Luminox Dress Field 1830 – z plnej poľnej do zasadačky. Sú toto najelegantnejšie Luminoxy?

Michal Pindura 0 15.08.2016

Luminox Dress Field 1830, model s oceľovým náramkom

Tak ako je manufaktúra Vacheron Constantin zapísaná do všeobecného povedomia ako „primus inter pares“ medzi výrobcami luxusných hodiniek a Casio uctievané vyznávačmi technologických vychytávok, tak je Luminox vnímaný ako značka, v ktorej zornom poli sú na prvých priečkach členovia špeciálnych jednotiek, piloti, mariňáci alebo výsadkári. Práve na ich potrebách vystavala americká firma väčšiu svojho aktuálneho portfólia. Boli to ich pripomienky, ktoré naviedli inžinierov a dizajnérov pri návrhu taktických hodiniek na správnu cestu. Už menej sa vie, že existujú Luminoxy, ktorým namiesto maskáčov, klzkého blata a stopercentnej vlhkosti rovníkovej džungle viac sedí kultivované prostredie zasadačky. Novo predstavená séria Dress Field 1830 sa u Luminoxu radí do nepríliš početnej enklávy modelov s oblekovými črtami.

Asi sa nájdu takí, čo budú slovné spojenie klasické hodinky vo vzťahu k značke Luminox považovať za omyl. Omyl sa však nekoná. Luminox si pri tvorbe vzhľadu noviniek pomohol s obľubou a často využívanými prvkami „field“ modelov, ktorých zrod sa datuje do 80. rokov 19. storočia. O ich rozšírenie sa vrchovato pričinila prvá svetová vojna a volanie vojakov po jednoduchých, spoľahlivých hodinkách so zvýšenou ochranou voči vode a nárazom. Z ľudí dovtedy zvyknutých na zdobené vreckové hodinky sa stali vojaci uprednostňujúci účelnosť a ľahkú čitateľnosť.

Luminox Dress Field 1830, model s koženým remienkom

Luminox si je vedomý, že nároky dnešných športovcov a aktívnych ľudí sa s požiadavkami vojakov prelínajú a neraz s nimi splývajú. Prehľadnosť, nekomplikovaný štýl a mohutný zjav sú dlhodobo v kurze, tak prečo z toho niečo nevyťažiť? Luminox Dress Field 1830 sú trojručičkové modely s dátumovkou, poháňané švajčiarskym quartz kalibrom Ronda Powertech 515. Pri tomto strojčeku jeho výrobca udáva presnosť v tolerancii -10/+20 sekúnd za mesiac a životnosť batérie od 45 do 50 mesiacov.

Priemer tela je 42 mm, čo znamená, že o tri milimetre podliezli 45 mm príbuzných z kolekcie Atacama Field. 10,8 mm hrubé púzdro zhotovené z nehrdzavejúcej ocele 316L má brúsený povrch, z prednej strany ho zaceľuje zafírový kryštál s antireflexným povlakom a vodu udrží vďaka skrutkovaciemu viečku a korunke na dištanc do slušných 200M (individuálne testované). V závislosti od konkrétneho variantu je k nemu pripojený buď čierny alebo hnedý prešívaný remienok z teľacej kože, prípadne 22 mm široký trojradový oceľový náramok. Toto všetko by im malo zabezpečiť plynulý prechod medzi prácou, zábavou, kanceláriou a terénom.

Luminox Dress Field 1830, ukážka luminiscencie ciferníka

Ak si na novinkách niečo zaslúži osobitné vyzdvihnutie, sú to ciferníky. Sme z nich doslova nadšení. Utilitarizmus im dokonale svedčí. Nič na nich netreba hľadať, každá drobnosť má svoje opodstatnenie a význam. Jemná textúra v stredových partiách je po matnom spracovaní hneď druhým rozbíjačom odleskov. Do vojenského štýlu pasujú ploché, brúsené ručičky a výborne vyzerá dlhá sekundovka, ktorá sa svojím červeným hrotom dotýka príslušnej stupnice vyznačenej na šikmom vnútornom okruží. Názornosť ciferníkov vylepšujú robustné aplikované indexy. To, čo v tme nezvládne ani veľkosť, to zachráni trvalý svit firemnej ochrannej známky – luminiscenčnej technológie LLT. Sklené trubičky zvnútra potiahnuté sulfidom zinočnatým sú naplnené plynným tríciom s aktivitou 1 – 25 millicurie (mCi). Aktivita, a teda konštantná svietivosť trícia v použitej verzii T25 je garantovaná počas 25 rokov.

U Luminoxu je pomaly už pravidlom, že sa neunúva v predstihu komentovať cenu ani dostupnosť svojich hodiniek. Modely Dress Field 1830 na tom nie sú inak. Ale tešíme sa na ne!

Zdroj: Luminox, forum.watchtime.ch

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.