Je to potvrdené. Louis Moinet bol definitívne uznaný za vynálezcu chronografu

Michal Pindura 0 26.12.2016

Historicky prvý chronograf Louis Moinet Comteur de Tierces z roku 1816

Už je to nejaký čas, čo sme vás na našej facebookovej stránke informovali o aktivitách manufaktúry Louis Moinet, vedúcich k uznaniu prvenstva vo vynájdení hodiniek s komplikáciou, ktorú dnes poznáme pod výrazom chronograf. V závere novembra sa snahy švajčiarskej značky zavŕšili oficiálnym zápisom do Guinessovej knihy rekordov. Je to čierne na bielom, prvý historicky chronograf naozaj vzišiel spod rúk hodinára Louisa Moineta.

V takom konkurenčnom prostredí, aké panuje medzi hodinárskymi značkami, je každý primát veľkým plusom. V honbe za odlíšením od zvyšku „bojového poľa“ si jednotlivé značky pomáhajú mnohokrát čudesnými a jednoúčelovými kľučkami. Ničím nezvyčajným nie sú premiéry exotických materiálov, vymýšľanie prapodivných komplikácií či pokusy s rozličnými formami ukazovania času. Prvenstvami sa dá pochváliť a aspoň na chvíľu tak na seba strhnúť pozornosť médií.

Jean-Marie Schaller s certifikátom o rekordnom zápise

Prvenstvo, ktoré spoločnosti Louis Moinet už (zrejme) nikto nezoberie, je z celkom iného súdka. Nie je prvoplánové a už vôbec sa nerodilo ľahko. Nasledovníkom slávneho francúzskeho hodinárskeho majstra trvalo pol roka, kým dôkladne a s prizvaním nezávislých odborníkov preverili všetky fakty, ktoré by mohli potvrdiť, že vreckové hodinky z 19. storočia (na fotografii) sú skutočne a neodškriepiteľne prvým vyrobeným chronografom na svete.

Pred zavŕšením úsilia o zápis do knihy rekordov sa značke podarilo na svoju stranu získať diskutujúcich z hodinárskych fór. Tí už dávnejšie uznali, že časomer Compteur de Tierces z roku 1816, ktorého výroba začala ešte o rok skôr, predsa len predbehol funkčne podobný model zhotovený na objednávku kráľa Ľudovíta XVIII. hodinárom menom Nicolas Mathieu Rieussec (áno, je to ten Nicolas Rieussec, ktorého meno si občas pre svoje chronografy požičia značka Montblanc).

Výročný model Louis Moinet Memoris LM-54.70.20

Od definitívneho priznania prvenstva orgánmi Guiness World Records si generálny riaditeľ manufaktúry zo Saint-Blaise (Neuchâtel) Jean-Marie Schaller veľa sľubuje. V tlačovej správe sa zmieňoval najmä o otvorenej ceste k väčšej informovanosti verejnosti a vyššom marketingovom (a predajnom) potenciáli jubilejných limitovaných edícií zo série Memoris, predstavených pri príležitosti dvojstého výročia vynálezu chronografu. Ako inak, ani jednej nechýba časomerná komplikácia, o autorovi ktorej už viac nie sú žiadne pochybnosti.

Zdroj: Louis Moinet

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.