Junkers Worldtimer – nepoblúdia v časových pásmach, nestratia sa v tme

Michal Pindura 0 24.02.2016

Junkers Worldtimer - nepoblúdia v časových pásmach, nestratia sa v tme

New York, Paríž, Tokio… Dnes doma, zajtra na cestách. Spoznávanie sveta – či už v pracovnom nasadení alebo v širokom tričku a s vetrom vo vlasoch, nie je vždy len slasť. Spoľahnúť sa musíte zväčša iba sami na seba, k tomu presun z miesta na miesto, z jedného časového pásma do druhého. Nech sa bavíme v symbolickej alebo rýdzo realistickej rovine, každý, kto precestoval, prípadne má v pláne precestovať polovicu zemegule, nám prikývne, že mať za každých okolností prehľad o tom, čo sa okolo neho deje, je na nezaplatenie. Keďže na stránkach nášho blogu sa všetko krúti okolo času, v súvislosti s cestovaním a prehľadom o dianí navôkol nemôže byť dnešnou tému nič iné, ako hodinky pre svetobežníkov. S tými, ktoré sa vám dnes chystáme predstaviť, budete mať informáciu o presnom vzdialenom aj domácom čase podanú bez ohľadu na dennú i nočnú hodinu.

Junkers Worldtimer

Pánske hodinky Junkers Worldtimer patria do rodiny takzvaných GMT chronografov, ktoré sú vďaka ich funkciám stavané na indikovanie času v druhom pásme a zaznamenávanie dĺžky trvania ľubovoľných udalostí. GMT ukazovateľ je v prípade modelov Junkers Worldtimer spracovaný do formy subciferníka na pozícii desiatej hodiny. Jeho neoddeliteľnou súčasťou sú vyznačené názvy svetových miest a k nim prislúchajúce časové posuny. Junkers zvolil GMT indikátor s ručičkou ukazujúcou čas v 24-hodinovom formáte. Iné pohyblivé časti sa v ňom k slovu nedostali. Ak sa teda chystáte na cestu do končín s časovým posunom, korunkou posuniete ručičku ku správnemu miestu (pásmu) a o nič ďalšie sa nemusíte starať. Správnosť nastaveného času síce závisí len od vás, ale na druhú stranu ste pánom situácie, všetko máte vo svojich rukách.

Junkers Worldtimer, modely 6892-5 a 6892-2

Druhou ťažiskovou zručnosťou modelov poháňaných švajčiarskym quartz strojčekom ETA G10.962 je chronograf s kapacitou merania 12 hodín. Stopky ovládané dvojicou bočných hríbikových tlačidiel umožňujú vďaka funkcii ADD jednoduché pripočítavanie času (čiastkové časy). Prítomné sú aj medzičasy zastúpené funkciou SPLIT. Chronograf využíva dva registre a takisto centrálnu sekundovú ručičku. Na osi medzi sčítačmi sa pri indexe štvrtej hodiny nachádza primerane veľké okienko dátumovky.

Rozloženiu a ergonómii ciferníkov nie čo vytknúť. Viditeľnosť údajov je vzorová, dokonca aj drobné názvy miest sú čitateľné bez zaváhaní. Zlatý klinec v tejto oblasti si však hodinky Junkers Worldtimer schovávajú na dobu po západe slnka. Na fotografiách je v plnej kráse predvedené, čo ciferník obdarenejšej verzie 6892-5 po zotmení dokáže. Ohromujúci svit podkladu a ručičiek je výsledkom nanesenia luminiscenčného pigmentu Superluminova na podklad ciferníka a kosodĺžnikové listy ručičiek. Môžete sa spoľahnúť, že tak ako vás GMT indikátor neomylne prevedie húštinou časových pásiem, s plne luminiscenčným ciferníkom nikdy neokúsite, ako chutí strata orientácie v čase pre takú banalitu, akou je obyčajná tma.

Junkers Worldtimer, luminiscencia modelov 6892-5 a 6892-2

Oceľové modely Junkers Worldtimer sú dostupné v dvoch vyhotoveniach odlíšených práve farbou vyššie viackrát pretriasaného ciferníka. Kým krémový variant sa v noci premení na modrastý reflektor, verzia s antracitovým ciferníkom žiari komornejším svitom ručičiek, arabských číslic a minútovej škály. Oba modely spárované s čiernymi koženými remienkami zrovnoprávňujú rozmery púzdier, minerálne sklíčka, vodeodolnosť 100M/10ATM aj navlas rovnaká váha 71 gramov.

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.