Longines Heritage 1969 – z múzea priamo na zápästia, ale bez prachu a v modernej forme

Michal Pindura 1 09.08.2016

Longines Heritage 1969 - z múzea priamo na zápästia, ale bez prachu a v modernej forme

Z vlastnej pracovnej skúsenosti viem, že múzeá ukrývajú vo svojich depozitároch mnohokrát väčšie skvosty, než sú tie, na ktoré sa cez sklá vitrín dennodenne pozerajú desiatky či stovky návštevníkov. Podnikové múzeum značky Longines vo švajčiarskom meste Saint-Imier nie je výnimkou. Zrejme nebudeme veľmi preháňať, keď napíšeme, že exponáty a tiež deponáty tejto inštitúcie sú pre súčasnú tvorbu firmy s okrídlenými presýpacími hodinami v embléme rodinným striebrom, ktoré vyťahuje síce len sporadicky, ale keď sa tak udeje, chce aby sa ukázalo v čo najlepšom svetle. Presne to sa stalo pri predstavení nového pánskeho modelu Longines Heritage 1969.

Hodinky, ktoré sú novodobou ozvenou časomeru vyrábaného v neskorých 60. rokoch minulého storočia, sa zaradili po bok ďalších históriou inšpirovaných kúskov z kolekcie Heritage. Tých má Longines v sortimente požehnane. Za posledné dva roky sa štyri z nich dostali na stránky Hodinárskeho magazínu a zakaždým nás utvrdili v názore, že pokiaľ sa dá – a je z čoho čerpať – mala by značka vlastnená skupinou Swatch pokračovať v ich vydávaní.

Historický model Longines z konca 60. rokov 20. storočia

Model s referenčným číslom L2.310.4.72.0 sa, čo sa tvarov a celkových proporcií týka, len na pár malých krokov vzdialil od jeho dobového vzoru. Šarm elegantných hodiniek s vankúšovým púzdrom sa dizajnérom podarilo preniesť do modernej podoby spôsobom, ktorý z neho neodšťavil podmanivú, zberateľsky cennú vintage náladu. Na zachovanie dobrých vecí má Longines skrátka talent.

Pôvodné hodinky z prelomu 60. a 70. rokov boli dostupné v troch prevedeniach: oceľ, pozlátená oceľ a 18-karátové žlté zlato. Aktualizovaná verzia sortiment okresala na ušľachtilú oceľ 316L, ktorú však ponúka v nezmenenom množstve. Znamená to, že rozmery púzdra 36 × 36 mm sa nestali obeťou naháňačky za milimetrami, akú môžeme sledovať u viacerých iných značiek. Ciferník chránený zafírovým kryštálom s niekoľkými vrstvami antireflexu má strieborný podklad s horizontálnou kresbou a rovnako ako pred bezmála polstoročím sa na ňom realizujú tri centrálne pozlátené ručičky (po novom v odtieni ružového zlata), pozdĺžne narezané valcové indexy a lichobežníková dátumovka vsunutá medzi štvrtú a piatu hodinu.

Longines Heritage 1969, ref. L2.310.4.72.0

Kaliber, ktorému bola v duchu zachovania atmosféry originálu odopretá možnosť prezentovania sa cez priehľad vo viečku, je samonaťahovací, s typovým označením L888.2. Mechanizmus založený na strojčeku ETA A31.L01 je taktovaný na frekvenciu 3,5 Hz (25200 polkmitov za hodinu), obsahuje 21 syntetických rubínov a jeho výkonová rezerva dosahuje pri plnom navinutí pružiny hodnotu 64 hodín. Kaliber ETA 2892, z ktorého sa použitý automat vyvinul, pritom operoval zhruba s dvojtretinovou rezervou chodu (45 h).

Longines Heritage 1969 sa o priazeň fanúšikov vintage hodiniek budú uchádzať v sprievode čierneho remienka z krokodílej kože a približnej maloobchodnej ceny 1680 eur.

Zdroj: Longines

Pridať komentár

Komentáre (1)

Johann

Drobný luxus za prijateľnú cenu, v slušnej kvalite a osvedčenom dizajne, niet čo vyčítať. Osobne by som dal prednosť žltému zlatu pred ružovým, no to je nepodstatný detail.