Hublot MP-09 Tourbillon Bi-Axis – hlavná hviezda v zafírovom akváriu, čas na druhej koľaji

Michal Pindura 3 24.04.2017

Hublot MP-09 Tourbillon Bi-Axis - hlavná hviezda v zafírovom akváriu, čas na druhej koľaji

Sú značky, pre ktoré sú módne trendy a chvíľkové priania zákazníkov písmom svätým. A sú aj také, ktoré si idú vo vlastnou cestou a robia si, čo chcú (myslíme to v dobrom, pravdaže). Uhádnuť, do ktorej skupiny patrí manufaktúra Hublot, nie je nič obtiažne. Dizajnéri švajčiarskej značky boli vždy tak trochu odtrhnutí z reťaze. Ich hodinky – hlavne z vyšších poschodí firemnej hierarchie – sú technicky znamenité, ale tiež poriadne excentrické. Na tom sa nič nezmenilo ani na tohtoročnom Baselworlde. Potvrdením nami vyslovených tvrdení je nový model MP-09 Tourbillon Bi-Axis. Sú to konštrukčne ojedinelé hodinky s poslaním čo najokázalejšieho vystatovania sa dvojosovým tourbillonom.

Kvôli tourbillonu bolo u nich obetované veľa. Žiada sa nám napísať až príliš mnoho. Kráľovskej komplikácii vystavenej v zafírovej „vitríne“ pri šiestej hodine, však dokážeme aj veľa odpustiť. Dokonca aj to, že má na svedomí deložovanie ukazovania času na prakticky rovnako veľký subciferník, ako je ona sama. Kto hľadá účelnosť, bude pohoršený. Komu ide o zážitok, ten bude nadšením bez seba.

Aby sme dnešný článok vsadili do nejakého kontextu, pripomenieme si, že Hublot nikdy netrpel kreatívnou podvýživou. Zoberme si prvý časomer z kolekcie MP – fascinujúci model MP-05 LaFerrari spred štyroch rokov. Čas zobrazoval pomocou valcových prvkov, ktoré pri odhalenej sérii perovníkov hrali na otvorenom ciferníku iba druhé husle. Pod sebou naukladané bubny mu poskytovali uveriteľnú 50-dňovú výkonovú rezervu. To je, prosím, 1200 hodín! Vlani bol rad MP vystužený hodinkami MP-07 s mierne redukovanou, ale stále fenomenálnou pohybovou autonómiou v dĺžke 40 dní. K týmto inžinierskym exhibíciám sa bazilejskom veľtrhu postavil ich najmladší súrodenec MP-09.

Pokrvnú líniu „empéčiek“ zachováva netradičným tvarom púzdra pripomínajúcim žiarovku, alebo hlavu kobry pripravenej na útok. Na rozdiel od predchodcov ale nie je všetko podriadené zásobníkom energie. Tu je pánom regulátor. O jeho ochranu a tiež o viditeľnosť par excellence sa stará tvarovaný zafírový kryštál. Keď niektorá zo z hodinárskych značiek osadí podobný kus obrábaného zafíru do hodiniek, zvyčajne sa v tlačovej správe ocitne zmienka o čase v stovkách hodín, ktorý strávili mašiny frézovaním zafírového bloku. Hublot sa o to už ani nepokúša. Aj tak všetci vieme, že to bol dlhý, náročný a chyby netolerujúci proces.

Hublot MP-09 Tourbillon Bi-Axis, detail tourbillonu

Každopádne, výsledok stojí za každý zodratý vrták a prasknutý obrobok. V dvoch osiach rotujúci tourbillon je pastvou pre oči. Jeho pohyb je komplexný, takmer úplne trojdimenzionálny (k dokonalému 3D pohybu mu predsa len chýba ďalšia os). Okolo jednej osi sa otočí za minútu, okolo druhej dokončí za ten istý čas hneď dva cykly. Takto si predstavujeme zariadenie, ktoré má svojím pohybom vyjadriť význam francúzskeho slova tourbillon (víchrica).

Keby aj nebolo v akváriu zavretej vrtivej komplikácie, usporiadanie ciferníka modelu Hublot MP-09 Tourbillon Bi-Axis by malo ďaleko od zaužívaných schém. Tourbillon skrátka zamiešal karty a rozdal ich nanovo. Hlavný ukazovateľ času bol bez pardonu vyhnaný na pozíciu druhej hodiny. Subciferník vyčlenený pre hodiny a minúty je čiastočne skeletonizovaný a, úprimne, nezanechal v nás dojem učebnicovej čitateľnosti. Ručičky sú krátke, čo by samo o sebe nebolo zlé, no zo zmätku, ktorý napáchali rôzne dlhé indexy, sme celkom rozladení. Otázkou ostáva, či si tieto hodinky niekto kúpi preto, aby riešil veci, ktoré trápia iba nás.

