Jesenná kolekcia Skagen Hagen – s Kodaňou ako múzou a s minimalizmom v krvi

Michal Pindura 0 28.08.2016

Jesenná kolekcia Skagen Hagen - s Kodaňou ako múzou a s minimalizmom v krvi

Nie každý to vie, ale za pomenovaniami niektorých modelov americkej značky Skagen (a nielen jej) treba hľadať geografiu a prepojenia na škandinávske reálie. Chcete príklad? Tu je: minulý rok uvedená pánska kolekcia Hagen poukazuje na mesto Kodaň (Copenhagen), ktorého názov sa skladá zo slov Copen (trh) a Hagen (prístav).

Skagen Hagen SKW6281 | Hodinky.sk

Prečo je tomu tak? Odpoveď nie je vôbec zložitá. Skagen aj Kodaň sú prístavné lokality, v ktorých idú ruka v ruke podnikanie a uvoľnený mestský život. Keď si tieto dve „veličiny“ zmiešate do jedného celku a recept obohatíte o hodinársku esenciu s príchuťou severského minimalizmu, nemôže z toho vniknúť nič všedné.

Jesenná novinka Skagen Hagen SKW6281 | Hodinky.sk

Keďže Kodaň a škandinávske mestá vo všeobecnosti nie sú vyumelkovaným, gýčovým cirkusom typu niektorých ázijských metropol a Skagen má jasne stanovenú dizajnovú kultúru založenú na čistote a uhladenosti, nikoho neprekvapilo, keď značka založená manželským párom Henrikom a Charlotte Jorst vyrukovala s distingvovanými oblekovými modelmi, ktorých vzhľad najlepšie vystihuje anglický termín „smart casual“.

Nebolo to však iba o upravenom zovňajšku. Séria Hagen sa stala prvou, ktorej Skagen doprial monokokové (unibody) púzdro s vodeodolnosťou 50M/5ATM, vyrobené iba z dvoch oceľových blokov. Jeho špecialitou je jednoliata konštrukcia bez zadného viečka. Pri pohľade zboku tak púzdro pôsobí kultivovane, celistvo a pripomína vzdialený horizont – presne, ako keď sa pozeráte na miesta, kde sa more stretáva s oblohou.

Skagen Hagen SKW6288 | Hodinky.sk

V najnovšej kolekcii jeseň 2016 sa u modelov Hagen objavujú všetky atribúty, s ktorými u zákazníkov žali úspech ich predchodcovia uvedení v priemeroch až do 40 mm. Na rozdiel od vlaňajška však namiesto verzií so samostatnou malou sekundovkou dostali prednosť trojručičkové varianty alebo trojručičkové s dátumovkou na tretej hodine. Výbornou správou je, že k vyhotoveniam s okrúhlymi telami sa po novom pridali aj ostrejšie rezané obdĺžnikové spracovania (29 × 48 × 7 mm), ktoré možno ešte viac vystihujú architektúru, geometriu i náladu, príznačnú pre severské mestá.

Jesenná novinka Skagen Hagen SKW6288 | Hodinky.sk

Ďalšou potešujúcou skutočnosťou je širšie zastúpenie modelov spárovaných s náramkom typu milánsky mesh. Môže Škandináviu niečo s jej atmosférou vystihnúť viac ako chladivá oceľová tkanina? Pre prírodnejšie založených mužov je, samozrejme, k dispozícii aj jemná teľacia koža.

Skagen Hagen SKW6294 | Hodinky.sk

Na úplný záver si nechávame cenu. Tá v prípade hodiniek poháňaných japonskými quartz strojčekmi zo závodov Miyota nepresahuje ani u najdrahšieho modelu 179 eur.

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.