Keramické hodinky sú čoraz obľúbenejšie. Poznáte ich klady a zápory?

Michal Pindura 0 10.05.2017

Keramické hodinky sú čoraz obľúbenejšie. Poznáte ich klady a zápory?

Náramkové hodinky sa dajú vyrobiť prakticky z čohokoľvek. Ak občas hodíte očkom na náš blog, možne ste sa dočítali, že existujú modely zo žuly, ohybného silikónu a dokonca aj zo zrejúceho syra. Hodinárske značky už vyskúšali naozaj všeličo. Existuje ale iba hŕstka materiálov, ktoré majú pre spotrebiteľa skutočný prínos. Sú to oceľ, titán, hliník, drahé kovy… niekde uprostred tohto zoznamu sa nachádza aj keramika.

V prípade keramických zmesí používaných k výrobe častí hodiniek nejde o keramiku, s ktorou by sme prichádzali do styku pri servírovaní obeda alebo pri sledovaní zručných pohybov hrnčiarskeho majstra. Táto keramika skrátka nemá nič spoločné s keramikou vypálenou z prírodného ílu menom kaolinit. Čo to potom vlastne je?

Keramické hodinky Just CavalliPresná definícia zmesí, z ktorých pozostávajú púzdra, remienky alebo rovno celé hodinky (pravdaže bez strojčeka a sklíčka), je pomerne neurčitá. Môže to byť v podstate akýkoľvek materiál, ktorý je anorganický, nekovový a je pevného skupenstva. To dáva chemickým a materiálovým inžinierom dostatočný rozlet na to, aby vyvíjali stále nové a nové zloženia, vďaka ktorým dosahujú u výsledného produktu výrazné zlepšenie jeho fyzikálnych vlastností.

Keramické hodinky Tissot

Aj tú najzákladnejšiu a v konštrukcii hodiniek najčastejšie používanú strojársku keramiku (čiže oxidy, karbidy a nitridy) možeme s čistým svedomím nazvať high-tech materiál 21. storočia. Oprávňujú nás k tomu jej špecifické danosti ako sú vysoká tvrdosť, nízka váha, chemická inertnosť a hypoalergénnosť.

Keramika na prvý pohľad vyzerá ako supermateriál, ktorý nemá žiadne muchy. Je to ale naozaj tak? V nasledujúcich vetách si stručne rozoberieme všetky plusy a mínusy keramiky, s ktorými sa môžete ako majitelia hodiniek stretnúť.

Keramické hodinky Boccia Titanium

Pozitíva keramiky

+ Keramické zmesi sú v porovnaní s bežnými kovmi extrémne odolné. Sú takmer nepoškriabateľné a nezvyknú vykazovať známky opotrebenia ani po dlhých rokoch nosenia hodiniek. Sú tiež farebne stále, pričom na ich odtieni sa nijako nepodpíše ani trvalé vystavanie UV žiareniu. Keramické zmesi sa stali pre mnohé značky číslom jedna pri výrobe športových a potápačských modelov. Dôvody sú prosté: sú totálne antimagnetické a nie sú náchylné na chemickú eróziu v dôsledku styku s morskou vodou.

Keramické hodinky Festina

+ Napriek klamnému dojmu vysokej váhy, ktorý keramika svojím vzhľadom vyvoláva, je skutočnosť presne opačná. Keramika je ľahký materiál, váhou konkurujúci hliníku. Vyskúšajte si nasadiť keramické hodinky a ihneď pochopíte, prečo si k nej našli cestu slávne značky ako Rolex, Tissot, Rado, Certina, Festina či Bering.

+ Je hypoalergénna. Drvivá väčšina keramických zmesí neobsahuje v základom stave žiadne kovy ani iné látky, ktoré by mohli vyvolávať alergické reakcie. Keramické hodinky tak môžu bez obáv z dráždenia a nepríjemných prejavov nosiť aj alergici a ľudia s citlivou pokožkou.

Keramické hodinky Bering

Negatíva keramiky

Hoci je keramika značne odolná a hodinky z nej zhotovené nie sú náchylné na vznik škrabancov, molekulárna štruktúra keramiky skrýva jedno úskalie – krehkosť. Je to podobné ako so zafírovými sklíčkami. Poškriabať ich je možné iba diamantom (alebo iným zafírom), no pri páde na tvrdý povrch je veľká pravdepodobnosť, že prídu k úrazu.

Druhé mínus keramiky sa netýka zákazníkov, ale ľudí, ktorí z nej musia vytvoriť jednotlivé diely hodiniek. Na začiatku výrobného procesu je prášok, ktorý sa v spekacej peci za pôsobenia vysokého tlaku zahreje na teplotu cez 2000 stupňov. Nakoľko pri spekaní dochádza k zmene objemu, výrobe musia predchádzať dôkladné výpočty. Iba tak je možné dosiahnuť presnosť, ktorá je pri drobných komponentoch hodiniek kľúčová.

Keramické hodinky Certina

Keramické hodinky

V našej ponuke nájdete množstvo kvalitných keramických modelov. U väčšiny z nich sú z keramiky zhotovené články náramkov, prípadne okružia. Ako vidno na hodinkách Just Cavalli či Bering, keramika nemusí byť iba biela. Vďaka rôznym prísadám a technológiám spracovania môže nadobudnúť sýte farby od sivej, modrej, čiernej až po hnedú. Práve farebná variabilita je spolu s vyššie uvedenými vlastnosťami dôvodom, prečo si keramické hodinky na svoju stranu získavajú stále viac zákazníkov. Budete jedným z nich?

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.