Komplikácie hodiniek nie sú na príťaž. Poznáte tie najdôležitejšie?

Michal Pindura 9 16.09.2018

Keď sa v súvislosti hodinkami povie slovo komplikácia, nezasvätení sa začnú obávať prinajlepšom reklamácie, tí informovanejší sa však iba zasnene pousmejú. Čo vlastne tie komplikácie sú? Nech sú čímkoľvek, rozhodne nemajú nič spoločné s defektom počas cesty na letisko alebo so stratenou peňaženkou plnou dokladov.

Komplikácie sú štrukturálne zmeny vykonané v konštrukcii strojčeka mechanických hodiniek, vďaka ktorým získavajú pridanú, viac či menej sofistikovanú funkcionalitu. Z uvedenej poučky nepriamo vyplýva, že komplikácie sa netýkajú digitálnych modelov. Niežeby pokročilé zručnosti, ktorými niektoré z nich disponujú, neboli komplikované na vývoj, výrobu alebo vysvetlenie, no tieto vymoženosti nikdy nebudú komplikáciami, len funkciami.

Skutočné komplikácie sú viac vlastnosťami než funkciami a všetky vychádzajú z tradičného kruhového pohybu, ktorý je základným princípom fungovania mechanických hodiniek. Z inžinierskej zložitosti, ktorej sú schopní porozumieť iba školení hodinári, sú komplikácie tlmočené do „ľudskej reči“ poväčšine pomocou ručičiek a iných, na daný účel navrhnutých ukazovateľov umiestnených prevažne na ciferníku hodiniek.

Chceli by ste vedieť, ktoré komplikácie sú najdôležitejšie a hodinármi najčastejšie využívané? Nech sa páči, tu sú:

1. DÁTUM

Po nepostrádateľných hodinách, minútach a sekundách štvrtá najrozšírenejšia komplikácia. Jej úlohou je ukazovať aktuálny kalendárny deň. Indikátor sa z jedného dňa na druhý pretáča vždy okolo polnoci, u lepších hodiniek okamžite, u konštrukčne jednoduchších mu to trvá aj niekoľko hodín. V prípade obyčajného dátumu je v mesiacoch kratších ako 31 dní potrebná ručná korekcia.

2. DEŇ V TÝŽDNI

Deň v týždni - Tissot Visodate

Doplnková komplikácia k dátumu, ktorá v zásade vyžaduje rovnaké štrukturálne zásahy do kalibra. Na rozdiel od neho nepotrebuje korekciu – po nedeli totiž vždy nasleduje pondelok. Ukazovateľ dňa v týždni môže mať podobu subciferníka s vyznačenými dňami, alebo je zobrazovaný v pridruženom okienku pri dátume.

3. AUTOMATICKÉ NAŤAHOVANIE

Automatické naťahovanie - Grand Seiko Spring Drive Chronograph SBGC001 9R86

Najmenej viditeľná, ale je dosť možné, že najužitočnejšia komplikácia. Vďaka automatickému náťahu nemusíte hodinky naťahovať otáčaním korunky. Pre správny chod ich stačí iba nosiť. O zvyšok sa postará rotor s mimostredne rozloženou hmotnosťou. Pri pohyboch ruky sa rotor otáča a energia z jeho pohybov je prenášaná najprv k perovníku a následne k srdcu hodiniek – zotrvačke.

4. INDIKÁTOR REZERVY CHODU

Indikátor rezervy chodu - Junkers Bauhaus Automatic

Praktická komplikácia, ktorá vám na stupnici od 0 do 100 percent (v rôznych formách) prezradí, ako dlho budú ešte hodinky schopné ukazovať presný čas. Využitie nachádza hlavne u manuálne naťahovaných hodiniek, ktoré vám tak môžu naznačiť, že je tá správna chvíľa na rituál naťahovania.

5. CHRONOGRAF

Chronograf - Frederique Constant Flyback Chronograph Manufacture

Komplikácia chronografu nie je ničím iným, ako prezlečenými stopkami. Na rozdiel od klasických analógových stopiek však namerané zložky času rozdeľuje medzi niekoľko (zvyčajne dva alebo tri) registre, kde sú ukazované samostatne.

