Kerbedanz Maximus – limitka s najväčším tourbillonom, aký ste kedy videli

Michal Pindura 0 12.07.2017

Kerbedanz Maximus

O rekordy rôznych druhov nebola v hodinárskom odvetví nikdy núdza. Prívlastky a zároveň silné vnadidlá typu najkomplikovanejšie, najvýkonnejšie či najpresnejšie boli a zrejme aj vždy budú zákazníkmi vyhľadávane. A keby aj nie, rekordné zápisy sú zaručeným receptom pri budovaní prestíže značky, tak prečo sa o ne nepokúšať?

Zo všeobecnej roviny poďme ku konkrétnej téme. Čo myslíte, ako sú na tom z pohľadu honby za superlatívmi tourbillony? Samozrejme, rekordy neobchádzali ani kráľovskú komplikáciu. Podľa obohraného scenára sa ich však dotýkali – až na ojedinelé výnimky – výhradne pokiaľ išlo o zvyšovanie ich počtu kalibroch, pripadne o miniaturizáciu na úroveň, pri ktorej je na skladanie jednotlivých súčiastok dokopy nutne použiť nie lupu, ale rovno mikroskop. Nečudo, technický pokrok je definovaný zmenšovaním, a to popri bežnej elektronike okolo nás naplno zasiahlo aj strojčeky hodiniek.

Skúste si napríklad spomenúť, kedy ste počuli alebo čítali o najväčšom tourbillone? Ak vynecháme náš článok o funkčnom plastovom modeli tourbillonu od amerického nadšenca Nicholasa Manousosa a do úvahy nezoberieme ani časomer Giga Tourbillon s 20 mm klietkou regulátora, pod ktorý sa podpísal majster Franck Muller, sme presvedčení, že veľa príkladov nenájdete. Úsilie o zhotovenie prerastených tourbillonov má skrátka ďaleko od toho, čo môže výrobcom spôsobovať vzrušenie z vidiny pokorenia rekordov.

Kerbedanz Maximus - limitka s najväčším tourbillonom, aký ste kedy videli

Netreba však všetkých hádzať do jedného vreca. Aj medzi hodinármi sa totiž vyskytujú alchymisti, ktorí dokážu zlato vyrobiť hoci z olova – v našom prípade z kráčania proti trendu miniaturizácie. V duchu hesla „veľký je vždy väčší ako malý“ na trh mieri 99-kusová limitovaná edícia Kerbendaz Maximus.

Hodinky od švajčiarskej manufaktúry známej výrobou šperkov, prišli k svojmu vznešenému pomenovaniu na základe rekordnej veľkosti titánovej klietky tourbillonu, ktorá meria enormných 27 milimetrov. Keď si zoberiete, že priemer titánového, čiernym povlakom DLC povlakovaného púzdra je 49 mm, je jasné, že svetovo najväčší tourbillon sa vďaka svojím rozmerom stal záslúžene dominantou technicky pôsobiaceho ciferníka s detailmi zhotovenými z platiny a ružového zlata. Kým platina bola použitá na vytvorenie zrkadliacej zošikmenej plochy, z ktorej vychádzajú aplikované indexy, na samotné indexy a netypicky tvarované prerezané ručičky (skôr akési zakrivené indikátory pripevnené k ozubeným diskom) pripadlo kontrastne sfarbené 18-karátové zlato.

Kerbedanz Maximus, pohľad na ciferník

Tourbillon posadený uprostred ciferníka je opticky ešte zväčšený mierne klenutým zafírovým sklíčkom, ale najmä uzučkým okružím (nepripomína vám to bezrámový smartfón S8 od Samsungu?). Okrem jeho veľkosti je na ňom zaujímavých ešte niekoľko vecí. Treba si uvedomiť, že pri navrhovaní a výrobe tourbillonu, ktorý je podľa vyjadrení neuchâtelskej spoločnosti dvakrát tak veľký ako jeho najväčší známy konkurent (snahu o senzáciu sme už vyššie vyvrátili), je potrebné nielen náležité zväčšenie každého komponentu, ale aj prepočítanie všetkých pôsobiacich síl. Vykonané úpravy, ktoré umožnili skonštruovať tourbillon s dosiaľ nevídanou veľkosťou, vyústili do podania dvoch patentov.

Kerbedanz Maximus, detail ciferníka

Prvý sa týka rýchlosti, respektíve pomalosť jeho otáčania. Kompletnú rotáciu dokončí nie za „normálnych“ 60 sekúnd, ale za šesť minút. Túto vlastnosť na rozdiel od ostatných skrytých vymožeností oceníte už pri letmom pohľade. Druhým si Kerbedanz ošetril prísun dostatočného množstva „paliva“ k síce urastenému, ale iba 1,35 gramu vážiacemu regulátoru zloženému zo 73 súčiastok. Zabezpečuje ho štvorica paralelne zapojených perovníkov, poháňajúcich centrálne koleso s uložením v guľôčkovom ložisku. 2,5 Hz in-house mechanizmus KRB-08 je pri plnom navinutí kvarteta pružín schopný prevádzky po dobu 48 hodín. Stav zostávajúcej rezervy chodu je možné odčítať z ukazovateľa na vrchnej strane klietky.

Cena hodiniek spárovaných s čiernym remienkom z kože aligátora nebola v dobe písania tohto článku známa.

Zdroj: Kerbedanz

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.