LUMINOX – značka s nekompromisným osvetlením a bojovou minulosťou

Michal Pindura 0 12.10.2016

LUMINOX - značka s nekompromisným osvetlením a bojovou minulosťou

Čo sa v roku 1989 udialo v bývalom Československu, netreba nikomu u nás ani v susedných krajinách zvlášť pripomínať. Tento rok má však okrem revolučnej príchute, o ktorej každý vie, ešte inú – hodinársku. Pred viac než štvrťstoročím sa z amerického obchodníka Barryho Cohena a jeho priateľa Richarda Timba stali duchovní otcovia myšlienky výroby hodiniek s nekompromisnými vlastnosťami, navrhnutými pre použitie v špeciálnych jednotkách a s neprekonateľnou osvetľovacou technológiou, ktorá sa zaobíde bez akéhokoľvek vonkajšieho zdroja svetla. Ak vám hneď napadli hodinky značky Luminox, ste na správnej stope.

Kolekcia Luminox Navy Seal Colormark 3020 | Hodinky.sk

 

O tom, čo sú hodinky Luminox zač, čiastočne napovedá ich názov. Zložený je z dvoch veľavravných latinských slov: Lumi znamená svetlo a Nox noc. Názov značky nielenže ide dobre do úst, ľahko sa pamätá, ale predovšetkým vyjadruje, že hodinky so známym bielo-čierno-červeným emblémom sú pripravené na nasadenie za dňa i noci.

 

Od roku 1993, kedy sa Luminox dostal vďaka kontraktu s armádou Spojených štátov, pre ktorej potreby skonštruoval model Navy Seal, do širšieho povedomia zákazníkov, sa mu okolo seba podarilo vytvoriť auru firmy produkujúcej spoľahlivé, vysoko odolné hodinky s nízkou váhou a kombináciou parametrov, pripravených uspokojiť športovcov, ale i agentov FBI, dôstojníkov pohraničných jednotiek, pobrežnej stráže či potápačov.

Luminox spolupracuje so Scottom Casselom | Hodinky.sk

 

Osvojenie si hodiniek Luminox profesionálmi a dobrodruhmi po celom svete, rozhodne nie je dielom náhody. Prvotiny Navy Seal sa vyznačovali púzdrami z húževnatého, pod vysokým tlakom vstrekovaného polykarbonátu, ktoré boli v neskorších verziách vystužené uhlíkovými vláknami. Už od začiatku bola pre telá hodiniek Luminox príznačná vysoká, individuálne testovaná vodeodolnosť. Hodnoty, pri ktorých sa zvýši tep a hodnota adrenalínu každému potápačovi, sa v súčasnosti pohybujú od 100 do 500M (10-50ATM).

Luminox Atacama Field Chronograph A-1885 | Hodinky.sk

 

Z predurčenia hodiniek Luminox prirodzene vyplýva, že si ich dizajnéri dali záležať na prvotriednej viditeľnosti a brilantnej čitateľnosti ciferníkov. A hoci u poniektorých variantov zaexperimentovali so živými farbami a textúrami podkladu, nikdy to nebolo na úkor ergonómie a okamžitej dostupnosti zobrazovaných údajov.

 

S ciferníkom Luminoxov súvisí ich najväčšie eso – firemná technológia LLT (Luminox Light Technology). Systém osvetlenia dodávaný švajčiarskymi odborníkmi na rádioluminiscenciu pozostáva zo zatavených, plynným tríciom naplnených ampuliek z borosilikátového skla, ktorých vnútorné steny sú potiahnuté zlúčeninou na báze fosforu. Trícium v dôsledku beta rozpadu uvoľňuje stály prúd záporne nabitých elektrónov. Bombardovaním fosforu elektrónmi vzniká stabilná žiara, ktorej konštantný svit je garantovaný počas 25 rokov. Vo vybraných modeloch je kvôli dôkladnejšiemu osvetleniu prvkov ciferníka LLT kombinovaná s fotoluminiscenčným pigmentom Superluminova.

Firemná technológia osvetlenia LLT | Hodinky.sk

 

Okrem dominantných plastových hodiniek sa v portfóliu Luminoxu nachádzajú aj oceľové „field“ modely spárované s koženými remienkami (napr. séria Atacama), elegantné spoločenské kúsky z nehrdzavejúcej ocele (Dress Field 1830) alebo titánu a, aj keď je to po prečítaní predošlých riadkov na neuverenie, myslelo sa aj na dámy (Ladies Day Date 7500).

Luminox Dress Field 1830 | Hodinky.sk

 

Čo sa týka funkcií, u Luminoxu sa všetko odvíja od výbavy švajčiarskych quartzových, prípadne mechanických strojčekov. Zákazníci si môžu vyberať hodinky s jednoduchou dátumovkou, dátumom vo formáte deň – dátum, chronografom alebo chrono-alarmom, ktorý je vďaka skriňovej konštrukcii schopný sýteho a hlasitého zvukového prejavu. Aj zásluhou strojčekov zo švajčiarskych závodov nesú všetky modely značky Luminox označenie Swiss Made.

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.