6. LUNÁRNE FÁZY

Lunárne fázy - Arnold & Son HM Double Hemisphere Perpetual Moon

Pravdepodobne najpoetickejšia komplikácia. Pokiaľ chcete, aby ciferník vašich hodiniek nebol iba o ručičkách a čísliciach, graficky stvárnená nočná obloha s dorastajúcou alebo cúvajúcou miniatúrou Mesiaca je ideálne riešenie. Funkčne je táto komplikácia podobná večnému dátumu a rovnako ako u neho závisí iba od šikovnosti a umu hodinárov, akú dlhú dobu po správnom nastavení nebudete prinútení opätovne zladiť stav indikátora s fázou skutočného Mesiaca na oblohe.

7. RETROGRÁDNY UKAZOVATEĽ

Retrográdny ukazovateľ - Maurice Lacroix Masterpiece Lune Retrograde

Menej vídaný spôsob ukazovania niektorých časomerných informácií. Retrográdne, čiže cúvajúco je možné najčastejšie vidieť spracované minúty chronografu, ale napríklad aj dátum. Aby sa zreteľne oddelila nulová (vychodisková) hodnota, retrográdne ukazovatele nemajú kruhový, ale vejárovitý, prípadne polkruhový tvar. Po dosiahnutí konečnej hodnoty na stupnici sa ručička skokovo vráti (zacúva) spať na nulu.

8. REPETÍCIA

Relatívne vzácna komplikácia. Pre svoju náročnosť na výrobu je výsadou špičkových manufaktúr. Hodinky obsahujú bicie a rezonančné ústrojenstvo, ktoré v pevne stanovených intervaloch alebo v určitom čase vyludzujú zvuky pripomínajúce odbíjanie zvonov. Čím zložitejší mechanizmus repetície hodinky obsahujú, tým viac tónov sú hodinky schopné vylúdiť.

9. TOURBILLON

Kráľovská komplikácia, dielo geniálneho švajčiarskeho hodinára Abrahama-Louisa Bregueta z roku 1795. Breguet veril, že uložením zotrvačky do rotujúcej klietky minimalizuje vplyv jednosmerne pôsobiacej gravitácie na vlások a tým zvýši presnosť hodiniek. To, čo platí pre statické stolové hodiny, je pri neustále sa pohybujúcich náramkových hodinkách síce takmer bezpredmetné, no tourbillon bol pre svoju technickú krásu a vysokú náročnosť až donedávna – pred érou softvérového 3D modelovania a extrémne presných obrábacích strojov – symbolom vyspelosti hodinárskych majstrov.

10. VEČNÝ KALENDÁR

Večný kalendár - IWC Da Vinci Perpetual Calendar Chronograph

Vrcholná disciplína v tvorbe komplikácie dátumu. Ako sme už načrtli pri lunárnych fázach, večnosť tohto kultivaru kalendára tkvie v dĺžke doby, počas ktorej nebudete mať žiadnu starosť s mesiacmi kratšími než 31 dní ani s priestupnými rokmi. Väčšina hodiniek s komplikáciou večného dátumu sa bez korekcie zaobíde až do roku 2199.

Pridať komentár

Komentáre (9)

Michal Pindura

Dali by sme Vám za pravdu, ale zatiaľ sme žiadnu reakciu podobnú Vašej nezaznamenali.

dawe

…članky ktoré nepochopili viacerí …

Michal Pindura

Do dnešného dňa máte na našom blogu 103 komentárov – všetky schválené, žiadny vymazaný. Nemáme ani najmenší dôvod na tom niečo meniť. Určite však plánujeme pokračovať v tom, čo sme začali a veríme pritom, že svoj okruh čitateľov si nájdu aj články, ktoré Vami neboli pochopené.

dawe

pan Michal,
Ak si myslite, že mam rád hru so slovíčkami, tak Vás v tom nechám …
Pokiaľ chcete navnadiť Vašich potencionalnych zákaznikov pre komplikácie mechaniky tymto štylom, tak smelo pokračujte.
Mojú kritiku nemusite brať vôbec do úvahy, a moje komentáre môžte kľudne vymazať aby snaď niekoho neodradili.

