Luminox XCOR Valjoux Automatic Chronograph – prvý automat v sérii

Michal Pindura 0 09.08.2015

Luminox XCOR Valjoux Automatic ChronographS blížiacimi sa testovacími letmi, ktoré plánuje spoločnosť XCOR Aerospace zaradiť do svojho civilného vesmírneho programu hneď po prebiehajúcich školeniach a skúškach, dozrel čas na zvýšenú aktivitu pre všetkých zainteresovaných partnerov. Hodinárska značka Luminox nie je výnimkou. Dôležitý medzník v prípravách komerčných letov do vesmíru nemohol byť zo strany Luminoxu odbitý prostým prefarbením niektorého z existujúcich modelov radu Space. Žiadalo sa niečo väčšie. A stalo sa. Americká značka uvoľnila fotografie a stručné informácie k chystanému chronografu, ktorý ako prvý vo vesmírnej sérii dostane samonaťahovací kaliber.

Luminox XCOR Valjoux Automatic Chronograph bol, podľa zverejnených údajov, vyvíjaný za prispenia astronautov a skúšobných pilotov. Uveriť tomu nie je ťažké, hodinky sú robustné, neprešpekulované a sú poháňané azda najspoľahlivejším kalibrom s komplikáciami chronografu a dátumu vo formáte deň – dátum. Automat Valjoux 7750 sa od jeho uvedenia v roku 1974 stal ozajstnou ikonou a stálicou, ktorá si svoju pozíciu bude pevne držať ešte dlhé roky. V materiáloch Luminoxu sa to neuvádza, ale rezerva chodu kalibra bude zrejme štandardných 42 hodín.

Luminox XCOR Valjoux Automatic Chronograph, model 5261

Oceľový model s typovým označením XCOR 5261 nie je len marketingovým ťahom bez potenciálu budúcej participácie na letoch do výšky 103 km nad zemským povrchom. Luminox a XCOR Space Expeditions uzavreli viacročný kontrakt, ktorý okrem iného hovorí, že na zápästiach posádky lode Lynx a jej pasažierov, sa ocitnú výhradne hodinky Luminox Space. Či to bude práve chronograf s karbónovým ciferníkom a oranžovo-modrými akcentmi, nie je isté, ale predpoklady na to má.

Luminox zdôrazňuje, že na čiernočiernu tmu vesmíru je XCOR Valjoux Automatic Chronograph pripravený firemnou luminiscenčnou technológiou LLT skombinovanou so zmesou Superluminova na ručičkách registrov chronografu. LLT novinky obsahuje trícium vo verzii T25, čo znamená, že svietivosť indexov a centrálnych ručičiek hodín a minút mohla byť pri použití menej rozšíreného, ale dostupného variantu T100 aj lepšia. Sklené trubičky zvnútra potiahnuté sulfidom zinočnatým sú naplnené plynným tríciom s aktivitou 1 – 25 millicurie (mCi). Aktivita, a teda aj svietivosť T100 môže byť teoreticky až štvornásobne vyššia. To však nič nemení na tom, že konštantnú úroveň luminiscencie elementov ciferníka Luminox garantuje počas 25 rokov.

Luminox XCOR Valjoux Automatic Chronograph, ukážka luminiscencie

Bližšie parametre o modeli Luminox XCOR Valjoux Automatic Chronograph, na fotografiách doplneného s čiernym koženým remienkom, nie sú momentálne dostupné. Do jesene, kedy sa má začať s jeho predajom, snáď, budeme vedieť viac.

Zdroj: Luminox, Tritiumreview.blogspot.sk, www.masterhorologer.com

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.