Longines Avigation BigEye – vintage pilotky ako zo žurnálu. A konečne bez dátumovky

Michal Pindura 0 27.12.2017

Longines Avigation BigEye - vintage pilotky ako zo žurnálu. A konečne bez dátumovky

Vintage štýl je v poslednej dobre u hodinárskych značiek v kurze. Pochopiť, prečo sa výrobcovia dizajnom svojich modelov tak radi vracajú do minulosti, nie je také ťažké. V modernej uniformite je všetko, čo je len trochu iné, veľmi žiadané a vintage hodinky nie sú v tomto smere výnimkou. Nájdeme ich v ponuke množstva značiek bez rozdielu kategórie. Jeden rozdiel tu však je. Zatiaľ čo jedna skupina hodinárov oprašuje, prípadne faceliftuje časomery, ktoré niekedy sama navrhla, vyrábala a úspešne predávala, druhá skupina sa len snaží profitovať zo záujmu o „staré veci“ a tomu prispôsobila dizajn svojich produktov.

Uhádnuť, do ktorej z týchto dvoch skupín patrí švajčiarsky Longines, je otázkou krátkeho nahliadnutia do histórie značky. Longines, okrem toho, že sa v tomto roku začal vážnejšie angažovať v oblasti presnosti quartz strojčekov, je už dlhšie priam posadnutý svojou vlastnou dlhovekosťou, ktorú cez novodobé reinterpretácie niekdajších populárnych hodiniek, uvádza spať do života. Pre vintage kúsky dokonca založil samostatnú, dnes už mnohopočetnú kolekciu Heritage.

Longines Avigation BigEye na veľtrhu Baselworld, foto: Watchbase.com

Ako to býva zo všetkým a všade, podaktoré retro modely sa uchytili, po ďalších sa len tak zaprášilo a iné, zrejme kvôli ich príliš akcentovanému dobovému vzhľadu, boli skôr rozpačitým svedectvom 185-ročnej firemnej histórie. Keby sme mali prisúdiť niektorý z menovaných línií osudu letecky štylizovanej novinke Longines Avigation BigEye volili by sme niečo medzi prvou a druhou možnosťou. Boli by sme prekvapení, kedy tento automatický chronograf s vyváženým ciferníkom (dokonalé to nie je, ale má to svoj význam, nižšie vysvetlíme), dôstojným vintage naturelom a slušnou cenou nechal spotrebiteľov chladnými.

Tým, ktorí už čítali naše články o hodinkách Longines, nepovieme nič nové, no musíme zopakovať, že spoločnosť zo Saint-Imier má s letectvom a leteckou dopravou veľmi blízky, skoro až osobný vzťah. Či už spomenieme pilota Charlesa Lindbergha alebo vojenských letcov počas druhej svetovej vojny, všetci boli značke s okrídlenými presýpacími hodinami v logu vďační za poskytovaný prehľad o čase. Niet sa preto čo čudovať, že od vzniku série Heritage sa ich slávne pilotky vracajú na výslnie cez moderné vydania. Postupne to boli Lindberghove hodinky z 30. rokov, reedícia modelu určeného pre českých pilotov zo 40. rokov a tiež kúsky z dvoch nasledujúcich dekád. Podľa tejto logiky mohlo nasledovať iba jediné – reinterpretácia niektorých leteckých hodiniek z rokov sedemdesiatych.

Longines Avigation BigEye, všimnite si zväčšený minútový register

Navzdory uvoľnenejšej móde v dobe hippies sa oceľová novinka Avigation BigEye zaobišla bez pestrých farieb a funky tvarov. Namiesto toho si udržala dekórum a ctí si tradíciu vojenských chronografov. Keďže tie mali slúžiť ozbrojeným silám, nebola tendencia robiť z nich módne doplnky. Prvoradá bola excelentná čitateľnosť ciferníka, ktorá išla ruka v ruke s kontrastným spracovaním. Podobne k leteckej účelnosti pristúpil aj Breguet vo svojich súčasných modeloch Type XX, ktoré keby nemali otočné okružie, boli by dizajnovo veľmi podobné. Aj u nich je totiž minútový sčítač na tretej hodine väčší ako zvyšné dva (odtiaľ názov BigEye).

Ciferník chránený vypuklým zafírovým kryštálom je klasicky riešený, s pololesklým čiernym podkladom a deviatimi luminiscenčnými arabskými markermi hodín, z ktorých je kvôli veľkosti registrov chronografu sem-tam odhryznuté. Ručičky sú ródiované, následne pieskované, pričom centrálna hodinová ručička a minútovka sú vyplnené fluorescenčnou zmesou Superluminova zelenkavého, akoby zoxidovaného odtieňa.

Longines Avigation BigEye, kaliber L688

Ako sme už povedali, kontrast je učebnicový, rozloženie optimálne. Nebyť prerasteného terčíka 30-minútového sčítača, bol by aj dokonale vyvážený. Pred osovo súmernou úhľadnosťou tu však dostala prednosť praktickosť. Práve minútový register chronografu bol kľúčovým prvkom pri leteckých výpočtoch, jeho veľkosť nie je rozmarom, má svoj reálny význam. Kvitujeme tiež vynechanie dátumovky. Zdieľame názor diskutujúcich na hodinárskych fórach, ktorí Longinesu pri modeloch z kolekcie Heritage vyčítali pretláčanie komplikácie dátumu aj tam, kde historicky nemala žiadne opodstatnenie.

Púzdro hodiniek pokračuje v účelnosti viditeľnej na ciferníku. Kombinuje prevládajúce brúsené povrchy s leštenými detailmi na okruží, korunke a ovládacích tlačidlách a priemerom 41 mm ostalo kdesi na polceste medzi veľkosťou typickou pre vintage hodinky a dnešným ideálom. K tvarom a dizajnovému kódu púzdra s náznakovou vodeodolnosťou 30M bol zvolený typologicky vhodný kožený remienok s oceľovou opaskovou prackou, ktorý budí dojem, že už má pár rokov služby za sebou. Pravdaže, je to iba zdanie.

Longines Avigation BigEye, viečko je pevné, bez priehľadu

Presne v duchu doby je viečko púzdra plné, bez možnosti nahliadnuť do vnútra hodiniek. Je to celkom škoda, nakoľko kaliber L688 (ETA Valgranges A08.L01) je pomerne zaujímavý štvorhertzový mechanizmus. Postavený je na základoch evergreenu ETA Valjoux 7750, no je masívne modifikovaný a zväčšený. Najväčším rozdielom je prítomnosť stĺpikového kolesa chronografu, ktorým bol nahradený pôvodný pákový systém. Pochváliť sa môže aj väčšou výkonovou rezervou s maximom 54 hodín pri plnom natiahnutí.

Odhliadnuc od vydareného dizajnu nového vintage modelu, radíme k jeho najvýraznejším plusom cenu, s ktorou v septembri dorazil do obchodov. Sumu 2350 eur si tieto hodinky ocenené porotou GPGH dokážu bez problémov obhájiť. Neveríme ale, že by sa vôbec našiel niekto, kto by k nej mal výhrady.

Zdroj: Longines

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.