IWC Portugieser Chronograph Classic ref. 3904 – kultovka dostala dvojručičkový register

Michal Pindura 2 13.09.2016

IWC Portugieser Chronograph Classic ref. 3904 - ikona dostala dvojručičkový register

Koľko modelov sme už tento rok onálepkovali ako reinterpretácie či facelifty? Bolo ich neúrekom. Na niektoré sme už dávno zabudli, iné sa nám vryli hlboko do pamäte. Nové chronografové verzie ikonických hodiniek Portugieser od schaffhausenskej manufaktúry IWC majú nakročené k tomu, aby sa zaradili k ľahko zapamätateľným časomerom. Hrubými písmenami sú pod tým podpísané bohaté dedičstvo značky a schopnosť ich tvorcov pretlmočiť vybrané historické aspekty do podoby, ktoré vás nenechajú na pochybách, že máte pred sebou moderné hodinky.

IWC Portugieser Chronograph Classic ref. 3904, ref. IW390405

Ak by sa dala zmerať miera kultovosti a popularity, modelová linka Portugieser by sa v pri predbiehaní ostatných firemných kolekcií ani veľmi nezadýchala. Prvé hodinky zo série, ktorá vlani oslávila 75 rokov existencie, skončili na zápästiach dvojice portugalských biznismenov (odtiaľ jej názov). Od roku 1939 viackrát – najmä dizajnom – predstihla svoju dobu. Obstáť v skúške času jej nepomohla extravagancia, prílišné vystupovanie z davu alebo zameranie sa na jednu konkrétnu vec, v ktorej by vynikala. Naopak, za úspechom Portugieserov stoja početné premyslené detaily ako skromnejšie rozmery, úzke okružie a väčšinou jednoduchý layout ciferníkov. Tejto zostave sa ťažko protirečí.

IWC Portugieser Chronograph Classic ref. 3904, ref. IW390404

Uvedené benefity sú vlastné aj chronografom Portugieser. Na trhu sa objavili relatívne nedávno, v 90. rokoch minulého storočia. Nové modely však majú svoj vzor niekde inde. Sú ním pôvodné hodinky z 30. rokov, ktorých atmosféra bola pretransformovaná do súčasnejšej formy.

IWC Portugieser Chronograph Classic ref. 3904, ref. IW390402

Novo vydané chronografy ref. 3904 sú, personifikovane povedané, staršími bratmi predošlých modelov ref. 3714. Znamená to, že sú o čosi širšie a väčšie. Číselne vyjadrené, rozdiel v priemere je presne 1,1 mm (42 oproti 40,9 mm) a v hrúbke púzdra 2,2 mm (14,5 oproti 12,3 mm). Zaoblené hrany a plynulý prechod klenutého, obojstranne antireflexného zafírového sklíčka do okružia ale veľkostné odchýlky celkom šikovne zastierajú.

IWC Portugieser Chronograph Classic ref. 3904, ref. IW390403

„Malou“ zmenou k lepšiemu je použitie in-house kalibru 89361, viditeľného cez zafírový priehľad viečka. Automatický strojček s komplikáciami flyback chronografu, dátumu (pozícia 3:00) a hackingom sekúnd bol vyvinutý špeciálne pre zobrazenie stopovaných intervalov na 12 hodinovom sčítači, ktorý je možné čítať ako bežný čas. Kruhový register pri dvanástej hodine kombinuje hodinovú a minútovú ručičku, priebežné sekundy ukazuje oproti stojaci subciferník a zaznamenávané sekundy indikuje centrálna modrená ručička. Keď si vedľa seba postavíme kalibre 79350 (ref. 3714) a mechanizmus 89361, druhý menovaný má navrch v počte kameňov (38/31) a čo poteší ešte viac, je takmer trojdňová výkonová rezerva (68 h/44 h).

IWC Portugieser Chronograph Classic ref. 3904, pohľad na dvojručičkový register

IWC Portugieser Chronograph Classic ref. 3904 sú dostupné vo vyhotoveniach s púzdrami vyrobenými z ušľachtilej ocele 316L (7350 €) a 18-karátového červeného zlata (15450 €). Obe ponúkajú na výber bridlicovo šedý alebo postriebrený ciferník. Bez ohľadu na verziu je ku všetkým novým modelom pripnutý remienok z krokodílej kože, ktorý na zákazku ušili v dielňach talianskeho odborníka na luxusný kožený tovar, firmy Santoni.

Zdroj: IWC Schaffhausen

Pridať komentár

Komentáre (2)

Johann

Iba dodám, že sa mi vždy páčilo, že tento model má dotiahnutú dĺžku ručičiek až po tú stupnicu, ku ktorej patria. U väčšiny modelov a u iných značiek to až takým pravidlom nie je a u mňa je tento detail síce malý, ale veľmi podstatný.

Johann

Portuguese je nestarnúca klasika, ktorá asi zostane večná. Škoda len, že som si na tieto hodinky už od mladosti nenasporil. Vlastniť ich zostane už navždy mojou nenaplnenou túžbou.