MCT Dodekal One D110 – na desiate výročie s časom ako na starých letiskových tabuliach

Michal Pindura 0 06.04.2017

MCT Dodekal One D110 - na desiate výročie s časom ako na starých letiskových tabuliach

V rezko sa pohybujúcich vodách nezávislej hodinárčiny je desať rokov enormne dlhá doba. Každý z týchto rokov je lemovaný pozostatkami neúspešných konceptov a dnes už iba matnými spomienkami na kedysi sebavedomé značky. Keď hodinár Denis Giguet v roku ukázal, ako by mala vyzerať vysoká hodinárčina v jeho poňatí, len veľkí optimisti dávali jeho víziám nádeje na zdarnú budúcnosť. Debut menom MCT Sequential One z roku 2007 bol revolučný, ale podobne ako kreácie inej, odvážnymi riešeniami prekypujúcej značky Urwerk, vyvolával protichodné reakcie. Bodaj by aj nie. Hodinky čas v digitálnom formáte, ale pritom čisto mechanicky, indikovali pomocou rotujúcich trojbokých dielcov (systém pripomínal reklamné pútače s otočnými lamelami).

MCT Dodekal One D110, titánová verzia

Napriek prevratnému spôsobu zobrazenia hodín to nemala značka MCT nikdy ľahké. Jej hodinky totiž neboli (a ani nikdy nebudú) pre každého. Za odmlčaním v poslednej dobe treba hľadať vyčkávanie na nový impulz – finančný, strategický a tiež tvorivý. K prebratiu z letargie zavelil vlani Pierre Jacques, ktorý sa odpútal od zavedenej manufaktúry De Bethune a prijal výzvu na posilnenie progresívnej, ale nepríliš aktívnej firmy. O tom, že sa MCT pohla z miesta a desiaty rok pre ňu nebude iba symbolickým číslom, svedčí model Dodekal One D110, s ktorým zavítala na veľtrh Baselworld 2017. Novinka opäť prichádza s inovatívnym digitálnym „displejom“ hodín, no princíp jeho fungovania i umiestnenie na ciferníku sú navrhnuté inak, než u predchodcov.

MCT Dodekal One D110, detail digitálneho displeja

MCT Dodekal One D110 nadväzuje na sériu gurážnych kolekcií, s ktorými vlani MCT oznámila svoj návrat na scénu. Mnoho spoločného má s časomerom Sequential Two S220 Bronze, ktorý okrúhlym bronzovým púzdrom reagoval na trendy a meniaci sa vkus spotrebiteľov. Na rozdiel od iných bronzových hodiniek však bolo patinované púzdro chemicky zastabilizované, čím sa malo zabrániť známemu neduhu bronzu – ochotnému zdieľaniu zelenej patiny so zápästím a oblečením zákazníkov.

Druhým modelom, ktorý možno brať ako inšpiráciu k výročnému kúsku, je čierno-čierny model Sequential One – S110 Evo Vantablack, na ktorom MCT spolupracovala s Anishom Kapoorom. Na ciferníku týchto hodiniek dostal príležitosť ukázať svoje schopnosti v pohlcovaní svetla najčernejší materiál Vantablack. Najtemnejšia látka vytvorená z uhlíkových nanotrubičiek dokáže „uväzniť“ 99 % viditeľného svetla a ciferníku hodiniek tak dodala bezkonkurenčný kontrast.

MCT Dodekal One D110, detail vankúšového púzdra z titánu a ružového zlata

Toto všetko napomáhalo formovať kontúry hodiniek, ktoré majú byť znamením životaschopnosti značky a akousi vyhliadkou do jej novej éry. Dodekal One D110 sú celkom určite najelegantnejším počinom od MCT. Spôsobené je to jednak kombináciou povlakovaného titánu s ružovým zlatom (alebo titánom) a jednak zmenšením vankúšového púzdra zo 45 na 43 milimetrov. Zásluhu na zjemnení vzhľadu má tiež nový digitálny displej. Trojboké hranoly na ňom vystriedal systém, ktorý napodobňuje displeje elektronických prístrojov zo sedemdesiatych rokov. Technológii, ktorá takmer zapríčinila skazu tradičnej hodinárčiny, tak MCT pomyselne vracia mechanický úder.

MCT Dodekal One D110, strojček Calibre D1

Manufaktúrny, mikrorotorom naťahovaný strojček Calibre D1 s výkonovou rezervou 50 hodín (frekvencia 2,5 Hz, 62 kameňov), využíva pre pohyb komplikácie hodín komplexnú sadu vačkov a otočných segmentov, ktoré tým, že sú sústredené do stredu ciferníka nevyvolávajú otázku, ako treba odčítať čas. V prípade hranolov umiestnených na pozíciách tretej, šiestej, deviatej a dvanástej hodiny sa to stávalo pomerne často. Transformácia lamiel, z ktorých sú vyskladané číslice je efektná a pripomína spôsob zobrazenia údajov na starých tabuliach na letiskách alebo železničných staniciach. Zmena nie je skoková, trvá približne 2,5 sekundy, a ponúka originálny divadelný zážitok. Celé predstavenie dotvára lietajúca centrálna ručička uložená na „neviditeľnom“ zafírovom kotúči.

Z novinky MCT Dodekal One D110 bude vyrobených dokopy 50 kusov, z toho polovica vo vyhotovení povlakovaný titán – titán a polovica vo verzii povlakovaný titán – ružové zlato. Očakávané ceny sú 55000, respektíve 61000 švajčiarskych frankov.

Zdroj: Manufacture Contemporaine du Temps

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.