Michal Pindura

Dawe, vy mate radi hru so slovičkami, všakže?

dawe

pan Michal, vážim si Vás, ale stale nechápem Vaše smerovanie …
Tvrdíte, že článok mal za cieľ osloviť vašich potenciálnych zákazníkov,
ktorí sa chcú od quartz hodiniek posunúť k mechanike.
-mechanike za ktorú zaplatia koľko eur ? určite nemusím vysvetľovať koľko zaplatíte za slušnu mechaniku
Ak sa majú zákaznici posunúť od hodiniek za 50€ k hodinkám za povedzme 500€ tak stale nechápem Vašu formu osvety.
Ta mala spočívať v tom, že ste podľa Vás predstavili v článku pri mechanických modeloch komplikácie s ktorými sa môžu najčastejšie stretnúť.
najčastejšie ???
Tak si poďme trochu prebrať niektore ,,najčastejšie,, komplikácie z článku:
8. repetícia
Potencionalnemu zákaznikovi je ponuknute video hodiniek Chopard L.U.C. za 6-miestnu sumu.
Tuto komplikáciu si určite kúpi a zrejme práve vo Vašom obchode.
Totižto, hodinarskych manufaktúr alebo nezavislich hodinárov ktorí Vám aktuálne ponúknu minutovu repetíciu
je ako šafránu a dokázali by ste ich spočítať na prstoch !
9.tourbilon
Kráľovská komplikácia za ktoru zaplatíte nemale peniaze a nerobia ju zrovna všetci ktorí majú čo povedať do haute horlogerie
Myslím, že inšpirovať quartz užívateľov na prechod k mechanike s tourbilonom je skvely nápad.
10.večný kalendár
Tato komplikácia Vás v mechanických hodinkách nevyjde vôbec lacno !
Ak to ma byť skutočny večný kalendar bez prestavovania každy mesiac
a od známeho výrobcu tak by ste si mali našetriť min. 5-miestnu sumu.
Na obrázku pre potencionalneho zákaznika je IWC Portugieser Perpetual Calendar za smiešnych 50.000 €

Prečo neostať pri zemi a neponúknuť zákaznikom napr. duálny čas na ciferníku alebo plnohodnotný GMT modul s časovými pásmami ?
prepáčte, ale skutočne nechápem takuto podivnu osvetu …

Michal Pindura

Je to úplne jednoduché, Dawe. Článok mal za cieľ osloviť ľudí – našich potenciálnych zákazníkov, ktorí sa chcú od quartz hodiniek posunúť k mechanike. Mala to byť istá forma osvety, s čím sa pri mechanických modeloch môžu najčastejšie stretnúť.

dawe

Zdravím Michal,
zrejme som nepochopil účel a zmysel članku ! Preto by som Vas chcel poprosiť aby ste mi vysvetlili jeho smerovanie a cieľovu skupinu ktorej bol určený.Vďaka.

dawe

Považovať automaticky náťah za komplikáciu – tak to je sila !
-privrel by som oči ak by sa jednalo o mikrorotor …
Aktuálne mám na ruke Poljot s mechanickým budíkom-kaliber 2612.1
V nastavený čas ,,cvlikajú,, asi tak 15s , cítite na ruke príjemne vibrácie.
Myslím, že je to väčšia komplikácia ako nejaký príhluply datumumový veniec.

Nevidím tu komplikácie ako hlbkomer alebo výškomer ktorý pre mechanicke hodinky
robí napr. Oris, Fabre Leuba, Doxa, …
Nevidím tu ani ďalšie komplikácie ako napr. GMT modul, západ a východ slnka, astronomický kalendár,
alebo rattrapante (dvojite stopky) a ine ktoré by si zaslúžili spomenúť pre mechanické hodinky.
Pre mňa je naj komplikáciou Equation of time (časová rovnica)
ktorá zobrazuje rozdiel medzi pravým a stredným slnečným časom. Avšak cena za takéto hodiky je desivá !