IWC dovezie na SIHH 2017 novú generáciu kolekcie Da Vinci. Jedným z jej vrcholov bude chronograf s večným kalendárom

Michal Pindura 0 02.01.2017

Da Vinci Perpetual Calendar Chronograph, verzie pre rok 2017

Schaffhausenská manufaktúra IWC sa pripravuje na veľkú vec. Ako stojí v nedávno vydanej tlačovej správe, firemný stánok na Medzinárodnom salóne vysokej hodinárčiny SIHH (16. – 20. január 2017) sa stane dejiskom oficiálneho odprezentovania kompletne prepracovanej kolekcie Da Vinci. Čo táto udalosť prinesie? V prvom rade to bude odklon od súdkových púzdier, ktoré sa ako inšpirácia šesťdesiatymi rokmi minulého storočia objavili v nateraz poslednej aktualizácii série v roku 2007. Mnohí spotrebitelia im stále nevedia prísť na chuť a tak sa azda aj dalo predpovedať, že s tým švajčiarski hodinári budú chcieť niečo urobiť. Stalo sa. Za zdroj nápadov si tentokrát zvolili vydania z 80. rokov, a tie boli klasicky okrúhle.

IWC hovorí, že nová kolekcia bude zahŕňať niekoľko 36-milimetrových modelov navrhnutých na dámske zápästia a, pravdaže, aj pánske časomery s komplikáciami hodnými nálepky „haute horlogerie“. Jednou z prvých, ešte v priebehu decembra odhalených noviniek, ktoré s určitosťou zažijú na SIHH debut, bude Da Vinci Perpetual Calendar Chronograph. Tieto hodinky sú prvými, do ktorých sa inžinierom z ateliérov IWC podarilo na jeden subciferník vtesnať združený dvojručičkový register hodín a minút a k nemu pridať indikátor lunárnych fáz.

IWC Da Vinci Perpetual Calendar 3750 z roku 1985

Ako sme už útržkovo spomenuli, múzou pri vytváraní hodiniek boli kusy z 80. rokov. Ak máme byť úplne konkrétni, bol to model s večným kalendárom Da Vinci Perpetual Calendar z roku 1985, vyrobený podľa návrhu žijúcej hodinárskej legendy Kurta Klausa. Výzvou (nakoniec neprekonanou, ale pracne obídenou) pri konštrukcii novinky bola dispozícia kalibru 52610, v ktorej sa ukazovateľ mesačných stavov nachádzal na pozícii dvanástej hodiny. To by znamenalo, že ručičky kombinovaného sčítača chronografu by mali os otáčania presne v mieste tohto indikátora.

Podobne by konštruktéri dopadli pri mechanizme IWC 89360, ktorého úpravy už vôbec nedovoľovali pomýšľať na úpravy tohto rozsahu. Výsledkom je zbrusu nový kaliber 89630 s pozláteným alebo postriebreným mesačným diskom a okrúhlou tmavo modrou výsečou znázorňujúcou tieň Zeme pri dorastaní, respektíve ustupovaní Mesiaca. Lunárny motív je obohatený o  zlaté piliny, ktorými je dohusta obsypaný temne modrý podklad subciferníka. Opisovať, že trblietavé čiastočky reprezentujú hviezdy na nočnej oblohe, hádam ani nie je potrebné.

Da Vinci Perpetual Calendar Chronograph, detail ciferníka

Chod komplikácie lunárnych fáz je pomerne presná (samozrejme, existujú aj presnejšie). Od skutočného cyklu Mesiaca sa podľa údajov výrobcu odchýli o jeden deň každých 577,5 roka. Pridružený a pre hodinárskych fajnšmekrov dôležitejší večný kalendár je na ciferníku rozložený medzi tri subciferníky na tretej, šiestej a deviatej hodine. V uvedenom poradí ukazujú dátum, mesiac a deň v týždni. K nim treba ešte pripočítať malú, žiada sa napísať až utopenú štvorcifernú apertúru roka pri ôsmej hodine, ktorá nechýba ani jedným hodinkám s večným kalendárom. Rovnako ako u iných podobne vybavených modelov, indikátor je mechanicky naprogramovaný, aby rešpektoval prestupné roky.

Chronograf, v prípade Da Vinci Perpetual Calendar Chronograph vo verzii s funkciou flyback, sa ovláda pomocou dvojice vhodne nadizajnovaných tlačidiel na boku púzdra (aké nečakané). IWC tvrdí, že ide o variáciu hríbikových tlačidiel z modelu z roku 1985. My dodávame, že pôvodnú formu by sme v nich dnes nenašli ani s veľkou dávkou fantázie. Nevravíme však, že je to zle. Čas zaznamenaný združeným sčítačom s dvomi ručičkami je učebnicovo čitateľný a oveľa ľahšie pochopiteľný než štandardný chronograf s viacerými terčíkmi. Modrená centrálnou sekundovka umožňuje odstopovať čas s presnosťou na štvrtinu sekundy. Bonusom spojeným s chronografom je možnosť jeho nepretržitého používania bez vplyvu na výkonovú rezervu hodiniek.

Da Vinci Perpetual Calendar Chronograph, zadná strana hodiniek

Prejdime k púzdru. Zhotovené je z 18 karátového červeného zlata, do priemeru meria 43 mm a vzhľadom ku komplikačnej zostave strojčeka má primeranú hrúbku 15,5 mm. Na pohľad pôsobí jemne, k čomu prispieva členené okružie – opäť prevzaté z kolekcie Da Vinci z 80 rokov. Kladne hodnotíme redizajnované pohyblivé úchyty remienka, ktoré garantujú pohodlné nosenie na mohutnejších aj subtílnejších zápästiach. Zadnej strane hodiniek dominuje ako vo výklade vystavený automatický kaliber 89630. Kochať sa môžete estetickými perličkami prerezaným rotorom z masívneho zlata a temperovanými modrenými hlavami skrutiek, no ani zafírové sklo vo viečku vám neodhalí prítomnosť účinného a pre značku IWC typického navíjania s dvojitou západkou (double-pawl). Strojček pracuje na bežnej frekvencii 28800 polkmitov za hodinu a pri plnom natiahnutí poskytuje pohybovú rezervu na úrovni 68 hodín.

Cena hodiniek zatiaľ nebola oficiálne zverejnená. Malo by sa tak stať počas SIHH 2017.

Zdroj: IWC Schaffhausen

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.