Hublot MP-09 Tourbillon Bi-Axis, čas musel ustúpiť vyšším komplikáciám

O čo bol na praktickosti ukrátený čas, to sa pridalo dátumu. Namiesto apertúry pichnutej kdesi na periférii, zaberá prerezaná dátumovka (trefnejšie by bolo nazvať ju okienkovým kalendárom) nemalý priestor, oblúkom sa tiahnuci cez polovicu ciferníka. Navyše, vďaka dvojici priskrutkovaných zafírových líšt s polguľovým prierezom sa tvári väčšia, ako v skutočnosti je. Aktuálny dátum je indikovaný bielym diskom putujúcim popod dva rady číslic. Korekcia dátumu sa vykonáva vystúpeným tlačidlom na ľavej strane púzdra. Červenou farbou zvýraznená legenda vraví jasne – posunutím nahor plus jeden deň, posunutím nadol mínus jeden deň. Môže to byť ešte jednoduchšie?

Hublot MP-09 Tourbillon Bi-Axis, výkonová rezerva poteší, nápis už menej...

Naľavo od dátumovky je situovaný ukazovateľ rezervy chodu. Ak vám pripomenul, že máte v nádrži málo benzínu, bude to iba vzhľadovou príbuznosťou. Päťdňová zásoba „paliva“ je viac než obstojná. Pri pohľade na štítok s nápisom 5 DAYS POWER RESERVE ale akosi tápame, čo ním chceli dizajnéri dokázať. Podanie informácií by o poznanie elegantnejšie zvládli čísla 0 a 5 pri hraničných polohách indikátora.

Hublot MP-09 Tourbillon Bi-Axis, titánová verzia

Hodinky budú k dispozícii v troch limitovaných variantoch odlíšených materiálmi púzdra a dekoráciami. Menovite sú to verzie z titánu, zlatej zliatiny King-Gold a titánu s diamantmi. Veľkosť púzdier je nezanedbateľná, a je jedno, či ide o priemer 49 mm alebo hrúbku 17,95 mm. Naopak, vodeodolnosť 30M je totálne zanedbateľná a iba do počtu. Vo vyššiu hodnotu sme však ani nedúfali – MP-09 nemali byt a ani nie sú športové hodinky, ktoré by si tykali s vodou v inej forme ako sú zablúdené kvapky pri umývaní rúk.

Hublot MP-09 Tourbillon Bi-Axis, verzia zo zlata King Gold

Oslnenie vodeodolnosťou sa podľa očakávaní nekonalo. Na ohurovanie má novinka iné zbrane. Tou najúčinnejšou je ručne naťahovaný kaliber HUB9009.H1.RA. Skladá sa z 356 dielov, jeho zotrvačka kmitá na frekvencii 3 Hz (21600 v/h) a pri plne navinutej pružine sa nezastaví skôr než za 120 hodín. Vyhotovenie strojčeka je poplatné priemyselnému štýlu, s akým sme sa už u Hublotu stihli viackrát zoznámiť. Veľa plôch dostalo antracitovo šedú úpravu, mostíky majú skosené hrany, ozubenie kolies je ručne leštené a teleso tourbillonu pieskované.

Hublot nemá vo zvyku zatajovať ceny, tak pekne na rovinu: titán vás vyjde na 158-tisíc, titán s diamantmi 178-tisíc a najdrahší King Gold na 198-tisíc eur. Z prvých dvoch verzií bude vydaných po 50 kusov, z tretej iba 20.

Zdroj: Hublot

Pridať komentár

Komentáre (3)

Dawe

… určite sa daju nosiť na zápästi , ale majiteľ to určite neurobí !
Takéto hodinky nie sú určené na nosenie, ale na uskladnenie v trezore a sú vnímane ako investičné. Možno raz budu na hodinárskom trhu predané za niekoľkonásobne vyššiu cenu alebo darované v rodovej línii vnučikovi. Aby ich vnúčik o 50 rokov mohol dostať je namieste aj investícia do státisícového špeciálneho trezora

Johann

Dawe, tak som si to pozrel a moje srdce technika zajasalo…no dá sa to reálne nosiť?

Johann

Z technického pohľadu sa nedá úrovni hodiniek vyčítať nič. No ak by som bol kreatívny ako títo dizajnéri napr. ja a pošlem podobný návrh firme na posúdenie, pošlú po mňa partiu silných mužov sa zvieracou kazajkou a posadia ma doživotne do blázinca.