích hlasov, ktoré hovorili o analógii quartzovej krízy. Tak, ako kedysi kremíkové strojčeky takmer vyhladili mechaniku, prílev lacných strojčekov s komplikáciou tourbillonu vraj môže zdehonestovať význam tourbillonu v náramkových hodinkách. Určite sa to nebude páčiť tým, ktorí v tourbillonoch vidia symboly spoločenského postavenia, lenže strach môže byť vynikajúcim motivátorom a hnacou silou pokroku. Rad je na renomovaných hodinárskych značkách. Ako v minulosti, aj teraz musia dokázať, že aj napriek vynaliezavosti výrobcov z východu, sú oni tými, kto inováciami udrží Čínu na dištanc.

Zdroj: Wikipedia.org, Ebay.com, www.minorva.net

Pridať komentár

Komentáre (1)

thampeter b

No veru ,,kamarat Gabo si kúpil v BRNE v AZ firme Ingersoll s turbilonom SEGAUL, pekne hodinky v krásnej drevenej krabičke sa cca 1.500.- e